Несбъднатите мечти и бедността: В "оранжерията" на Европа – Андалусия

Десетки работници заминават с надеждата, че ще намерят работа
10 мар 2019 07:30,
55
Несбъднатите мечти и бедността: В "оранжерията" на Европа – Андалусия
Снимкa: Reuters, архив

Всяка сутрин в Ел Ехидо, малък град в южна Андалусия, повече от двейсетина работници с мигрантски произход се събират с надеждата, че фермерите ще дойдат и ще наемат някои от тях за един ден работа в оранжериите. "За пети пореден ден съм тук. Много е трудно да те вземат на работа Всеки ден стоим и чакаме, обикновено от 6:00 до 9:00 часа, след това се прибираме вкъщи", разказва 47-годишният Абдеразак от Мароко.

Провинция Алмерия, където се намира Ел Ехидо, произвежда всяка година около 3, 5 милиона тона плодове и зеленчуци в над 31 000 хектара оранжерии. Продукцията, която се отглежда в това гигантско "море от пластмаса" (с този прякор е известен регионът), от дребни фермери и от мултинационални корпорации, се изнася и достига до рафтовете на супермаркетите в Германия, Великобритания и други европейски страни. За мигрантите от Африка регионът е една от вратите към Европа. Според данни на местните власти, миналата година повече от 400 кораба са пристигнали в испанския град. На борда им са се намирали около 12 000 мигранти, които са се присъединили към над стоте хиляди души, работещи в селското стопанство в Алмерия, пише "Deutsche Welle".

Хосе Гарсия Куева е синдикалист в Андалуския съюз на фермерите SOC-SAT. Той разказва, че работниците - мигранти често са експлоатирани и не са в позиция да изискват по-добри условия на труд. "Проблемът е, че испанските закони не се спазват, това трудно може да се промени, защото работодателите са свикнали да нарушават закона: имигрантите често работят без договори и социално осигуряване, заплащането им е между 32 и 40 евро на ден - вместо минимум 55 евро, а в оранжериите много от тях са в изложени на токсини.", обяснява Гарсия Куева и споменава младия марокански работник, починал наскоро, вероятно вследствие на отравяне с пестициди.

Мизерни условия и несбъднати мечти

Много от мигрантите, които работят в оранжериите, живеят в т. нар. "chabolas" (букв. “бараки”) или бедняшките квартали на Алмерия. През февруари взривена газова бутилка разрушава части от квартала, в резултат на което повече от 120 души остават на улицата. Самите колиби, в които живеят работниците, представляват дървени постройки, покрити със стари пластмасови брезенти, използвани за покриване на оранжериите. В тях липсва течаща вода, а осветлението и отоплението идва от газови бутилки или незаконно прикачени електропроводи.

В оранжерии в региона на Алмерия работятт много нелегални мигранти - при лоши условия и срещу ниско заплащене

Тези бараки, разположени само на няколкостотин метра от оранжериите, са тъжно свидетелство за несбъднатите мечти на мигрантите. "Дойдох тук, защото мислех, че животът в Испания ще бъде по-добър, но в действителност животът тук не струва нищо", разказва Салах Акили. "Живея сам, без жената и децата. 10 години пребивавах като нелегален, защото шефът ми отказа да ми даде трудов договор. През цялото това време не можех да се върна в Мароко, за да видя семейството си".

Според данни на местните власти, 30% от чуждестранните работници в Алмерия нямат документи. Даниел Перес Реше е ръководител на специалното звено в полицията за разследване на фермерите, които наемат работници незаконно. С колегите си той обикаля оранжериите в района, за да търси нелегални имигранти. Перес обяснява, че много често работниците представят чужди документи: "Мигранти, които вече имат необходимите документи и разрешителни, ги заемат или дават под наем на други лица, за да могат и те да работят. В Испания това е незаконно и за подобни постъпки човек може да бъде изправен пред съда."

Фермерите също трябва да плащат глоба до 6000 евро за всеки нелегален работник, твърдят от полицейското звено.

