Най-старата атомна централа във Франция спира работа

Първият от двата реактора бе изключен от енергийната система
15
Най-старата атомна централа във Франция спира работа
Снимка: Pixabay

Започна закриването на най-старата атомна електроцентрала във Франция. Това се смята като победа на природозащитниците и поражение за местната общност край Фесенхайм.

Централата във Фесенхайм, недалеч от границата с Германия и Швейцария, е на 43 години. Правителството обеща да я затвори още през 2011 г. - веднага след аварията във Фукушима, но пристъпи към осъществяване на обещанието си едва през 2018 г., съобщи Нова тв.

Тази нощ, българско време, първият от двата реактора бе изключен от енергийната система. Изключването на втория се планира за края на юни. Деликатният процес за отстраняване на горивото се очаква да продължи поне 3 години, предаде БНР. Още преди това 750 души от централата ще останат без работа. Правителството не даде ясни обещания да им намери алтернативна заетост.

Във Франция действат 56 атомни реактора. Техният дял в произвежданата енергия е 70%. Френското правителство се надява да го намали до 50 на сто към 2035 година, паралелно със закриването на замърсяващите въглищни централи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ФранцияАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е люлка на световната цивилизация и майка на съвременния свят! Франция е на второ място по брой ядрени реактори в света. Франция има третия най-голям ядрен арсенал в света.Франция притежава единствения ядрен самолетоносач в ЕС.Франция е единствената страна със собствена космическа програма и космодрум в ЕС.Франция е най-посещаваната страна в света, Париж е най-красивия град!Франция е най-великата страна! Vive la Republique! Vive la France!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елзас и Лотарингия останаха френска земя, само защото чичко сталин така пожела. французите нямат особен принос за това.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работи 43 години и я спират без да има необходимост, за да угодят на екоталибаните. Първите 4 реактора на АЕЦ Козлодуй можеха да работят и досега без проблеми, а ги затвориха. Първият реактор работи 30 години, вторият 29 години, третият 27 години, а четвъртият само 25 години. Със затварянето им изгубихме пазарите на ток и огромен източник на валута, което си е национално предателство.
7
1
 
13
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Нямат си Кунева! Една атомна централа няма да остане в Европа.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Франция никога на никой не е била васал,чети история и не пиши глупости.Васала владее немските територии Елзас и Лотарингия,векове се трепеха с немците за тях и накрая останаха при французите.Самата атомна централа е в изконна немска земя на която се разпореждат французите.
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атомната енергетика в този си вид на централи мастодонти няма бъдеще.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, сега остава да намерят място на стотиците тонове радиоактивни отпадъци от централата.
3
7
 
5
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Да бе не можели да строят как преди 40 години са построили 50 централи а сега с днешните технологии не могат.Просто Франция си е васал на Германия а немците не искат АЕЦ и убиха и френските реактори по този начин.Франция е просто една жалка държава пудел на Германия.Не знам как французите са с два пъти по-голяма територия ако продължават така Франция ще се разпадне и части от нея ще бъдат откъснати.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да строят нови, но уви не им се отдава. Централата Фламанвил 3 я строят вече 15 г и чак 2022 уж ще я пуснат. Само Росатом и китайците могат да строят нови атомни централи с помоща на държавата разбира се.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, довечера ще спя спокойно