Евролидери искат: Парниковите емисии да са нула до 2050 г.

Решението подлежи на гласуване на среща в Брюксел
3 дек 2019 07:20, Анисия Иванова
15
Евролидери искат: Парниковите емисии да са нула до 2050 г.
Снимка: БТА, архив

Нетните парникови емисии да бъдат сведени до нула до 2050 г. За такова споразумение ще се настоява на срещата на евролидерите в Брюксел другата седмица, показва черновата на общото им изявление, възвестявайки задаваща се остра битка на събранието им, предаде Ройтерс.

Намерението за срещата на върха на 12 и 13 декември на лидерите от съюза е да бъде подкрепена "целта за постигането на климатично неутрален ЕС до 2050 г." според документа, видян вчера от Ройтерс.

Предишни опити обаче бяха блокирани от Полша, Унгария и Чехия, които са зависими от въглищата. Те са заявявали, че са против климатична неутралност до 2050 г. поради опасения, че намаляването на парниковите емисии ще задуши икономиките им.

За да бъде убеден лагерът на нежелаещите, в черновата на заключителното комюнике е записана формулировката "справедлив и социално балансиран преход", споменава се също за съобщението на Европейската инвестиционна банка за деблокиране на 1 трилион евро за зелени инвестиции до 2030 г., както и за нуждата от гарантиране на енергийната сигурност и конкурентноспособността по отношение на чужди сили, които не преследват постигането на подобни цели за климата.

Черновата, която е подготвена предварително преди обсъжданията на лидерите, все още подлежи на промени. Но накрая за приемането й ще е нужна единодушната подкрепа на националните лидери от ЕС, за да бъде постигнато споразумение.

Новата Еврокомисия също си поставя за цел да настоява за климатична неутралност до средата на века и иска да направи целите за климата на ЕС до 2030 г. по-амбициозни.

Сегашните цели предвиждат до 2030 г. съюзът да намали парниковите си емисии с 40 процента в сравнение с равнищата от 1990 г. Новата комисия, ръководена от германката Урсула фон дер Лайен, се надява да повиши тази цел до поне 50 процента. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога Германия ще спира ядрените си централи, както обеща?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕТНИТЕ Май не обърнахте внимание на тази ключова дума.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак се изходоиха
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехия, Полша и др. са зависими от въглища, ами ние не сме ли? Защо нашите *** не тропнат по масата и да отстояват работните ни места?
9
0
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
След 2050-та отрицателна величина ли ще бъдат?
8
1
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Имам едно питане, защо все Европа трябеа да спазва нещо си а никой не говори за АФРИКА И АЗИЯ които са 3/4 от населението и прираста е от тях? Европа намалява като население. Нека големите замърстели дадат пример, после да ми обясняват на 6!млн души колко сме замърсявали
7
3
 
9
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Поредната идиотщина от еврожендърите...Я погледнете картата на света и вижте, колко площ от земята заема европейският съюз...
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да могат парниковите емисии да са нула, всички трябва да спрат да дишат Натам е тръгнало, изглежда.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безмислени глупости.Как ще са неутрални от какво ще произвеждат енергия?
4
0
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Както винаги от ЕС много красиви приказки, а истината е друга не всички могат да си го разрешат едни го казват директно, други като нашето Слънце се опитват да седят на два стола и ни насаждат на пачи яйца.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм с евролидерите, стига те да ми плащат кожодерските екоданъци със своите милиони.
2
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Европа го може Обаче Индия Бразилия Африка дали го могат.Третата световна ще е по тази причина
1
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 4 години
Това няма да стане ,защото цяла западна Европа внасят въглища от Русия ,и трябва да си купуват свещи в противен случай !