Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?

Като не харесвала тези съюзи, може да напусне
29 юли 2024 08:06, Александър Попов
130
Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша изрази недоверие относно членството на Унгария в ЕС и НАТО след противоречивите изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан по адрес на Полша, предаде ПАП.

В речта си в Летния университет в Тоскана на 27 юли Орбан разкритикува „лицемерието“ на Полша, както и "погрешната политика на ЕС и Запада".

Орбан също така обвини Полша, че променя баланса на силите в Европа, като отслабва оста Берлин-Париж в полза на нова конфигурация: Лондон, Варшава, Киев, балтийските държави и Скандинавия.

„Ние не правим бизнес с Русия, за разлика от премиера Орбан, който е в периферията на международната общност, в ЕС и НАТО“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Теофил Бартошевски.

Дипломатът определи речта на Орбан за „атака срещу Полша, САЩ, ЕС и НАТО“.

„Не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които толкова много не харесва и които уж се отнасят зле с нея. Защо той (Орбан) не сформира съюз с (Владимир) Путин и с някои авторитарни държави от този тип?“, запита Бартошевски.

„Това е принципът. Ако не искаш да си член на някакъв клуб, винаги можеш да се оттеглиш. Разбира се, в момента това е анти-европейска, анти-украинска и анти-полска политика“, продължи той.

Заместник-министърът повдигна въпроса и за това, че Будапеща в момента блокира 2 млрд. злоти (509 млн. долара), дължими на Полша от ЕС за възстановяване на разходите за военното оборудване, което Варшава е предоставила на Украйна.

Откакто пое председателството на ЕС, Орбан засили опитите си да се изяви като преговарящ между Москва и Киев. През юли той предприе „мирно турне“ и се срещна с Путин, китайския президент Си Дзинпин и кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

По време на речта си Орбан заяви, че мирът може „да бъде донесен само отвън“. Той каза, че както Украйна, така и Русия вярват, че могат да спечелят, и не желаят да преговарят.

Посещенията на Орбан предизвикаха критики от страна на ЕС и президента на Украйна Володимир Зеленски. Последният заяви, че НАТО и ЕС могат да разрешат войната без Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС не е Европа.
88
10
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
В момента ЕС е като СИВ по времето на социализма. Един казва всички изпълняват и нямат собствено мнение. Този който има мнение се обявява за персона нон грата. САЩ диктуват на ЕС и ЕС изпълнява, който каже нещо друго го атакуват всички. Орбан отида на обиколка в няколко страни и всички скочиха против него. Блинкън и компания се разхождат по целия свят и всички ги приветстват. Въпросът е: най-умни ли са САЩ? Аз мисля НЕ.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да ние всички имаме китайска техника и знаем много добре колко издържа. Ае малко по полека с плонжирането.
86
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин не разрешава Унгария да напусне ЕС и НАТО за да може да им саботира работата чрез корумпето Орбан.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 81 -Коментарът ти е достоен за нивото на 3-годишно хлапе от ромската махала.
84
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще има червен картон или цветна прролет за последният диктатор в ЕС, да предложи на своите граждани да се присъединят към брикс и ще види какво ще му се случи:)))
83
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност такова нещо като "европа" не съществува, реално това е един малък полуостров в западната част на Азия.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ким Чен Ун е записал курс в европейската комисия при професор по демократично право Урсула .,
81
4
 
15
 
! Отговори
До 88 преди 1 месец
Май украинските копейки трябва да си ходят в Уколандията и не съм чувал българин да се е изнесъл там .Ама нали сме от години в ЕС и тук трябваше да бъде цветя и рози ,а тя каква стана станахме само донор на ЕС
80
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните години, хиляди българи се махнаха от тука посока запад, сащ и тн, защото не им харесва, не знам защо копейките не направят същото посока Русия и Сев Корея? Чакам да обяснят.
79
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реагират на Орбан комплексарските народи. Сами мрънкат, ама не смеят нещо да направят. И Орбан, естествено им е трън в очите, просто щото е истински мъж и се държи като такъв. Ама, то в днешно време не истинските мъже се оценяват официално, ами едни други, дето са им пълна противоположност.
78
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нацизма и ЕС отделният човек няма никакво значение , значение има върхушката , било Хитлер и обкръжението му , било Урсула и обкръжението и .
77
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...ако не желае ЕС И НАТО- КОЙ ГО СПИРАнапуска и отива в БРИКС И ЕВРАЗИЯ- МИЛИОНЕРИТЕ/МИЛИАРДЕРИ В ЛОШАТА ЕВРОПА, а осталите роби- виж Индия, виж Китай и Рашистан- на там дърпат и нашите олигарси/рожби на Кремъл!
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, не, като не ти харесва нещо, първо дефинираш сбърканото, следващото действие е да се хванеш да го оправяш. Неработещите тактики са стоене отстрани, отказ да поправиш нещата и най-лошото празните приказки тип раздаване на акъли, каквото в момента прави Полша, а, като чета и у нас има фенове на празното акълораздаване.
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В сайта смрди на леви атлантически резби та се не трае.
74
13
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Украйна върти окончателно крана на тръбата "Дружба". За това лае на умрело Орбанът. Ще останат без газ и петрол. Другите като правиха диверсификация, тоя се прави на велик и чака пияната армия в Киев за 3 дни. Клоун руски :))))))))))))))))))))))))))))))
73
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен.... Орбан ще управлява ЕС съвсем скоро... А хаповете пиеш ли ги редовно?
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Ти въобще знаеш ли какво е обществена среда , знаеш ли , че човек е обществено същество и по какви причини , ако аз можех да си произвеждам и правя всичко по каква причина ми е общество и държава ?
71
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан ще управлява ЕС съвсем скоро. Сегашните леви резби в Еврокомисията изтичат в канализацията
70
13
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Орбан накрая ще бяга в Масква като Янукович. Само да каже, че Унгария напуска ЕС и НАТО.