Пожарите в Гърция няма да стигнат до нашата територия

Вятърът е северен и бута пожара в посока на гръцка територия
Обновена: 24 авг 2023 07:39 | 23 авг 2023 19:08, Нели Христова
0
Пожарите в Гърция няма да стигнат до нашата територия
Снимка: БГНЕС

На този етап няма риск пожарът в Гърция да се прехвърли на наша територия. Това заяви инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция по горите, пред "24 часа". Според него до този извод можело да се стигне от наблюденията, които се извършват по българо-гръцката граница, а също и сателитните снимки на района.

Освен на техниката се разчитало и на наблюденията горски служители, които от 2 дни давали дежурства в района на най-южната точка на България – връх Вейката.

Вятърът е северен и бута пожара в посока на гръцка територия. Пожарът се движи по ниска растителност и се развива сравнително бързо на тяхна територия, каза още Стоян Тошев. В сряда той беше в граничното село Чакаларово, за да види какви превантивни мерки вземат местните горски служители, за да не се допусне разпространение на огъня на българска територия.

В момент два багера почистват съществуващите горски пътища, за да е по-лесен достъпа до горските територии при евентуално навлизане на пожара в България. Предвидено е в четвъртък да бъде изпратена тежка вережна техника, която също да подпомогне достъпа по горските територии, заяви горският шеф. Той се позова на предишен опит на горските служители за пожари на места, където не е извършван дърводобив и пътищата не са проходими.

Теренът около връх Вейката е изключително пресечен и стръмен. Ако се повтори миналогодишната ситуация, не ни чака нищо добро. Превантивните действия, които сме предприели ни дават увереност, че няма да се повтори случая от 2022 година, каза Стоян Тошев.

Той допълни, че противопожарни мероприятия като изграждането на пътища са предвидени не само по границата с Гърция, а и на други места, които са с висок риск на пожароопасност.

Надявам се държавата да осигури средства за изграждането на път от село Чакаларово до българо-гръцката граница, който ще е изключително полезен при бедствена ситуация като сегашната, заяви кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман.

Според него пътят ще осигури достъп на техника, с която да се потушават горски пожари. Проблемът е, че пътят трябва да премине през защитената местност "Гюмюрджински снежник", в която всякакви стопански и строителни дейности са забранени. През миналата година, когато отново в района се беше разразил горски пожар, се наложи с тежка техника да бъдат разчиствани стари горски пътища, за да могат специализирани автомобили да достигат до огнищата на пожара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари