Зрелищен протест на канадски шофьори срещу задължителната ваксина

Тя е изискване на пресичане на границата със САЩ
29 яну 2022 13:06, Елка Василева
293
Зрелищен протест на канадски шофьори срещу задължителната ваксина
Кадър: YouTube

Стотици канадски шофьори организираха снощи шествие с камиони към Отава в знак на протест срещу изискването за ваксинация за пресичане на границата със САЩ, предаде Франс прес.

Участниците в наречения от самите тях "Конвой на свободата", който привлича все повече внимание през последните дни, пътуват към канадската столица от най-отдалечените провинции на страната като Британска Колумбия и тихоокеанското крайбрежие. Сборният пункт за протестиращите е Парламентарният хълм в центъра на Отава.

От средата на януари Канада и САЩ наложиха изискване за ваксинация срещу КОВИД-19 за шофьори на камиони, пресичащи границата между двете страни. Някои шофьори осъдиха въвеждането на изискването.

Основателят на "Тесла" и "Спейс екс" Илон Мъск в четвъртък публикува съобщение в "Туитър" в подкрепа на канадските шофьори на камиони.

"Тези протести са национални по обхват. Те са с огромни мащаби. За съжаление имат поляризиращ характер", каза вчера началникът на полицията в Отава Питър Слоули. Той не можа да каже какъв ще бъде вероятният брой на камионите или протестиращите, но предупреди за "големи проблеми за безопасността на движението" в столицата и помоли хората да избягват да излизат по улиците. Слоули каза, че организаторите на протеста са казали на полицията, че той ще бъде мирен, но предупреди, че някои хора може да се присъединят към него с цел "подбуждане на омраза и насилие". Политици във федералната столица също могат да станат мишени, предупреди началникът на полицията.

Някои бизнеси вече са затворили врати за уикенда, съобщиха местни медии, които излъчиха кадри от пристигането на първите камиони близо до парламента.

Премиерът Джъстин Трюдо, който в момента е в изолация след контакт с болен от КОВИД-19, в сряда защити изискването за ваксинация и отбеляза, че 90 процента от шофьорите вече са ваксинирани. Той нарече шофьорите, запътили се към столицата, "малко маргинално малцинство", чиито "неприемливи възгледи" не отразяват тези на мнозинството канадци.
Лидерът на консервативната опозиция Ерин О'Тул каза в четвъртък, че ще се срещне с някои от шофьорите на камиони.

Някои членове на крайнодесни групи отправиха заплахи в социалните медии и призоваха демонстраторите да последват примера на атаката срещу Капитолия в САЩ от 6 януари.

Канадската полиция се опасява, че мобилизацията на шофьорите на камиони ще продължи и след уикенда.

Канадският съюз на превозвачите - голяма организация в транспортната индустрия - каза, че повечето канадски шофьори на камиони са ваксинирани и изрази категорично неодобрение за протеста в Отава.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сага четох, че по данни на полицията в Отава камионите са около 100 000!!! и не всички могат да влязат в града.Днес се очаква митинг с над 1 000 000 протестиращи!
262
1
 
29
 
! Отговори
Не са "стотици& преди 2 години
а 50000!!!!!!!!! И цялото население ги подкрепя. В конвоя са се включили десетки хиляди други автомобили и камиони. И населението ги подкрепя! Видяхме импровизирани пунктове, на които раздават вода и домашна храна на участницине Хотелиерите им предлагат безплатен подслон.... Ако триете и криете, не забравяйте колко хора имат близки живеещи там и получават информация от първа ръка.
261
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиера им предвидливо се е самоизолирал на някой далечен остров но се надявам рано или късно да го открият.
260
0
 
22
 
! Отговори
Да не повярваш преди 2 години
Престрашили сте се да напишете и бързо-бързо сте скрили материала.А глупостите на Петрунов висят вече трети ден на първа страница.
259
0
 
31
 
! Отговори
Змиеносец преди 2 години
Снощи събраната сума за протеста наближавала 9 милиона долара. Дъщеря ми изпращаше видеа . Бяха отишли там и индианците , които пееха. Имаше много храна. Сърбин печеше малко прасенце. За първи път виждам канадците така обединени. В големите градове е имало отделни протести. Когато са ги изпращали на магистралата в Репентини е било - 30 градуса.
258
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано канадците повлекат крак както се казва и да се събуди Европа и България
257
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 266: Дай си адреса за да съкратим времето за среща. Не мислиш ли че си късметлия ако те арестувам жив и здрав, а след това ще те пъхна в затвора. Ти май забрави къде се намираш за да ме заплашваш.
256
0
 
