Знае ли някой какво е бежанска криза? Да, Йордания

Арабската страна е подслонила 1,4 милиона сирийци, засега
Обновена: 17 сеп 2015 21:44 | 17 сеп 2015 21:42, Елка Василева
204
Знае ли някой какво е бежанска криза? Да, Йордания
Бежанският лагер Заатари. Снимка: архив, Reuters

Настоящата бежанска криза и спешните преговори между вътрешните министри от Европейския съюз за 300-та хиляди мигранти, пристигнали в Европа от януари насам, ме карат да мисля за положението ни в Йордания.

Днес Йордания подслонява приблизително 1,4 милиона сирийци, 647 000 от които са регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците. От тях само 100 000 живеят в бежански лагери - останалите 1,3 милиона души са настанени в местните общности. Понастоящем сирийците съставляват общо 21 процента от населението на Йордания, възлизащо на 6,7 милиона души.

За да добиете представа - 20 процента от населението на Великобритания прави 12,8 милиона души, Белгия е с население от 11,2 милиона, а Гърция - с 10,8 милиона души. Представете си какво би станало ако всички белгийци или всички гърци, или пък населението на осемте най-малки страни в ЕС заедно, бяха мигрирали във Великобритания за около две години и половина и ще разберете с какво беше принудена да се справя Йордания.

И като контраст си спомням паниката, последвала новината, че нетната миграция в Обединеното кралство е достигнала 228 000 души за една година до юни 2014 г. Това е 0,3 процента от британското население.

Освен това, въпреки числеността им, на тези 1,3 милиона сирийци, живеещи в Йордания, не им е отказан достъп до трудовия пазар, нито до здравеопазване и образование, които се плащат от правителството. На практика в училищата в северните райони на страната ни има такъв свръхброй ученици, че се учи на няколко смени.

В магазините при субсидираните потребителски стоки не се прави разлика между йорданци и сирийци, въпреки икономическите последици от присъствието на бежанците. Когато страна като нашата внася 96 процента от енергията си, има голямо значение, ако внезапно се наложи да се грижи за още 1,4 милиона души.

А какво да кажем за водата? В Йордания водата е толкова малко, че сме четвъртата най-бедна на водни ресурси страна в света. Поради резкия прираст на населението ни потреблението на вода в страната се увеличи с 20 процента, а в северните части близо до сирийската граница - с 40 на сто.

Въпреки нестабилността в района край нас Йордания е в челните редици на борбата срещу екстремизма и тероризма. Ние сме водещ член на международната коалиция, воюваща срещу "Ислямска държава" и всички, които проповядват идеология на омразата.

Независимо от тези предизвикателства, процесът на политическа реформа у нас напредва с пълна пара - парламентът разглежда нов закон за изборите, както и децентрализация, която ще предостави правомощия на жителите на градовете и по-малките селища в кралството. Зад граница йордански полеви болници помагат на ранени и болни в Афганистан, Газа, Рамала, Кюрдистан и Хаити. Ние осигуряваме също най-голям брой полиция и петия по численост военен персонал в мироопазващите операции на ООН по света.

Докато тази бежанска действителност прераства в най-голямата миграционна криза в света след Втората световна война, международна общност трябва на дело да признае, че Йордания скромно и тихо носи на плещите си този товар вместо нея от години.

Вярно е, че останалият свят продължава щедро да подпомага бежанските лагери, един от които - Заатари - бе посетен тази седмица от британския премиер Дейвид Камерън. Заатари се превърна в четвъртия по големина град в Йордания. Международната общност обаче осигури само 34 процента от парите, поискани за финансиране на нашия План за действия за сирийските бежанци - документ, изготвен в съавторство с ООН. Международната помощ покрива само част от онова, което ни струва подслоняването на бежанците.

Беше ни казано, че като страна със средни приходи, която регистрира икономически растеж над 3 процента, нямаме право на пряка помощ, но прогнозният ни бюджетен дефицит за тази година представлява 3,5 процента от брутния вътрешен продукт.

Точно както Великобритания заяви моралната си отговорност към сирийските бежанци, това правят и йорданците, наследили ценностите си от хашемитските ни водачи. Под ръководството на Негово Величество крал Абдула Втори ние изпълняваме дълга си да подкрепяме нашите прокудени от родината си братя в нужда, както сме постъпвали през цялата си история. Правим това от все сърце, пред всемогъщия Бог. Ако някой знае какво е бежанска криза, то това сме ние.

(*) Негово превъзходителство Мазен Хамуд е посланик на Хашемитско кралство Йордания във Великобритания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
3
 
! Отговори
bakalin преди 8 години
като ви чета, тука 2 там 1,8 тогава какви са тези навлеци, защото според сметките в Сирия не трябва да има хора вече...
112
1
 
