Ангела Меркел уволни ключов член на правителството

Причината е шоковият избор на премиер на Тюрингия
8 фев 2020 18:43, Анисия Иванова
19
Ангела Меркел уволни ключов член на правителството
Снимка: БГНЕС

Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство обяви днес оставката си, след като беше поставен под натиск от канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

Напускането на Кристиан Хирте става, докато Християндемократическият съюз на Меркел се справя с последиците от неотдавнашното шоково гласуване в малката провинция Тюрингия. Там премиерът беше избран с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

"Канцлерът Меркел ми каза, че не мога повече да бъда федерален правителствен комисар за източните провинции. По нейно настояване поисках да бъда освободен", написа Хирте в Туитър.

Още по темата

Комисарят, който е част от министерството на икономиката и енергетиката с ранг на зам.-министър, подпомага интеграционния процес на петте провинции, сред които и Тюрингия, които бяха в рамките на ГДР до обединението на Германия през 1990 г.

Хирте е и зам.-председател на ХДС в Тюрингия.

В сряда провинциалните депутати от десноцентристкия ХДС гласуваха заедно с АзГ, за да не допуснат преизбирането на досегашния ляв премиер на Тюрингия, независимо от противопоставянето на централното партийно ръководство. Така беше прекрачена червената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв начин с антиимигрантската АзГ, обвинявана и в използването на нацистка риторика.

Хирте поздрави в Туитър новия премиер на провинцията Томас Кемерих, че е избран като кандидат на центъра, без да споменава подкрепата на АзГ и това разгневи коалиционните партньори на ХДС, посочва Асошиейтед прес.

Левоцентристките социалдемократи, които са младши партньор в управляващата коалиция, заявиха, че Хирте не може да остане на поста си, пиша БТА.

Канцлерът Меркел нарече избора на Кемерих "непростим". Кемерих, който е от малката Свободна демократическа партия, обяви в деня след избирането си, че планира да се оттегли, но не е ясно дали ще го направи и дали провинцията ще насрочи нови избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще я махнат тази изкуфела старица.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОООО,МАЙНЕ ЛИБЛИНГ,О МАЙНЕ ЩАЗИ
9
1
 
7
 
! Отговори
антиджендар преди 4 години
До 8 АнонименОбратните нямат право на дума
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не на нацистките партии подкрепяни от русофилската диаспора !
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО НА ТЮРИНГИЯ!
6
4
 
23
 
! Отговори
АзГ преди 4 години
И това се нарича цинично "демокрация". Същата Меркел уволно шефа на Службата за Защита на Конституцията, г-н Масен, понеже имаше собствено менение за случилото се в Кемниц през лятото на 2018. Меркел е ДИКТАТОРКА, режимът и е към края си !
5
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ме занимавате с безполезната, окупирана малка Германия, неуспялото проектче на Бисмарк от 70-те на 19в., загубило всички войни, без армия, стагнираща икономика, нация от пенсионере и бежанци с територийка колкото Полша, с безполезен език говорен само в Лихтенщайн. "На немски говоря само с конете си" Карл V... А от тази от снимката най-много да сънувам кошмари. Заради външния й вид, не за друго. Знам че германките са грозни, но не чак толкова. Безполезни...
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социологическите изследвания след гафа показват, че ако сега има избори коалиция червено-червено-зелено ще има пълно мнозинство, християн-демократите са с 10% надолу, либералите, които щяха да вземат мандата, може въобще да не минат 5-процентната бариера.Източна Германия не е съгласна с централната политика.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по нейни настояване поисках"
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ключов член" - твърде многозначително, ******* му ста*ра!
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първия ми ангажимент е с една 22 годишна, 130 гръдна обиколкка, цициФ чашка, трудно ще е само да не свърша докато и свалям сутиена, ибааахтиЦициците малиии, германска крава