Държавният дълг в света ще е рекордните $53 трлн. през 2020 г.

САЩ и Япония формират почти 60% от общата сума
21 фев 2020 15:30, Елка Василева
32
Държавният дълг в света ще е рекордните $53 трлн. през 2020 г.
Снимка: Pixabay

Дългът, дължим от правителствата по света, ще нарасне до края на 2020 г. до рекордните 53 млрд. долара, като само в рамките на настоящата година правителствата ще заемат нови 8,1 трлн. долара, показва анализ на кредитната агенция "Стандард енд Пуърс", предаде Ройтерс.

Около 70% или 5,8 трлн. долара от суверенните брутни заеми ще бъдат използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения, докато останалите нови заеми за 2,3 трлн. долара ще струват 2,6% от глобалния БВП.

"Стандард енд Пуърс" също така посочва, че нарастването отразява по-високите нужди от заеми на най-големите държави, като САЩ с очакваните заеми за 3 трлн. долара и Япония с 1,75 млрд. долара ще останат далеч напред сред най-големите кредитополучатели в световен мащаб, формирайки почти 60% от общата сума, предаде БНР.

"До края на 2020 година ние прогнозираме, че наличните търговски задължения на всички държави ще нараснат с 5% спрямо 2019 г., достигайки рекордните 53 млрд. долара, или с цели 30% повече в сравнение с 2015 година", отбелязаха анализаторите Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало от рейтинговата агенция.

След САЩ и Япония "Стандард енд Пуърс" очаква Китай да емитира нов дълг за около 636 млрд. долара, следван от Италия, Бразилия и Франция, като всяка от тези държави се очаква да поеме нови задължения за 250 млрд. долара рамките на настоящата година.

Също така се очаква водещите 20 нововъзникващи икономики общо да емитират дълг за 1,62 трлн. долара през настоящата година, което ще е увеличение с 4% спрямо 2019-а и ще представлява исторически максимум.

"Увеличението в световен мащаб отразява по-високите потребности от заеми на най-големите държави емитенти, тъй като фискалната им позиция отслабва през 2020 година на фона на нестабилните глобални икономически перспективи“, се посочва в доклада на "Стандард енд Пуърс", като се добавя, че прекалено ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията на нарастване на държавния дълг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
znaci seliya svyat robuva na nyakolko evrei
26
0
 
0
 
! Отговори
az преди 4 години
До VictimizedStruva mi se.che tazi durzhava tryabva da bude nakazana, ane tya da obyavyava sankcii na drugi durzhavi.
25
0
 
0
 
! Отговори
az преди 4 години
Tu miliardi, tu trilioni....U red li ste pisheshtite?!
24
0
 
3
 
! Отговори
Гилгамеш преди 4 години
Трябва нов потоп да издави банкерите, лихварите и 95% от Китай и Индия.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чист робовладески строй.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименУнищожават местното производтво за сметка на световните корпорации,така държавата остава без пари,без работа,без бизнес за местните хора и тук се появяват хищниците и ти дават кредити на държавата,но нямат право да ги влагат в производство,а само в инфраструктора и не нужни неща,които не могат да връщат кредита,а често дори и за това не дават пари - и дадените пари просто изчезват,след което идват кредиторите и ти отнемат всичко в държавата и ставате тотални роби,а банкерите.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко цялата планета е в дълг, от къде са дошли тия пари? От извънземните ли са ги взимали?-------------Унищожават местното производтво за сметка на световните корпорации,така държавата остава без пари и тук се появяват хищниците и ти дават кредити на държавата,но нямат право да ги влагат в производство,а само в инфрасктруктора и не нужни неща,често дори и за това не дават пари - и дадените пари просто изчезват,след което идват кредиторите и ти отнемат държавата и ставате роби,а бан
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако цялата планета е в дълг, от къде са дошли тия пари? От извънземните ли са ги взимали?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо богатите да са си богати. Проблем е че в следствие на политиката с кредитите основни житейски постулати като нуждата да имаш собствен ДОМ биват де факто отнемани от обикновенния човек. За да си купи къща човек трябва да работи над 50 години!!! В средновековието за да си построи къщата на човека са му трябвали 1-2 лета.Не се чудете защо душите са нещастни а планетата загива! Хората са толкова вглабени в ежедневното си оцеляването че забравят да видят какво става около тях.
18
0
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"САЩ са с 23 трилиона и май половината дълг е техен"Дори са повече, на САЩ държавния дълг е 22 трилиона, има обаче едни 14-16 трилиона вътрешен дълг, на домакинствата, общия студентски дълг около 1.6 трилиона, фирмени задължения и така на татък. Съвсем спокойно можем да кажем, че САЩ са най големите длъжници.
17
0
 
12
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Шепа хора печатат капитал без каквото и да е покритие, раздават го на банки с никакви или отрицателни лихви, те ги умножават десеторно, раздават ги като кредити, и после целия свят им дължи пари. Или както МВФ направи в Гърция, Аржентина и Украйна, едни кредити отпуснати на тези държави, като управниците им ги ползват да се разплащат с западни корпорации, за оръжие, за инфраструктура, за какво ли не, парите дори не се завъртат в икономиката на държавата, а след това народа ще е длъжник векове
16
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 4 години
САЩ са с 23 трилиона и май половината дълг е техен. Те не са в състояние да го погасят и са горе долу в състояние на фалит.Дълговете са инструмент, с който една държава бива завладявана и минава под външен контрол.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На държавата и трябват пари. От къде да ги вземе:Бедните - нямат повече.Богатите са силни - имат лобита и силно влияние.Решението - на заем от централната банка. Хем вълкът сит, хем агнето цяло.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавния дългНе важно дали някой богат ще стане още по-богат,важното е населението в собствената ти държава ,а и по света, да е щастливо,а то не е щастливо,дори богатите хора не са щастливи,щастливи са една шепа свръбогати хора,правещи си експерименти с планетата ни и хората на нея.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавния дългЗатова производителите и създаделите на работни места избягаха от САЩ,а благодарение на НАФТА,заводите от Канада избягаха в САЩ,а след това от САЩ избягаха в Мексико и това увеличи беработицата в Кнада и САЩ,а местните фирми производителки са смазани и унищожени от световните корпорации и има глад и бездомни хора,2008 г. също имаше много глад за семействата и бездомни хора.
12
2
 
6
 
! Отговори
Държавния дълг преди 4 години
е маскирано печатане на пари. Печатането на пари под форма на заем е Лукс който само някой държави в света могат да си позволятРеално:Президентът: Хей ФЕД дайте ми 50 милярда на заем:ФЕД: Годово, ей ся ги записваме в базата данниИкономиката: Работим на пълни оборотиПечатането на пари Е необходимо за да се прекрати марксисткия икономически цилъл - богатите стават по-богати бедните по-бедни докато на края не се случи революция. Взимайки пари на заем държавата косвено създава работни места
11
0
 
6
 
! Отговори
а дано преди 4 години
Дългове и пари от въздуха,от нищото.ЕГАТИ И МОШЕННИЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,Бог да ви,утрепе
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6,дължат ги едни на други и на разни "инвеститори", които купуват държавен дълг. Като имат дългове ще си ги плащат. Световния БВП гони 500 трилиона, ше ни уплашат с апокалиптични сценарии ама друг път.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ веднага може да плати всичките си дългове с нови банкноти от печатницата. Има ли желаещи?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е американският дълг? Конгресът спираше парите на Обама, много харчел за здравната реформа в САЩ.