Австралия ще ликвидира над 2 млн. диви котки

Те били отговорни за изчезването на най-малко 28 животински вида
19 юли 2015 09:30,
46
Австралия ще ликвидира над 2 млн. диви котки
Снимка: архив, Reuters

Австралия предвижда да ликвидира над два милиона диви котки в идните пет години. Решението е на федералното правителство, посочва в. "Стампа", цитиран от БТА.

В Австралия 120 са местните животински видове, изложени на риск от изчезване и се смята, че дивите котки са отговорни за изчезването на най-малко 28 вида, откакто са били внесени от европейците в края на 18 век. Смята се, че 20 милиона котки в Австралия убиват най-малко 75 милиона местни животни на ден. Това превръща котките в основни хищници на континента.

Според министъра на околната среда Грег Хънт избиването на 2 милиона котки е необходима стъпка. Според Грегъри Андрюс, комисар по застрашените видове, тази стъпка не означава, че властите мразят котките.

Избиването на вредителите ще става с напоена с отрова стръв. Властите са пуснали и приложение за мобилни телефони, чрез което ще се подават сигнали за струпване на много котки на едно място.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Не знаех че котките трепят зайци, ама не съм изненадан да го узная все пак. То котката е най умелия ловец в природата. Само човека е по опасен и то заради оръжията си.
33
1
 
6
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 8 години
Единствените врагове на Зайците в Австралия са Котките, дивите Кучета ( Динго ), Змиите и до много по-малка степен Хората.
32
1
 
9
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 8 години
Австралийците по-добре да преосмислят колко и въобще дали да избиват дивите котки. Изглежда забравят че на всеки 5 години се ражда свърх популация от милиарди полски Мишки. Тогава Фармерите им са принудени да купуват отрови за милиони. По-голям проблем са Зайците с популация от стотици милиони, които копаят леговища в Дигите, които дупки ги отслабват и при последващ по-голям валеж се скъсват и причиняват наводнения. Зайците също си изравят леговища и по пасищата, където краката на Кравите и Конете пропадат и се чупят, като резултат смъртта им е неминуема. Единствените врагове на Зайците в Авст
31
0
 
11
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Убийци с меки лапички ;)) Това са котките. Но са много красиви и гальовни. Няма по красиви от тях. То лъвове, леопарди, тигри. Все красота.
30
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Хаха, забавляват ме коментарите на левите идьоти. Хората били виновни, че са пренесли котките! Хич бива ли да има такава идьотщина, заслужавате да ви направят роби и да чукате камъни по цел ден. За магистрали.
29
0
 
3
 
! Отговори
умно село преди 8 години
имаше едно анимационно филмче дето се чудеха как да се спасят от една напаст и резултата беше ,че им идваше на главата нова , да го потърсят островитяните и да се запознаят с челния опит от бг-анимацията
28
1
 
2
 
! Отговори
Б.Г. преди 8 години
много ясно че трябва да ги разчистят 20млн !? и то говорим за диви котки , нямащи нищо общо с нашите улични . тези са от по 10-20кг и представям си като се погнат да се еб?т какъв вой настава , пред блока имаме 2-3 и ти иде да слезеш и да им разкажеш играта
27
4
 
5
 
! Отговори
мммм преди 8 години
Ауууу....каква красота!!!!! Просто перфектни същества! Малееее...да ми е в скута и да си го галя.....а то да ми мърка.....
26
5
 
5
 
! Отговори
OZ преди 8 години
Тука, ози фермерите се чудят - защо котките? Кучетата - диви и "питомни", всичките внесени, им избиват добитъка, защо не тях, а котките? Къщите без котки гъмжат от плъхове - също внесени с корабите от време оно... Какви ли не животинки не са надонесли, никоя от тях не е част от местната система, но решават именно котетата да избиват! Човек започва да се чуди дали няма доза истина в "налудничавите" теории за Рептилиите на които, както се знае, основен враг са Котките.
25
5
 
4
 
! Отговори
аз преди 8 години
И пак е виновен "умния" човек. Австралия не е родна територия на мацата. Тя е привнесена там от хората, а поради природните си особености за кратко време се превръща в напаст. Това изобщо не е първия случай в историята котката да се превърне в огромен вредител. И за сведение на австралийците това не е начина да се справят с проблема, в което ще се убедят сами като си създадат множество др проблеми.
24
3
 
3
 
! Отговори
wild things преди 8 години
В Азия нямат проблем всичко дето мърда се яде , бучиш го на клечка и мяташ на грила , имаше филм за проблема им със зайците , сега пък котки , извода всичко питомно от Европа става пак диво в Австралия ...
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради птиците ще избият котките, но плъховете няма да имат конкуренция тогава, те и сега са извън контрол.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХУМАНИ,СЕГА БХК И ВСИЧКИ ОРГАНИЗАЙЦИКИ МАСОНСКИ ДЕТО СА РЕГИСТРИРАНИ В БЪЛГАРИЯ.ДА СЪДЯТ АВСТРАЛИЯ ДЕТО УБИВАТ ЖИВОТНИ :-)
21
2
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Инстинкт, природа... доста общо казано и вски го има;, а ако погледнеш малко по-внимателно какво точно правят котките - стигаш до невероятната им способност за стратегия и анализ. Те имат подход, внимателни са, търпеливо наблюдават и знаят кога и как да те изработят по-добре от всеки! Това е именно ИНТЕЛЕКТ!
20
0
 
16
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Да не са влкючили и нашто Сидни в ликвидацията?!Що го нема???
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой да не се бърка в работата на Господ, защото последиците ще бъдат фатални и необратими.
18
6
 
8
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Обичам ги, но наистина са страховити хищници. Наскоро с очите си видях как уби малко врабченце. Направо издивях. Но природа, какво да се прави.
17
0
 
9
 
! Отговори
9 преди 8 години
Не е до интелект, а до инстинкт и природа. Пухкавия котан, който изглежда изключително безобиден практически е най-съвършения хищник, създаван от природата. Практически той убива над 1000 вида, което го поставя убедително на второ място след човека.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕЕ,най-после се сетиха. Котките в Австралия са пренеси от европейците.Тези животни там нямат естествен враг и се размножават в несвяст. Изяждат яйцата да птиците, после малките пиленца и всякакви други малки животни. Наистина отдавна са се превърнали в напаст! И няма къде да ги изселят, нито пък могат да ги отглеждат в резерват - тяхното място просто не е по тези географски дължини и ширини.Гледала съм филми как ги снимат вечер с инфрачервена камера и какви беди причиняват на местните животни.
15
3
 
8
 
! Отговори
20 преди 8 години
Да разбирам ли, че може и теб да унищожим щото определено си още по вреден?