"Грета Тунберг" става търговска марка – в защита на екодвижението

Младата екоактивистка е поискала регистрация на името си
Обновена: 30 яну 2020 11:04 | 30 яну 2020 10:50, Елка Василева
62
"Грета Тунберг" става търговска марка – в защита на екодвижението
Грета Тунберг. Снимка: архив, БГНЕС

Шведската екоактивистка Грета Тунберг е подала заявка за регистрация на своето име, на на името на международното климатично движение на учениците „Петъци в името на бъдещето“ / „Училищни стачки за климата“ като търговска марка. Това съобщи самата тя в Instragram.

„Мошеници, брандове, търговски интереси, парични отчисления и фондове... Първо: за съжаление, продължават да се намират хора, които се опитват да ме имитират или лъжливо да твърдят, че ме „представляват“, така че да стигнат до известни личности, политици, медии, артисти и т.н. Знайте, че това се случва, отнасяйте се с подозрение, ако към вас се обърнат „от мое име“ или името на някой, който уж ме „представлява“. Моля извинение от всички, попаднали на такива контакти и дори въведени в заблуждение от подобен род поведение“, написа Тунберг.

Още по темата

„Второ, моето име и движението „Петъци в името на бъдещето“, „Училищни стачки за климата“ постоянно се използват с търговски цели без каквото и да е мое съгласие. Това се случва в маркетинга, продажбата на стоки и събирането на дарения под моето име и името на движението. Точно поради това аз подадох заявка за регистрация на моето име, „Петъци в името на бъдещето“, „Училищни стачки за климата“ и т.н. като търговска марка. Тази стъпка е с цел защита на движението и неговата дейност“, пише още екоактивистката.

Тунберг подчертава, че движението „Петъци в името на бъдещето“ принадлежи  на всекиго, който участва в него и не бива да се използва за индивидуални или търговски цели. По-нататък Тунберг съобщава, че заедно със семейството си учредява нестопанска организация, чиято цел е „способстване на екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психическото здраве“.

17-годишната активистка Грета Тунберг стана известна особено след емоционалната си реч в ООН през септември 2019 г., която предизвика голям обществен отзвук, припомня ТАСС. В речта си на срещата за климата тя се обърна към държавните глави, че с празните си обещания са й отнели мечтите и детството. Тя упрекна също световните лидери, че не полагат достатъчно усилия за борба със замърсяването на въздуха.

През 2018 г. Тунберг започна училищна стачка за климата – всеки петък тя протестираше сама пред сградата на шведския парламент. Примерът й беше последван от ученици и студенти в много страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случайно ли момичето от коледната реклама на теленор много приличаше на грета?
21
0
 
18
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Върят, сучат все до "търговска марка" го докарват.Хари и Меган и те това искаха.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aуууу,накрая всичко е за пари.Еко,меко,а рибите ядат домати с колците.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, най-после си дойдохме на думата - уж щеше да спасява света, а накрая цялата парлама е за пари. И фондацията й ще "способства... и психичното здраве". Няма да е зле да започне способстването на своето собствено. И да вземе да тръгне на училище, там може да научи, че СО2 няма цвят, така че няма как да го вижда, както тя и родителите й твърдят.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено това си е бизнес, зелената мафия трябва да трупа пачки и власт, нищо друго не е от значение.
17
0
 
22
 
! Отговори
Прос Селендур преди 4 години
А книга в милионен тираж кога ще издаде...!?
16
1
 
19
 
! Отговори
мислещ преди 4 години
А новите, брандирани дрешки къде ще се шият? Може би в Бангладеш, Пакистан, Индия, Камбоджа....
15
1
 
19
 
! Отговори
Модни тенденции преди 4 години
А не вярвахте, като ви разправяхме, че я води за ръчичка чичко ви Ал Гор, който припечели некви си 100-200 милиона само от плашене с климатична катастрофа. Скоро ще видите и как подаръците на дечицата за Коледа ще бъдат обвързани не с послушание и усърдие в училище, а с участие в "климатичните стачки". И все така - плебеите право към средновековния стандарт на живот, а хитрите финансови спекуланти в ролята на световни монарси. Лари Финк от "Блек Рок" вече ви обясни, че започва екофеодализмът.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всоко е за кинти на всяка цена и с всякакви средства вярвате ли още на всяка измама...
13
0
 
27
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Още от първия и "случаен" протест пред парламента е имало екип който е снимал документален филм, единия който и поддържа социалните мрежи индиец е член на комисията на ООН за климата. Родителите и са се опитали още когато е била на 12 да продадат права за филм на еко тематика, но тогава са им отказали, всичко е документирано. За това има подиум и се снима със звезди, дето пътуват с частни самолети но ни порицават нас за нашия въглероден отпечатък.
12
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това момиче превърна всичко на търговия.А вие не вярвахте.Ето ви го доказателството.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има ли дънки и потничета с марката?
10
1
 
21
 
! Отговори
Дрисниленд преди 4 години
Новините за Крета, Крисланина Курвиева, пр.ъц Хари и баба му както и изявленията на Сополон Праси и Федеросен Страпонлиев служат единствено за засилване на сутрешната перисталтика и за спестяване от разхлабителни. Пускайте по-често че доста жени страдат от запек.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9:Тези с брадите в Швеция не подминават даже и болни деца с аусбъргър ли беше нейноти
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"17г., ми тази вече си стана за еване"Стига бе, да не съм си го намерил на Витоша?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продавам тениски хау даре ю, цена 25лв много модерни и актуални (made in China)
6
1
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Вече ще плашат децата не с Торбалан, а с: - Га дойде Грета Тунберг с една голяма сопа...
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То детето не е виновно, то е надъхано и идеалист, ама родителите са "либерализирани" мошета , които са за бой от сутрин до вечер. А това с търговската марка вече е върхът.
4
1
 
52
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Уверихте ли се най-сетне, че се касае за хитра далавера с използването на дете със забавено умствено развитие, а не за екология?
3
2
 
22
 
! Отговори
Слава на КПСС преди 4 години
На Ивропътъ- всички лидери без деца, половината поне от тях-обратни! И те мъдруват за бъдещето на децата и на света! Екозащитниците им пък-некви изчанчени хлапета..Дааа, няма начин да не тръгнат нещата от по-убаво,към още по-убаво.А ние имаме опит- като ни раздадат пак ботушите,щото нещата тръгват към мед и масло, няма да са лъзгаме...