В училищата в Нидерландия забраняват мобилните телефони

В страни, където вече има такава забрана, резултатите са добри
29 дек 2023 08:43, Елка Василева
17
В училищата в Нидерландия забраняват мобилните телефони
Снимка: архив, БГНЕС

Един от най-големите проблеми за образованието са смартфоните. Доклад на ЮНЕСКО показва, че прекомерната употреба на смартфони е пряко свързана с по-лоши резултати в училище. Затова и все повече държави ограничават използването им в училищата. С настъпването на новата година това ще стане и в Нидерландия, предаде БНТ.

Мобилните телефони разсейват и затова още от миналата година те са заключени в шкафчетата по цял ден в училище в нидерландския град Ден Бош. "Имаш повече физически контакт с другите. Фокусираш се по-добре и през междучасията се забавляваш повече", казват ученици.

Преподавателите са доволни. "Едва ли това е решението, но виждам ученици да четат през междучасието , а това едва ли се е случвало преди", казва Ян Вирц, учител в Нидерландия.

Мярката засяга вече цялата страна. "Това е част от по-голяма офанзива. Идеята е: махнете мобилни телефони, заменете ги с книги", казва Елс Стронкс, професор в университета в Утрехт.

Остава обаче в употреба друго устройство, което може да застраши кампанията - Ай падът. "Ай падът винаги е на чина и може да си играеш тайно. Ако искате това да се избегне, той също трябва да се забрани."

Забраната на смартфоните в училище дава добри резултати там, където е въведена, показват данни от Белгия, Испания и Великобритания. Темата се обсъжда и в Дания, която е едно от най-напредналите дигитално общества.

Скорошните препоръки на министерството на образованието е училищата да установят принципи за използване на мобилни телефони, да блокират достъпа до неподходящи уебсайтове и компютърът да се затваря в началото на учебния час. Вдъхновение за проекта е гимназия, която е забранила употребата на мобилни телефони в клас още през 2020 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората се отказват от мобилни устройства в образованието, а МОН- човеци рекламират Дигитална раница...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виртуалната раница да се забрани и електронните рецепти да се забраанят, защото са вредни. Гледайте Нидерландия и копирайте, Пеевски да ги насочи пак по правилния евроатлантически път на развитие на майммуните.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, но трябва и в университетите да ги забранят! Тогава рязко ще им отлив на желаещи да ходят да "учат" в Нидерландия.
13
2
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Ами комбинацията от ниска култира, родители прос-таци и телефони.в час свалят успеха на децата ни в училище. Дъщеря ми е първи клас и телефоните са забранени, а и тя няма и няма и да има в близките години освен "Нокиа с фенрче" евентуално. И не си мислете че я лишавам от технологии - нищо подобно самият аз съм инженер и над 20г работя това (че даже и в Мтел по едно време), но си има време за всичко. В училище се учи и практикуват спортове, народни танци и пр.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече не са предмет на престиж.
11
0
 
5
 
! Отговори
И тук е така преди 4 месеца
Но не се спазва лапето от първи клас с телефон за еди си колко лева
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В училищата в Русия забраняват мобилните телефони.
9
4
 
5
 
! Отговори
Фед Красивия преди 4 месеца
Пълна глупост.В училище ще е забранено и кат излезат навън,даже с по-голямо настървение ще ровят!!!Самите слаби резултати са от затъпяването,като се използва.За да се върнат ония деца ,трябва да нямат достъп,за да четат или цитират.Тоест това изследване е фалш.И Денков ни заявява гордо,че нямало инфлация,ама касова книга за 2024 от 2,50 днес взех за 8,90.Е те това и с проучването за мобилни и децата!!!Никаква файда,щом след училище пак ще забият носове и ще се подиграват на зрелите по групите!!!
8
0
 
8
 
! Отговори
Имаше една песен преди 4 месеца
без телефон не мога дори да се изходя
7
1
 
6
 
! Отговори
Жиката преди 4 месеца
Ау,защо така.Не е демократично.Абе деца дали искат да четат въобще.
6
1
 
10
 
! Отговори
До Браво преди 4 месеца
Какво те спира просто да му вземеш телефона?
5
3
 
28
 
! Отговори
Браво преди 4 месеца
Моят осиновен син е постоянно с телефона, даже когато е в банята (!) и тогава е този проклет телефон с него. В службата ми съм сложил табела от която е видно, че не може при мен да се водят мобилни разговори или на някои си там да му звъни телефона - просто им казвам, че трябва да напуснат кабинета. Редно и в България да се предприемат ограничителни мерки по тоношение на мобилните телефони. Кара кола някои си, а в същото време спокойно си говори по телефона и пуши цигари ..! Думи нямам.
4
4
 
4
 
! Отговори
асан-пришелць-урсула преди 4 месеца
Хайл Урсула :)))
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е. Родителите ще възстанат, което е пълен абсурд. Ще кажат, че няма да имат връзка с детето си и подобни щуротии
2
4
 
8
 
! Отговори
дo 2 преди 4 месеца
Ако се въведе в ЕС, тогава и в България.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България е невъзможно.