Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия

Споразумението е за сигурност и отбрана
22 май 2024 08:50, Петър Бойчев
119
Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия
Снимка БГНЕС

Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова, за да помогне на прозападната страна да увеличи способността си да се справя със заплахите от Русия, предаде БГНЕС.

"Днес Молдова стана първата страна, която подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с Европейския съюз", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на среща с министър-председателя на Молдова.

"Ще последват и други, за да се създаде мрежа от приятели, която изгражда силна сигурност и отбрана, което ще включва по-тясно сътрудничество в области, вариращи от киберсигурността до противодействието на хибридните заплахи", посочи още той.

Държавите от ЕС обсъждат започването на преговори за членство с Молдова следващия месец - ход, който ще я постави в началото на дългогодишен процес на реформи преди присъединяването.

Молдовските власти неведнъж са обвинявали Кремъл, че се стреми да дестабилизира страната в опит да я отклони от прозападния ѝ курс. ЕС не разкрива подробности за новото партньорство, но официален представител заяви, че то е насочено към подобряване на "способността на Молдова да защитава своя суверенитет и независимост".

В момента се работи по подобни споразумения и с други "избрани партньори", става ясно от информацията. Стремежът към укрепване на сигурността на Молдова е следствие от нарастващото напоследък напрежение между Кишинев и проруските сепаратисти.

През февруари проруски официални лица в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие се обърнаха към Русия с молба за "защита". Русия разполага с 1 500 войници, базирани в промосковския сепаратистки регион Приднестровие - тънка ивица земя между Молдова и Украйна, която се отдели през 1992 г. след кратък конфликт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: МолдоваРусияЕСпакт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Живата торпила Киро Бързия ще бъде полезен на фронта.
75
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До хахаххаха - Те са се върнали от Корекома, но с празни ръце понеже копейките не стигат и за едни дънки и сега пишат гневни коментари от яд хахаха
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Борел да ни мобилизира и прати в братска Молдова да освободим Приднестровието то руските окупатори. Ще ни водят Паси, Тагаренко, Плевнио, женерал Инч Хай Танас, Ристо десатнчика, Кире Килъра.
73
4
 
2
 
! Отговори
хахаххаха преди 3 месеца
Нане, БАНко и Христо Христов гледам са, се върнали от корекома на Путин.
72
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това трябва да се случи с Армения и Грузия възможно най бързо или раzия ще им изстрелва мирни ракети.
71
6
 
9
 
! Отговори
Руснака преди 3 месеца
Държавниците подписват, купвни на всиоко ниво. Заплахата не е от изток, а от запад. Не си ли със силните, ще те авимилират. Молдова поредната колония на Запада!
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов - Когато българинът решава сам за кого да гласува, тогава избира свободна и обединена Европа. Когато такива като теб го принуждават да гласува за БКП, тогава няма избор. Знам, че ти е мъчно за БКП и че искаш хората да нямат право да избират свободно, а да си налагаш волята насила, но за щастие живеем в други времена, в които това няма как да се случи. Плачи си в ъгъла и не ни занимавай с болните си идеи за авторитарна държава. Аман от про'с'таци...
69
2
 
9
 
! Отговори
Брюкселски каски преди 3 месеца
Споразумение с ЕС за сигурност и отбрана..... ОК.... ама то, това ЕС - военна структура ли е?
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин: "Запада пак ни излъга"
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тия са като нашите, велика армия от десетина хиляди население живеещо на прага на бедността. И пърби натовци, ще пляскат руснаците.
66
5
 
6
 
! Отговори
До писача Христо Хри преди 3 месеца
Тук се подвизава един писач под името Христо Христов, който ръси откровена дезинформация! Другарю полковник не се надявайте на връщане на старите времена, не можете да разчитате даже на вашите деца и внуци, които направихте предприемачи, почиват на Малдивите и други екзотични дестинации и не умират от желание да падат от прозорците, или по стълбите или да се давят, ако дойде Путин в България!
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов - Я кажи преди 89-а хората имали ли са право на избор? Сега се оплакваш как упражнявали избора си. Поне могат да гласуват за когото си поискат, а не под строй да ги карат да гласуват за бай ти Тошо. Аман от про'с'таци...
64
5
 
6
 
! Отговори
НАНЕ С ПУТИНРАЗПРАНЕ преди 3 месеца
ТЕРОРУРУСКАТА СЕ НАДЯВА ТРЪМП ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ФАЩ НО ДАЛИ ЩЕ ГИ СПЕЧЕЛИ? АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ С ТЕРОРУСКАТА Е НАПЪЛНО ПРИКЛЮЧЕНА! НИТО ТЕРИТОРИЯТА КОЯТО ОТКРАДНА В УКРАЙНА ЩЕ Я ЗАДЪРЖИ, НИТО ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАПОРИРАНИТЕ ПАРИ А БРОЯ НА ИЗБИТИТЕ ПУТИНАСРАНИСТИ ЩЕ Е МОЖЕ И 1 МИЛИОН ОЩЕ И ТОВА САМО КАТО ЗА НАЧАЛО :D
63
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов "За ЕС гласуват основно неграмотните и некадърни мързеливи про'с'таци, които са съгласни да служат на чужденци стига да им ДАВАТ МРЗ." - A ти като гледам бачкаш безплатно за руснаците. Аман от про'с'таци...
62
3
 
0
 
! Отговори
Нямаше нужда преди 3 месеца
На границата с Украйна на изчакване е една бригада, която чака Молдова да и позволи да се разправи с Приднестровските сепаратисти и да им вземе знамената и оръжията.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Oбаче не можем да не признаем желанието на джеендърмените да са навсякъде и да го играят на демокрация. Те не знаят от кой пол са, но Молдова ще защитават тия фалирали палячовци.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само да попитам, ако се наложи ЕС като как точно ще гарантира сигурността на Молдова армия ли ще прати или ще спретне един грандиозен прайд?.
59
2
 
5
 
! Отговори
НКВД преди 3 месеца
След Донбас, ще освобождаваме Приднестровието, товарищи! :))
58
4
 
9
 
! Отговори
kato преди 3 месеца
Молдова подписа а Виетнам изгони американците
57
5
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
И МОЛДОВА ЛИ ЩЕ ОКУПИРАТЕ ???