30
 
! Отговори
boza преди 2 години
Брей, да рочета и в български сайт това. В дир, дневник къде ли не - няма нищо.По талавизиите - нищо. Гледаме си само ПростоКиро и как рецитира на развален български.
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Съпругата ми работи в MUHC" Ако тя работи там много добре ще знае, че цялта история е измислена работа.
254
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеска бях на протества във Ванкувър. Хората се борят за свобода и индивидуален избор. в Отава е мазало от хора. Толкова народ не се е събирал там от години. Хората искат свобода, а премиера Трюдо се скри в миша дупка. Той и без това си е повече жена отколкото мъж.
253
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Какво са повели шофьорите, бе oткaчaлкa? Наблюдавам две провинции - Квебек ..."Дай си канадския номер да ти звънна.
252
27
 
0
 
! Отговори
До 263: преди 2 години
Изобщо не ме интересува какъв ПУЦ си завършил в Канада. Сигурно вземам като заплата много повече от шофьор, да не говорим каква е заплата на лекарите тук. Аз говоря за други ценности, които явно ти не споделяш. Хващай геврека и не ме занимавай с биографията си. Когато станеш главен епидемиолог, тогава с уважение ще искам мнението ти. Дотогава можеш да ми даваш акъл кога да си сменям маслото на колата. А като говорим за истината за шофьорите тук изгледай в Ютюб Алекс Брежнев. Айде чао!
251
0
 
29
 
! Отговори
Яве преди 2 години
До 258. Не можах да разбера само защо обществото гледа презрително към шофьорите в Канада. Аз имам завършен колеж тук и работен опит в спедицията 8 години. Това не ми пречи да хвана волана и да стана шофьор също. Аз не виждам никаква ненавист, незнам за какво говориш!!! Парите са много добри и не си ангажиран с мениджъри и шефове над главата. Хората ако мразеха шофьорите нямаше да ги подкрепят, а това изобщо не е така. Целият народ скочи в техен съпорт.
250
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно си от тотално промитите мозъци!По някое време ще включиш за какво става въпрос, но ще е късно!
249
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво са повели шофьорите, бе oткaчaлкa? Наблюдавам две провинции - Квебек и Онтарио и мога да твърдя със сигурност, че ограниченията се налагат по искане на лекарите и работещите в системата за здравеопазването. Съпругата ми работи в MUHC и имам информация от първа ръка. Като не ти харесват ограниченията в Канада, никой не те задържа завързан на въжета, може да напуснеш страната във всеки един момент и така кеф ти България с формалните ограничения, кеф ти Танзания и Либерия.
248
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти не знам какъв си в Канада, но основното е, че май не разбираш за какво се борят хората в Канада?!Определено не е за ваксини, дори за децата , бустери, маски ваксинационни паспорти, ограничения, ограничения...........Просто шофьорите поведоха голяма част от тяхното общество.
247
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какви сте в Канада, обаче огромната част от обществото гледа с презрение към шофьорите. При тази отлична и достъпна образователна система, трябва да си голям тъпaнap за да си се родил в Канада и да си останал пpocт шофьор. Разбирам многото емигранти от Индия и източна Европа, които нямат избор, но за останалите какво уважение искат от обществото?
246
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега четох, че Трюдо е избягал от Отава - скрили го на секретна локация!В много други провинции се организирали масови протести !Масово коментарите са в духа на освободително движение - все едно, когато при нас падна Тодор Живков:)
245
0
 
34
 
! Отговори
Away преди 2 години
Прав е 250, аз също живея в Канада. Наистина начинанието е всеобхватно и много трудно за осъществяване защото е адски студено, разстоянията са огромни и различните провинции не са много толерантни към шофьорите и подръжниците които ги приветстват. Но пък затова конвоя от камиони е нневерояен и събуди цял един народ са скочи и да защити правата и свободите си. На хората им писна от мерки и ограничения. А оня мекушавия Трюдо се е натаковал от страх, и се карантира набързо. Мишок
244
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да и ваксинираните вече са бесни първа доза втора доза , бустер до 19 пъти