11 300 стана броят на жертвите на наводненията в Либия

Наводнението отнесе цели семейства в Дерна
15 сеп 2023 11:53, Нели Христова
4
11 300 стана броят на жертвите на наводненията в Либия
Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите в крайбрежния град Дерна на Либия нарасна до 11 300, тъй като усилията за издирване продължават след невижданото в страната наводнение, излязло извън контрол при пробиването на два язовира при проливни дъждове, съобщи Либийският червен полумесец в четвъртък.

Мари ел-Дрезе, генералният секретар на хуманитарната група, каза пред Асошиейтед прес по телефона, че още 10 100 души са обявени за изчезнали в средиземноморския град. По-рано здравните власти определиха броя на жертвите в Дерна на 5500. Бурята причини смъртта на около 170 души и на други места в страната.

Наводнението отнесе цели семейства в Дерна в неделя вечерта и разкри уязвимостите в богатата на петрол страна, затънала в конфликт след въстанието през 2011 г., което свали дълго управлявалия диктатор Моамар Кадафи.

Даниел, необичайно силна средиземноморска буря, причини смъртоносни наводнения в общности в източна Либия, но най-тежко пострада Дерна. Бурята връхлетя крайбрежието в неделя вечерта. Жители казаха, че са чули силни експлозии, когато два язовира извън града се поддали под напора на стихията. Поройните води заляха долината Вади Дерна, която пресича града, разбивайки се в сгради и завличайки хора в морето.

"Ако имаше нормално действаща метеорологична служба, те можеха да издадат предупреждения“, каза ръководителят на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Таалас пред репортери в Женева. „Властите за управление на извънредни ситуации щяха да могат да евакуират хората.“

СМО каза по-рано тази седмица, че Националният метеорологичен център е издал предупреждения 72 часа преди наводнението, уведомявайки всички правителствени органи по имейл и чрез медиите.

Длъжностни лица в източна Либия предупредиха обществеността за предстоящата буря и в събота наредиха на жителите да се евакуират от крайбрежните райони. Но нямаше предупреждение за срутването на язовирите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Горките хора, ужасно е. Гърция и Бг преживя подобни кошмари, добре че жертвите бяха малко в сравнение с тези хора.
3
1
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 7 месеца
Какъв кеф.Още трябва да умират.Господ да ги накаже за дето без вина държаха толкова време нашите медици
2
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
не забравяите мед сестри
1
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Важното е че са свободни и Кадафи-то не ги кара да бачкат...