Порочен кръг

Лидия Мартинес Валбрехт и съпругът ѝ Тобиас Юбел са наели парче земя с площ 1,5 декара, където отглеждат чушки и краставици; разполагат с още трима работници от Африка и Източна Европа. Според тях конкуренцията между Турция и Мароко, заедно с нарастващите оперативни разходи, принуждават испанските фермери да търсят други начини за спестяване. "Миналата година имахме печалба от едва 25 000 евро, а тази година ще бъде още по-зле", обяснява Мартинес Валбрехт. Тя уверява, че служителите им получават справедливо заплащане и представя извлечение за техните надници, а съпругът ѝ допълва, че тежката икономическа ситуация принуждава земеделските производители да нарушават закона. "Ако плащате на работниците си по-малко от минималната работна заплата без осигурителни вноски, можете да спестите до 20 000 евро годишно", казва Юбел. "Мисля, че затова някои земеделски производители не се отнасят с работниците си както трябва, не им плащат добре, не им дават трудови договори, не плащат социалноосигурителни вноски… това е един порочен кръг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
А защо не напишете статия как се спазва законодателството в България?! Как се спазва нашият Кодекс на труда?! Как и къде може да се оплаче работник с нарушени права?! Как инспекцията по труда е една клоака?!
42
2
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Определено, поредната соцЯЛНА "сензацийка' от дв-то. Тук е малко трудно да бъде разбрана, те са за вътрешния дойче маркт, а именно да се чете така - левичарския политкохект уклон на дв захранва печлното самосъзнание на ср-стат Хайке и Ханс, известни с това че са вегани като полвин Берлин. Те ядат нахут с натриев бензоат от лидл, както и "био' домати от юга. Пускат по една уродлива сълзица за мнимия бурсирЕзак (за когото козата е далеч над образованието), почувстват се по-добри и сменят новината.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Не знам за какво достойнство питаш, ако си на социални помощи или миеш чинии.Какви закони си почувствал, че са само за обикновените българи?
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Обаче съмнявам се да кажеш ти на кое място си. като държава. що така?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕмигрантИ за ко си ни?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачКърската работа е неблагодарна. Търси си някакво друго препитание.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SSАко не беше влязъл в ЕС и НАТО, щеше ли да си Швейцария?Ми не.Щеше ли да си по-богат? Не.Щяха ли да са по-малко емигрантите? Не.Корупцията по-малко ли щеше да е? Не.Престъпността? Не.В Русия примерно престъпността е 6 пъти повече на глава.Ами тогава какво са ти виновни ЕС и нАТО?
36
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
В България кър з аработа, колкото щеш, ама не е лесно. Селско-стопанската работа, опредлеено не е за сам човека, макар, че често се налага и сам да е воинът - воин. Сам е, но не се предава. Нивата е като бойното поле. Трябва да я преминеш от край до край и да не паднеш и да не се предадеш. Тогава си спечелил битката. Да си воин, първом трябва да си бил земеделец;)))
35
4
 
7
 
! Отговори
Към 35 преди 5 години
Живял съм 30 години в България ,не ми обяснявай нищо за живота там .Имах фирма собствено жилище и не съм си броил стотинките.Виж за достойнството да те питам - как се чувстваш когато ти казват че законите важат само за бедните нормални българи ??? Ако не е така ми кажи по лошо място в Европа от България. Аз съм се устроил за един приятел питам.
34
21
 
7
 
! Отговори
към емигрант преди 5 години
Заплата в дълбока провинция- строител напр общак 50-60 лв ден калпав майстор-80лв кадърен майстор 120. Заплати на авт техник - 2000 мин месечно.Тракторист- 2500-3000лв.Е има и лоши заплати- учител - 1000-1200.Изобщо заплата под 1000 лв почти няма.Или ако има -човека нещо...И не е правилно да се гледа заплатата само.Трябва и разходи.Та срещу това да бъда емигрант и да ме гледат като натрапник? Мерси. Имам си достойнство
33
5
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Когато в България заплатата стане 50 % от тази която получавам в Андалусия ще се върна.
32
2
 
14
 
! Отговори
Naelia преди 5 години
Fake news.
31
3
 
19
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До noFreemanРаботата не е "убийствена", но от твоя гледна точка! За някои хора, тя може би е точно такава... Това, че вие с жена ти, се справяте без проблем с три декара, не означава, че всички хора могат да вършат тази работа. Аз имам два декара място, близо до града, от които близо 1 декар е лозе. Сега съм го занемарил, но преди години едвам смогвахме само да приберем продукцията. И то не с двама души, а поне 4-5. Накрая ставаш целия крив от работа, а за печалбата не ми се говори...
30
4
 
23
 
! Отговори
без коментар .... преди 5 години
"разполагат с още трима работници от Африка и Източна Европа....."
29
5
 
18
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 5 години
До Либераст до КенгуроДа,наистина тук има отровни паяци. В пустинята е опасно да се ходи сам,най много да сме двама човека защото има опасност да ни ухапят змии на север. Гмуркам се в батонния басейн близо до плажа,защото не смея да се гмуркам в кораловия риф да не ме изяде акула или да ме отрови риба Фугу.Ай поздрави от най-райското кътче на Земята
28
8
 
23
 
! Отговори
Либераст до Кенгуро преди 5 години
А мене питаш ли ме, всяка вечер викам татко да погледне под кревата, да не се спотайва Путин, след това целувам снимката на моя лидер и светъл лъч в живота (сорош) и зяспивам праведен сън .
27
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова ли е сложно? Не желая черно семе в Европа! Не желая внучките ми в бъдеще.Да раждат мулатчета! Аз съм за чиста Европа!
26
6
 
24
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хаха декар и половина 2 + 3 работника гледат... испанеца е мързелив... от 5 години съм в земеделието и отглеждам 3 декара оранжерии с краставица и двамата с жена ми се справяме сами... много работа е, но не е убийствена както се казва. И се чудя какво може един мароканец да помогне в производството на краставици, както е случая в статията... тук ако вземеш швед на работа, може и да не изкараш продукция...
25
8
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Сега кажи какво произвежда или добива Монако...Киро, ти да не би да не изпитваш? Не си пАзнАл, товаришч!
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След изречението "пише дойче веле", не чета повече, има нула истина.