Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще e новият премиер на Великобритания

Историческа загуба за консерваторите
23
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще e новият премиер на Великобритания
Снимка: БГНЕС

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания, сочат резултатите от екзитпола, които бяха оповестени минути след приключването на гласуването на Острова.

Лейбъристката партия е напът да получи огромно мнозинство след вчерашните парламентарни избори в страната, докато консерваторите на Риши Сунак търпят исторически загуби.

Според екзитпола лейбъристите ще спечелят 410 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на британския парламент) и ще имат мнозинство със 170 депутати, което ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Според прогнозите Консервативната партия на Сунак ще вземе едва 131 места при 346 депутати преди разпускането на парламента, което е най-слабото ѝ представяне в нейната история.

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели, отбелязва Ройтерс.

Вчерашните парламентарни избори се проведоха на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура, посочва Асошиейтед прес.

Като знак за променливото обществено настроение и гнева към системата някои по-малки партии се представиха добре, включително центристките либералдемократи и партията "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж. Либералдемократите според екзитпола ще имат 61 представители в Камарата на общините. Партията на Фараж, която залага предимно на антиимиграционна програма, се очаква да има 13 депутати. Същевременно Шотландската национална партия според прогнозите ще регистрира най-слабото си представяне от 2010 г. насам и ще има едва 10 представители в долната камара.

Пълните резултати ще бъдат обявени през следващите часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Работническата партия ще управлява Британия. А нашите работници и пенсионери гласуват за десните и чакат от бесен, десен либертарианец писмо, от десен олигарх троха.
21
1
 
0
 
! Отговори
да ама преди 2 дни
както и да ги въртим и едните, и другите са си "ингилизки" партии, така че едва ли които и да са, ще значи нещо по-добро за България, ...едва ли...за нашите главочи най-важното е да се продължава подкрепата за Украйна "до пълната победа"(чия!?) и до пълната разруха(не ща да мисля чия).
20
1
 
4
 
! Отговори
ъ преди 2 дни
Всички държави, които през 2022 г. искаха да свалят Путин с преврат, смениха официалните си ръководства. някои по 2-3, че и повече пъти /БГ/. Това може би трябвало да замисли неофициалните ръководства на тези държави. Ако има с какво да мислят.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
сливенската перла Съселнук бе сритан от собствените си съгъзийци заради чеийч бюрата на Филиповската Сеселюханъм ПараДевиджем
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Шотландската Национална Партия - SNP -се превърна в нещо средно между "Величие" и БСП.
17
1
 
15
 
! Отговори
До 15 преди 2 дни
По-хитро е да се провеждат през работен ден! В неделя кой на море, кой на село, кой препил събота вечер! После имало ниска избирателна активност, логично!
16
1
 
15
 
! Отговори
хохохохх преди 2 дни
Явно на Британците не им се яде ориза с пръсти, и затова махат Индиеца !
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аз предлагам да пратим нашти от ЦИК ,СИК и останалите там бездейници на едноседмично обучение в Англия за провеждане на избори!Как е възможно в работен ден да се гласува и на следващият ден да се дава мандат за създаване на кабинет!Все неща който те ни обесняват че били невъзможни!Да се научат вече как се правят и провеждат избори.
14
2
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 2 дни
Аха, разгеле. Като получавам заплатата си в паунди съм се продал. Отде ви вадят таквиз смисловци?
13
3
 
6
 
! Отговори
Do 12 преди 2 дни
Ами ти, направо си улезнал у комюнизЪмът. :):):) Яко са ти промили мозъка. Чети Томас Мор, Томазо Кампанела, Маркс и Ленин, за да се образУваш и сънуваш цветни сънища в червено.
12
5
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 2 дни
Комунизъм като общество има за основа липсата на частна собственост върху средствата за производство и преразпределение на доходите в завиимост от индивидуалната нужда на всеки, за да има възможно равномерност и еднакви условия за живот на всички. Повтарям : липса на частна собственост върху средствата за производство, което значи земя, подземни и наземн богатства, предприятия, транспорт, търговия..... Образовайте се !!!!!!! НЕ ОТ ТРЪМП.
11
18
 
5
 
! Отговори
Англичанин преди 2 дни
Тука си нямате представа що е Лейбъристка партия. Бил идвал нормален на власт, евала англичаните... Лейбъристите са комунисти, бе, червени мишки до един. При това от съвременните комуняри - стожери на ЛГБТ, феминизъм, миграция и прочее. Великобритания си вкара автогол. Радвам се поне за Фараж.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Народът е полезно да бъде информиран, че териториите, за които сега се водят тежки сражения на североизток от България, са разработени като рудници, каро добив на метали именно от британци. Британски капиталист е създал града, който сега се казва Донецк, в частност. И британците идеално знаят колко е богата там земята, за разлика от техния остров.
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За Бъгария този от снимката е също толкова вреден, колокото и предишния. Защото е поддръжник на Зеленски и на неотменната политика за грабеж където може по света. Да припомним, че на британски СПОНСОРИ е военоморското училище във Варна, т.е. сме се продали .
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Който харева британската "демокрация" е нужно да отчита факта, че ако при нас изборите бяха по техните правила, една трета от депутатите в НС щяха да са от ДПС винаги.
7
11
 
18
 
! Отговори
Време беше преди 2 дни
Като българин в англия мога да кажа че след консерваторите през 14 им години управление по жизнен стандарт българина е по добре .Имаше много причини най голямата беше брекзит . Браво и че На Фараж партията ще вземе смешните 13 места и няма да се занимаваме с глупостите на крайното дясно . Чудесно е и че трети с 65 места са либералните демократи . Те искат Великобритания да се върне в свободния пазар . Лейбарите също искат по близки отношения с ЕС . Браво
6
12
 
5
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 дни
Двете управляващи партии си имат своите договорки и си се менкат през няколко години за привилегията кой да бърка по-дълбоко в кацата с народен мед. Няколкото малки партии са доволни дори само да облизват пръстите на големите. А не както у нас, където ЧЕТИРИ партии лакоми за кокала се избиват помежду си в борбата кой да е на власт. Когато нашите започнат да се разбират и се обединят в лъгането и ограбването на народа , тогава и у нас ще има спокойствие, разбирателство и стабилно правителство...
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако бяхте средство за ИНФОРМАЦИЯ, а не за КЛЮКИ, щяхте да напишете 5-6 изречения поне за избирателната система във Великобритания. Която е мажоритарна, което значи, че за да имаш преставителство , трябва да спечелиш най-много в един избирателен окръг, а за да направиш това, е нужна оргаизация, т.е. сериозно финансиране. Затова дали ще са лейбъристи, или консерватори, все са с гръб от тлъсти пачки. Други партии са възможни, но само по принцип. Докато не стане революция....
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Навсякъде почват да идват нормални хора май? В БГ кога
3
3
 
28
 
! Отговори
Зевс преди 2 дни
Я, добре изглеждащ бял англичанин, има искрица надежда за британците.