1
 
! Отговори
OBSERVER преди 8 години
TURTSIYA E PODSLONILA 2.3 MILIONA I E POHARCHILA 7.4 MILIARDA !"
111
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Обаче прави ли ви впечатление как dnes.bg пускат от време на време по някоя сълзлива новина, целяща предизвикване на съчувствие. И когато видят от коментарите, че не им се получава това със съчувствието и манипулирането набързо я свалят. Така забелязах че направиха с една новина за удавено момиченце и за наводнението някъде си в САЩ. Вижте какво модераторчета, в Европа и света никой не се интересува от положението в България, от мизерията и корупцията, затова не чакайте от нас съчувствие към тях
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОТЪРСЕТЕ:Saudi Arabia Has 100,000 Air Conditioned Tents That Can House 3 Million People Sitting Empty Yet Has Taken Zero RefugeesВижте тези въздушни снимки, за да разберете на какво се казва ГИГАНТСКИ палатков лагер, високотехнологичен, но ...ПРАЗЕН! В него няма и един "бежанец". намира се в Саудитска Арабия.
109
1
 
9
 
! Отговори
Ми преди 8 години
Защо ни давате за пример Йордания? По какво си приличаме ? Йордания в Европа ли е, йорданците хистияни ли са? И ако там са дейвствително са сирийци, то тук се навъдиха всякакви откачалки.
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във България бежанците са пет милиона без да броим населението на Шведите които ни захранват поне със нощна музика !!!
107
7
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Великобритания е велика страна с велика демокрация и ако 10 млн белгийци (каквато е съпоставката в статията) имат нужда от убежище съм сигурен, че ще им бъде предоставено такова, както и достъп до работа и образование. Не съм сигурен, че ако 10 млн белгийци поискат убежище в Йордания, ще им бъде предоставено такова.
106
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ако решя да се заселя в Дубай и вляза нелегално, дали ще ми осигурят апартамент в Бурж -ал -Араб, православна църква, право да пия алкохол и да нося къси поли, както и пълна издръжка, в съответвие с местния станарт на живот?
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са бъдещи европейзажи!
104
0
 
5
 
! Отговори
До Го4о преди 8 години
Да бе, понеже в Либия е такава идилия сега, благодареие на това че, Кадафи беше оставен без подкрепа и от там въобще не пристигат лодки и никой не се е удавил до сега в морето на Италия.Щеше да е само по-лошо!
103
23
 
5
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
И всичко това е СЛЕДСТВИЕ от поддръжката, която оказва Путин на своя КОЛЕГА-ДИКТАТОР Башар Асад! Без тази поддръжка - военна и финансова - света би изглеждал много по- добре. Полезен ход би било, ако тези двама диктатори бъдат УНИЩОЖЕНИ!
102
2
 
20
 
! Отговори
7 преди 8 години
Лалугерите дето произвеждат такива "статии" на килограм удобно "пропускат" да се занимават с факта, че "бжанците" са враждебно настроени към местното население мюсюлмани - напрактика неинтегрируеми. Ако бяха християни, никой нямаше да се тревожи - и всичките блал бла за икономически растеж, демографски потенциал щяха да са верни - сега всичко е с обратен знак
101
1
 
22
 
! Отговори
&%$ преди 8 години
До въпросАми Маалула я изклаха, няма я вече! Войските на Асад на 2 пъти я чистят от ислямисти, но накрая не издържаха на атаките от всички страни - ИД, НАТО... Там се говореше арамейски - езикът на Христос. Това е проблем за целия регион от много време: Ливан е била предимно християнска страна, сега едвам ги има християните там. Затова е пълно лицемерие да се правят на "толерантни", да не говорят за слона в стаята.От тези бежански лагери ТРЯБВА да подберат истинските жертви, а не да плачат само за тези които са се добрали до Централна Европа!
100
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Именно. Обаче саудитите не приемат никой! Защо? Нали са от една вяра?Или си пазят парите.. и петрола?
99
1
 
17
 
! Отговори
Teo преди 8 години
До въпросВ Саудитска Арабия има религиозен лагер близо до Мека с капацитет май над 1 млн. души - перманентни палатки с климатици и доста по-доби условия. Ползва се само по Рамадана и други такива маанета.
98
1
 
30
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
Какво стана с християните в Сирия? Те бяха много! Никой нищо не пише за тях!..Май ги изклаха, нали? Кой извърши този геноцид? А кой го финансира давайки му оръжие, право да продава петрол?..Нека бъдем хора, но не самоубийци!..Бог да пази България!!!
97
0
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
Е какъв е проблема сауситите да дадат 2-3 милиардчета и да има за лагери, палатки, храна и също таща да приютят 2-3 милиона? За тях са пари за семки. Но не, другаде да ходят. .. нящой мъти и рети реда в близкия изток яко! С цел. Кой е той?
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
posle v severna koreq bilo zle ama sled vreme she iskate si4kite pri kim 4e un 4e kato dodat 100 miliona bejanci sha va pitam :D
95
3
 
11
 
! Отговори
клоун от нс преди 8 години
Атанасов,ти си едно голямо американско лу*но,
94
3
 
60
 
! Отговори
&%$ преди 8 години
Бежанец - бяга от опасност за живота си в съседните страни като Йордания, Ливан, Турция. Те нямат средства да предприемат нищо друго, освен да се свиват на палатка и да чакат! Те имат нужда от материална помощ, докато мине ужаса. ЕС, САЩ и монархиите трябва да изпратят средства за тези лагери понеже са пряко отговорни. Също да изтеглят някои самотни жени и деца от мацинствата (християни) в страни които могат да си го позволят. Понеже тях ги колят!Всички които са имали пари и сили да прекосят море и половин континент не са безпомощни. Те са просто ЕМИГРАНТИ.