Над половината арменци от Нагорни Карабах вече са в Армения

Сепаратисткото правителство обяви, че се саморазпуска
28 сеп 2023 13:02, Елка Василева
27
Над половината арменци от Нагорни Карабах вече са в Армения
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от половината от арменските жители на Нагорни Карабах вече са отишли в Армения.

Арменските власти съобщиха тази сутрин, че по последни данни в страната са пристигнали над 65 хиляди бежанци от този регион, предаде Франс прес.

Още по темата
Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Преди азербайджанската военна операция Нагорни Карабах имаше население от 120 хиляди души.

Провъзгласената от арменските сепаратисти в областта Република Арцах ще спре да съществува, считано от 1 януари догодина, обявиха днес нейните ръководители. С указ те разпуснаха всички създадени от тях институции.

Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

Повече от 100 души остават в неизвестност в Нагорни Карабах след експлозията в склад за гориво, щурмуван от местни жители в понеделник вечерта в разгара на изселването към Армения, посочва АФП. До момента е потвърдена гибелта на 68 човека. Ранени бяха 290 души.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 7 месеца
до 20:Арменците са си Оригиналния народ по тези земи както и Грузинците за разлика от Азерите които са Мюсюлмански натрапници там....... в миналото по тези земи както и АРИЙСКИТЕ ЗЕМИ ОТ ИНДИЯ ДО ИНДОНЕЗИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ИСЛЯМ... за разлика от сега............
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повярвалите на сащ изчезват от лицето на земята !
22
0
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
До кривата гледна точка: преминаването на лични обиди показва ниското IQ.
21
0
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 7 месеца
До бай ***. А ве, глу.пак, ти прочете ли хубаво какво съм ти написал? Русия има умиротворителни сили там и ПРЕДИ се Е намесвала, за да спре подобни акции на азерите, които целят етническото прочистване на Нагорни Карабах. И явно си неумен да разбереш, че Азербайджан просто използва момента, че русия е ангажирана и яко е закъсала в Украйна.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така или иначе арменците са нашественици в онези земи.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Арменските терористи получиха това което търсеха.
18
2
 
6
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
Явно гледната ти точка е много крива . Карабах е МЕЖДУНАРОДНО призната АЗЕРБАЙДЖАНСКА територия и договорът на Москва с Ереван не я защитава!! И след като Армения заяви официално че НЯМА да се намеси, на какво основание трябва да се намеси Русия?? Явно гледната ти точка е яко прочита с уиски и кока кола!
17
1
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 7 месеца
До 15. Ами така е в кретенските средновековни държави. Защо в Швейцария, където има германци, французи и италианци, никой никого не гони?
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Република Арцах не съществува от 20.09.2023,какъв 1 януари догодина." - Тя по-точно никога не е съществувала. :)
15
3
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 месеца
ако журналистиката изисква обективност, тогава трябва да се припомни факта, че преди 30 години, когато арменските сепаратисти обявиха Нагорни Карабах за арменски, повече от 100.000 азербайджанци бяха принудени да напуснат домовете си...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Не съм русофил, но това вече минава всякакви граници!" - Не ве, хич не си. Ахаххаха! Само малко. Не си русофил, ама си американофоб, а?
13
3
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 7 месеца
До 9. Ей, страшно е да си безвъзвратно зомбиран кремълски олигоффрен. Върти, сучи, все русия е права, а Америка лоша.
12
4
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 7 месеца
До бай ***. Ами явно като типичен ганььо, ама русофил, не знаеш, че според договор за колективна сигурност русия се е ангажирала да пази интересите на Армения, включително в Нагорни Карабах, и там имаше РУСКИ (не американски) умиротворителни сили.
11
4
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
И още : в момента на тия събития в Армения се провежда ха съвместни военни учения с " великите" САЩ!!! Що не се намесиха нали са "верен" съюзник? Или те бяха там за да държат под контрол арменските военни? Случайно да не провалят плана на предателя Пашинян? И това не е краят : скоро Азербайджан ще удари и по самата Армения за да си осигури коридор с Нахичеван и следователно с Турция!!!
10
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
същото стана и със сев кипър всичко е под диктата на султана светът гледа имълчи
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия великодушно отстъпи тази територия на Азербайждан, след като всичко беше договорено с Ердоган. Просто показаха на слугите на САЩ каква нерадостна съдба ги очаква - всички да ги клатят.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проф. Искра Баева: Защо се мълчи за насилието над арменците в Нагорни Карабах? За пореден път ни беше демонстрирано вековното правило, че в международните отношения силата на оръжието е по-могъща от международните правила.Само като срамна мога да определя липсата на обществена реакция и жестове на съпричастие към хората, страдащи недалеч от България в Нагорни Карабах (Нагорно-карабахска република) или Арцах.
7
5
 
18
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
До тия по долу : Пашинян заяви буквално че Арцах е част от Азербайджан!!! И защо Русия трябва да защитава населението от което СОБСТВЕНОТО МУ правителство се отказва ОФИЦИАЛНО??? Айде стига по краварски да обвинявате Русия във всичко. Не съм русофил, но това вече минава всякакви граници!! Как още не сте я обвинили и взривяването на световния търговски център и за убийството на Кенеди ит.н ???
6
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
До Анонимен1 Затъна в Украйна.
5
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Република Арцах не съществува от 20.09.2023,какъв 1 януари догодина.