Почина бившият китайски премиер Ли Къцян

68-годишният политик е получил внезапен инфаркт
27 окт 2023 08:55, Елка Василева
13
Почина бившият китайски премиер Ли Къцян
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар. "На 26 октомври Ли получи внезапен инфаркт и почина в 00:10 ч. на 27 октомври, след като всички опити да бъде спасен се провалиха. Той почина на 68-годишна възраст", съобщи китайската новинарска агенция Синхуа.

Ли Къцян беше заменен като министър-председател от Ли Цян през март миналата година, пет месеца след конгреса на Китайската комунистическа партия и след като бе на този пост в продължение на десет години.

Икономист по образование, владеещ свободно английски език, той беше ревностен привърженик на икономическите реформи. Но плановете му в тази област бяха възпрепятствани от нарастващия авторитет на президента Си Цзинпин. Той беше приветстван за това, че помогна на страната да излезе сравнително невредима от световната финансова криза. Но мандатът му бе белязан и от драматична промяна във властта в Китай - от режим, основан на консенсус, свързан с бившия президент Ху Цзинтао и неговите предшественици, до всевластието на Си Цзинпин, отбеляза Франс прес.

Замяната му през март миналата година с Ли Цян, бивш лидер на партията в Шанхай и съюзник на Си, се разглеждаше като знак, че програмата му за реформи е останала на заден план в момент, когато правителството затяга контрола върху забавящата се китайска икономика.

Ли беше на четиридневно официално посещение в България през юли 2018 г. за срещата на държавните глави и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто домакин тогава бе България. Това бе седмата среща във формата "16+1", предназначен да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. В рамките на визитата си Ли се срещна с тогавашния премиер Бойко Борисов и с президента Румен Радев.
(БТА, Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
там веднъж те замитат и нема връщане
8
0
 
3
 
! Отговори
Батко СИ преди 6 месеца
Ша почине я ! Как няма да почине? Щом се налага ша почине пак и пак и пак!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоз да не е някой братчед - далечен роднина, на нашия Къци
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1-явно и там ги почиват- настоявал за икономически промени- най развитата икономика благодарение на най евтината работна ръка- ето това е комунизма- така е в Куба, в Серна Корея.
5
4
 
8
 
! Отговори
jsc преди 6 месеца
Си цзинпин кога? Или ще е вечен като путин?
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече съвсем зачезнаха новините за украинското контранастъпление и се чудите как да попълните сайта. Този за първи път го чувам. Сигурно и самите китайци не го знаят, но дай да дадем.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
мм да китайците са по-умни ,, не падат от високи етажи а почиват от сърдечни удари 5 месеца след като са ги свалили от власт ...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сикаджийската кpaтyна чете и си вика,брей бомбите падат около ми.
1
3
 
13
 
! Отговори
другаря Си преди 6 месеца
И там ли ги почиват?