Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
17
 
9
 
! Отговори
Да бе преди 3 седмици
Русофила много е щастлив, утре руснака като дойде тук и му гръмне колибата ще го питам... Сигурно пак ще се радва. Но на практика русофила нямам какво да губи , 99% от тях не са доволни от собствените си животи, най-често работят нискоквалифицирана работа, поради ниското си образование за което им е виновен Байдън, Сорос , Урсула и т.н... На такъв човек не може да му се обясни , на него главата му е празна, нищо не може и обвинява света затова..
137
1
 
6
 
! Отговори
Тон за песен : преди 3 седмици
Харков се римува с хурка...
136
20
 
5
 
! Отговори
тодор живков преди 3 седмици
Не зная кой как напредва но на един от фронтовете където са водени боеве се виждат от дрон 77 бронирани руски таралашника а украински само 5 и така е на всички стълкновения .Украинците ги млатят кат мече у дерек но повече се стремят да си опазват хората .
135
10
 
6
 
! Отговори
Снимката преди 3 седмици
добре илюстрира "напредъка" - разрушение и смърт. УБИЙЦИ!!!!!!!!!!!
134
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не иска да ходи в Раша, обаче се радвали... това ако не е шизофренизъм, здраве му кажи :)))
133
8
 
17
 
! Отговори
Мушмул преди 3 седмици
Харковска област трябва да бъде освободена чак до полска граница.
132
1
 
1
 
! Отговори
До 132 преди 3 седмици
Ти какво предлагаш да се направи?
131
13
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
До Анонимен...Радвам се на всички успехи на Русия.... Хахахааа, какви успехи? Влезнали 1 км. и ги избили до крак :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 128 Какви са успехите на матушката ти ? :))) Би ли отишъл там да живееш, щом толкова се радваш ? :)))
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
пълно безхаберие от Западните демокрации. Западните лидери се показаха като слаби и не на място за постовете които те представляват. Това което става е срам и пълна капитулация на демокрацията пред варварството.
128
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"буферните зони" се използват по принцип от сини каски за разделяне на враждуващи страни. Нещо не сте доразбрали май какво правят руснаците. :) Карай. като за бегейски пънове става.
127
1
 
1
 
! Отговори
ей овчи преди 3 седмици
До Джон Сноу - умиргай клошар
126
4
 
16
 
! Отговори
аха преди 3 седмици
Ами ще се опитват да създадат буферна зона руснаците, заради простотиите на Зеления. Ако не беше се мъчил да превзема погранични руски села, сега харковщината нямаше да яде хурката. Ама какво му дреме на Зеления, той не е украинец.
125
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радвам се на всички успехи на Русия.
124
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То да набиваш крак по парадите, не значи нищо рашки, не може да уплашите никой с това... :))) Мейби момичетата ще се впечатлят, как шляпате с крака и изправената стойка, но в реалната битка нема парад, има само кой как ще повали противника :)))
123
7
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 3 седмици
Абре, тия руснаци много взеха да напредват след като американския сенат гласува и одобри помоща от 61 милиарда. Байдън да не би да е забравил ОТНОВО кой с кого воюва и да е изпратил парите в сметката на Путин, вместо в тази на Зеленски ? Стар е човека , случват се такива работи .
122
3
 
16
 
! Отговори
Мънго Джери преди 3 седмици
Иде иде западната техника.Колко върви беритбата на желязо в тамошните вторични суровини?
121
4
 
10
 
! Отговори
Риалити шоу преди 3 седмици
Тва на снимката е Белия Дом. Ярко светещия прозорец горе в ляво е спалнята на Бай Дрън бухахах бухаха бухахах
120
2
 
3
 
! Отговори
Тринадесет преди 3 седмици
Кранчета много ама спряха тва дет течеше и оставиха другите от които капят капки..... кап....... кап........ кап. Ирландските Републиканци са с мъртва кауза, ръката на Улстър ги спира :))
119
2
 
9
 
! Отговори
уйде преди 3 седмици
коня в ряката