Волфганг Шойбле: Brexit-ът е "икономическа отрова"

Излизането на Великобритания от ЕС би било катастрофа
6 мар 2016 18:18,
28
Волфганг Шойбле: Brexit-ът е "икономическа отрова"
Снимка: Архив Reuters

Вот в подкрепа на излизане на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) ще навреди на британската, европейската и глобалната икономика, заявява в интервю за Би Би Си германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

"Бихме имали години на най-трудни преговори, които биха били много трудни за целия ЕС. И години наред бихме имали такава несигурност, която би била отрова за икономиката във Великобритания, европейския континент и за глобалната икономика като цяло", твърди Шойбле в разпространеното днес интервю.

Според него въпреки че Великобритания ще може и след напускане на съюза да продължи да търгува с ЕС, няма да може да има предимството на достъпа до единия пазар, без да приеме свободното движение на гражданите на ЕС или пък без да внася пари в бюджета на Общността.

Той отхвърли идеята, че Великобритания би могла да последва примера на страни като Норвегия, която приема свободата на движение, плаща вноски в бюджетите на ЕС и прилага правилата и регулацията на единния пазар, без да има право на глас за тях.

"Наистина не разбирам защо Великобритания би била заинтересована да остане на единния пазар, без да може да взима решения за него", казва германският министър. По думите му това е безсмислено.

Шойбле е на мнение, че напускането на Великобритания би било "катастрофа", но макар че ще е по-слаб без нея, ЕС няма да се самоубие.

На въпрос за евентуалното бъдещо приемане на Турция в съюза той заяви, че германското правителство има големи съмнения дали страната трябва да стане пълноправен член.

"Ще мине доста време, преди да стигнем до края на преговорите с Турция", посочва Шойбле, според когото това е въпрос за идните години, а не е грижа на настоящето.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
с преди 8 години
ЕС е Дявола от който всички ние се отричаме от най -древни времена .
15
0
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Шойбле трябва повече да се замисля да не спука някоя гума и да се катурне с неговата количка. Колкото до Англия- там имат сега думата избирателите и тоя инвалид няма какво да им се бърка!
14
0
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
А, така! Злорадствайте!А като върнат мама от УК и секнат паричните преводи, ше ви питам дали спрехте цигарите или крадете нет от съседа, че да ви се чуе гласа у тоя утрепан форум :D
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да могат големите корпорации да лапат големи печалби и хората няма да са толкова материално зависими. Всяка страна ще си инвестира в собствените способности и няма да има толкова експорт-импорт и съсипване на цели национални отрасли. Англия ще почне да си обслужва 5-те трилиона заеми или балона ще се спука.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NO NA BALGARSKATA NIYAMA DSA NAVREDI--ZASHTOTO NIYAMAME IKONOMIKA--IMAME MAFIAS. NA G.
11
0
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 8 години
Англия си разиграва кончето както винаги. Докато има полза ще е в ЕС. После не. Знам че му е мъчно на хер Шойбле и компания, обаче нека търси солидарност от тях, не от нас. Ако може.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Ако си тръгнал да "излизаш" от някъде то заминавай веднага..............на село, от където си.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шобле, мобле трала-ла... есето си заминава!
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами и Унгария май се готви да излезе и други ще я последват
7
1
 
4
 
! Отговори
Portokal преди 8 години
Zeleni karti, vizi, vhodni mita za hora i capitali ot uk i usa - koe ne e dobre?! :-)
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиндосам и их пуделям не нужна сильная Европа....
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Англосаксонский мир не когда не имел друзей (США -Англия) Они всегда хотели править миром.Англия не когда от своего фунта не откажется.Все бредни в ЕС это им не по душе. Америка направила беженцев В ЕС спровоцировав войну в Ираке и Ливии и потом в Сирии для того чтоб рассорить Россию с Европой. Англии мигранты не нужны.Они будут делать то что им велит США.
4
6
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Хм,при това положение и ние трябва да се огледаме къде е изходът!Не казвам да се втурваме веднага,а просто да го държим под око,за да можем при пожар да се изнесем преди другите,не сме длъжни да горим и ние!(казано метафорично)Иначе,докато имаме изгода е редно да си налягаме парцалите.
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е пък Шойбле и какво ме интересува какво казал един псевдочиновник като не разбира да не говори.
2
2
 
37
 
! Отговори
аС преди 8 години
EС има бъдеще , смисъл , единствено когато е съюз от равноправни, независими и свободни от американско и всякакво външно влияние , държави
1
6
 
32
 
! Отговори
Т преди 8 години
Брекситът ще е най-пагубен за евробюрократите, защото излезе ли Англия, шоуто се закрива. Холандците ще последват и от там всички останали. Европейският съюз е глупост, както е в момента. Обединена Европа е нужна, но не сляпа и полуинвалид.