"СпейсЕкс" доминира в сферата на космическите полети

Компанията на Илон Мъск е фактически монополист
8 юли 2023 11:14, Елка Василева
48
"СпейсЕкс" доминира в сферата на космическите полети
Снимка: архив, БГНЕС

Компанията "СпейсЕкс", собственост на американския предприемач Илон Мъск, доминира в сферата на космическите полети и е фактически монополист, съобщи в. "Уол Стрийт Джърнал".

Според публикацията частните и държавните космически компании все повече зависят от "СпейсЕкс", чиито ракети за многократна употреба изпълняват функцията на носители. Зависимостта е толкова голяма, че клиентите са принудени да се съобразяват с графика на "СпейсЕкс". Конкурентните фирми постепенно се отказват от старите ракети и не могат да осъществят голям брой изстрелвания. Това превръща "СпейсЕкс" в монополист, казва бившият офицер от военно-въздушните сили на САЩ Джон Холст.

По данни на астрофизика Джонатан Макдауъл ракетите на "СпейсЕкс" са осъществили 66 процента от всички изстрелвания в космоса от американските стартови площадки. От началото на 2023 г. компанията е осъществила 88 процента от всички изстрелвания. Към настоящия момент "СпейсЕкс" е единствената компания, изпратила астронавт на НАСА към Международната космическа станция.

Собственикът на компанията Илон Мъск е изчислил, че през 2023 г. "СпейсЕкс" ще осъществи 80 процента от всички необвързани с отбрана разполагания на спътници в орбита. Според "Дойче банк" изстрелванията през 2022 г., които не се отнасят до отбраната, се оценяват на 8 млрд. щатски долара. Според прогнозите до 2025 г. стойността ще нарасне на 13 млрд. долара.

"СпейсЕкс" е основана от Мъск през 2002 г. Компанията разработва и произвежда ракетите носители "Фалкон1", "Фалкон 9", "Фалкон Хеви", космическите кораби "Дракон", "Крю Дракон", "Старшип", спътниковата система "Старлинк".
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено че ще доминира... То в краварника няма друг, който да стреля ракети...
37
5
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 10 месеца
до къде стигнаха руснаците, с какво да се хвалят оуу наука напреднала невиждана, снимали бли филм в космоса хахахах
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 35 - Международната Косическа Станция редовно предава на живо ... Или викаш симулация и там.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 39 - Ok.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците снимаха игрален филм в космоса. Става дума за изпращане на жена лекар, която да направи спешна операция на космомавт на борда на космическа станция. Филмут се прожектира в Русия, както и в някои др. страни, например Сърбия. Илон Мъск сам си каза, че е изостанал. Филмът се казва "Вызов" (Предизвикателство)
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ нямат и не са имали постоянна космическа база. Не се и предвижда да строят. Наличната международна излиза от употреба, руснаците я напускат и спират поддръжката. Китай има собствена постоянна . Китай праща апарат на обратната страна на Луната, корто не е правено от никоя държава. Европейците оня ден са опитали да изстрелят ракета от френската площадка, но тя пак е гръмнала. Сега правели нова модификация и се надяват да литне. Индийцие също имат ракети, з които малко се пише информира у нас.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е как така , нали без Русия не можело да се изстрелват ракети
31
3
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
КОМПАНИЯТА НА ИЛОН МЪСК ДОМИНИРА В КОСМИЧЕСКИТЕ ПОЛЕТИ ОБАЧЕ САМО В САЩ И ЧРЕЗ ДОГОВОРИ С НАСА И ПЕНТАГОНА.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То една свясна снимка нема на планетата Земя, камо ли на Луната, тез тръгнали да се изхвърлят :))
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Тоя монопол е направен с чадъра на ЦРУ и Байдан." - Байдън дори не беше президент, когато изтрелваха първите сателити на Space X...
27
0
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 10 месеца
Не е никакъв проблем да те пратят на луната, само после да не плачеш че искаш да се върнеш на земята , така че внимавай какво си пожелаваш ,защото това е еднопосочен билет.
26
1
 
1
 
! Отговори
21 преди 10 месеца
Виждам, че "антиджендър" лобито, които си мисли, че в ел. колите и ракетите има нещо "джендърско" е живо и здраво. Подкрепям ви в инициативата, да не се предлагат трансоерации на деца, както и да няма няма сексуализиране от ранна възраст, но тук точно няма никакви проблеми ...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 18 - Ако се информираш от родната медия, разбирам, защо мислиш така ... ама мислиш грешно.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре се развива компанията , в леките товари имат доста поръчки и бюджета им е доста сериозен, вярно че сега прохождат в тежките товари и са още на експериментално ниво там ,докато руснаците имат сериозни традиции в същото.Но ще дойде момент в които ще им се получат нещата , а руснаците може да имат традиции но имат и много малък бюджет за нови разработки.Така че с инвестициите си не само ще настигнат руснаците си а ще ги изпреварят сериозно, ще се види след 10-15 години резултата.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Холивуд се подготвя за пращането на човек на Луната, да видим как ще им работят двигачелтата в открития Космос, дето нема отосфера и реактивните двигатели не могат да създадат тяга :)))
22
0
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 10 месеца
Абе вие на кой свят живеете? :)
21
1
 
2
 
! Отговори
До Колко па да домин преди 10 месеца
Па колко доминира РосТакси? :)
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога ще пратите човек до Луната янки, чекаме с нетърпение да се случи това събитие :)))
19
4
 
10
 
! Отговори
Западняк преди 10 месеца
До 20. Ей, страшно е да си безвъзвратно увреден зомбиран съветски мозък. За вас "няма друга кат русия", нали? По-на.рана клоака.