Значително се увеличили пушачите в Германия през пандемията

Все повече младите хора обаче никога не пропушват
27 авг 2022 13:03, Елка Василева
12
Значително се увеличили пушачите в Германия през пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Делът на пушачите в Германия се е увеличил значително през пандемията от коронавирус, показва проучване, цитирано от ДПА.

Над една трета (34,5 процента) от хората над 14-годишна възраст в страната пушат, сочат резултатите от Германското изследване за поведението на пушачите (ДЕБРА), което продължава и в момента.

Преди пандемията да избухне в началото на 2020 г., делът им е възлизал на около 27 на сто, показва представителното проучване на тенденциите сред населението що се отнася до тютюнопушенето.

Директорът на ДЕБРА, епидемиологът Даниел Коц, определи това увеличение като плашещо.

Той го обяснява най-вече с бивши пушачи, които отново са се върнали към вредния навик заради стреса и тревогите, причинени от пандемията.

По думите му в Германия обаче се запазва тенденцията на нарастване на броя на младите хора, които никога не пропушват. Нещата не са стояли така през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

"Обнадеждаващо е, че все по-малко млади хора пушат", каза и Кристина Румел, директор на Германския център по проблемите на зависимостите. Тя добави, че "за съжаление, при възрастните се наблюдава точно обратната тенденция".

Румел е сред хората, които твърдят, че държавата не прави достатъчно за борба с тютюнопушенето чрез енергични мерки за превенция.

"По контрол върху тютюна и тютюневите изделия Германия изостава в международно отношение", заяви тя. "Примерът на Нова Зеландия показва, че нещата може да стават и по друг начин: там в дългосрочно бъдеще продажбата на цигари ще бъде напълно забранена. Освен това трайното намаляване на употребата на тютюневи изделия трябва да залегне като водещ приоритет в здравната политика на Германия", призова Румел.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Крим много пушили
9
1
 
0
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
Не пушат цигари - моля уточнявайте, щото и при нас все повече младежи хора не пушат цигари, но пък джойнТ и белото не го броим
8
2
 
2
 
! Отговори
нормално преди 1 година
С този фалшив вирус се увеличава безработицата, а печатат фалшиви пари без стойност и ги раздават. Нормално да си седят в парка и да си пишат.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така бе? Нямат ли си грозни картинки на кутиите с цигари?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушат за да не се усеща вoнятa им, нали не са се къпали от 2 седмици за да правят смях на Путин (опс грешка да правят яд на Путин:):):)
5
1
 
4
 
! Отговори
кой е луд преди 1 година
да пафка цигарки при поне 3 000 бързи дроги ,които се леят на кило навсякъде...
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям проблем, леле, сякаш си нямат други в момента, пък и всеки човек сам си решава дали да пуши или не, аман от загрижени докторчета.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и в Русия същото, ама то мани къде пушат там, ами и си хвърлят фасовете където им падне
2
2
 
10
 
! Отговори
Кики преди 1 година
а ние Увеличихме Консумацията на Пици на Кристали или как Коко каза ДГД Бедните!
1
0
 
5
 
! Отговори
Айхман преди 1 година
Така е всичко пуши ! Пълно е с черни кюнци скъсани печки .!.