Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?

Като не харесвала тези съюзи, може да напусне
29 юли 2024 08:06, Александър Попов
130
Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша изрази недоверие относно членството на Унгария в ЕС и НАТО след противоречивите изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан по адрес на Полша, предаде ПАП.

В речта си в Летния университет в Тоскана на 27 юли Орбан разкритикува „лицемерието“ на Полша, както и "погрешната политика на ЕС и Запада".

Орбан също така обвини Полша, че променя баланса на силите в Европа, като отслабва оста Берлин-Париж в полза на нова конфигурация: Лондон, Варшава, Киев, балтийските държави и Скандинавия.

„Ние не правим бизнес с Русия, за разлика от премиера Орбан, който е в периферията на международната общност, в ЕС и НАТО“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Теофил Бартошевски.

Дипломатът определи речта на Орбан за „атака срещу Полша, САЩ, ЕС и НАТО“.

„Не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които толкова много не харесва и които уж се отнасят зле с нея. Защо той (Орбан) не сформира съюз с (Владимир) Путин и с някои авторитарни държави от този тип?“, запита Бартошевски.

„Това е принципът. Ако не искаш да си член на някакъв клуб, винаги можеш да се оттеглиш. Разбира се, в момента това е анти-европейска, анти-украинска и анти-полска политика“, продължи той.

Заместник-министърът повдигна въпроса и за това, че Будапеща в момента блокира 2 млрд. злоти (509 млн. долара), дължими на Полша от ЕС за възстановяване на разходите за военното оборудване, което Варшава е предоставила на Украйна.

Откакто пое председателството на ЕС, Орбан засили опитите си да се изяви като преговарящ между Москва и Киев. През юли той предприе „мирно турне“ и се срещна с Путин, китайския президент Си Дзинпин и кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

По време на речта си Орбан заяви, че мирът може „да бъде донесен само отвън“. Той каза, че както Украйна, така и Русия вярват, че могат да спечелят, и не желаят да преговарят.

Посещенията на Орбан предизвикаха критики от страна на ЕС и президента на Украйна Володимир Зеленски. Последният заяви, че НАТО и ЕС могат да разрешат войната без Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 75Разходите на Руснаците за живот са 4 пъти по-ниски от тези на Българите. Храните им са по ниски от тези тук, Бензина и останалите горива са в пъти по ниски а тока им е супер евтин. Тия мантри дето ги разнасят левите атлантици да си ги носят вкъщи. Руснаците живеят с двойно по голям стандарт от българския.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ям български ябълки когато им е сезонът защото си имам в провинцията ябълка а заради едно барбекю брат ми отряза една ябълка и една череша от нас зависи какво ще ядем с информатика и хуманитарни науки храна няма как да си отгледате но на никой не му се копае иска зад бюро и после в чалготеките да праска кючеци
67
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз защо ям полски ябълки , а не български , защо ям пластмасови домати незнайно от къде , защо ям хляб от фуражна пшеница , вероятно ям и скакалци и червеи , защо плащам измислени въглеродни емисии , а вероятно ще плащам и отпечатъци , защото комисията на Урсула така реши , пита ли ме някой въобще дали искам . Представлява ме някаква продажна *** от кариеристи послушковци пълзяща в краката на брюкселската администрация . Ей за това аз " седя " в ЕС .
66
11
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 1 месец
До Анонимен"А колко са им разходите за живот бе? 4 пъти по-ниски от твоите."Тези градски легенди можеш да разправяш на наивниците, които се информират за живота в Русия през Фейса. Всеки, който редовно или периодично ходи там, знае, че това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА. Цените там са съпоставими с туканшните, особено на храната. Това, което е по-евтино, например горивата, е по-евтино с до максимум 30%, но не в пъти. А заплатите и пенсиите са двойно, тройно по-ниски.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ще бъде и с копейката ако вземе че спечели нито от НАТО ще излезе нито от ЕС помнете ми думите
64
7
 
16
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Работил съм с поляци в мебелна фирма в Германия. Не са готини хора. Прибираха старите мебели на германците ,които трябва да изхвърлят на строго определени места , но ги взимаха в служебните камиони и през уикенда си отиваха да ги продадат в Полша . Постоянно се караха помежду си ,кой какво е взел и кой ще го продава. Скандали всеки ден. За унгарците нищо не знам, освен че 2001 година на тяхната граница видях ,как техен митничар удари с юмрук един българин,което ми направи много впечатление.
63
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само дето разликата е че Орбан е най-уважавания европейски политик и единствения който е добре дошъл по всяко време в Китай, САЩ и Русия. Орбан е най-доверения европеец на бъдещия американски президент Тръмп и ще управлява ЕС съвсем скоро. От друга страна Полша ще си остане в подчинено положение и винаги ще правят каквото им наредят. Поляците не са в позиция да определят кое как да е и особено на Унгария.
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото в това ЕС все пак трябва да има нещо нормално , за кадем .
61
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много правилно, не знам и копейките защо не се изнасят масово за северна корея щом в Бг и Европа е толкова зле, същата логика. А защо е така всички знаем разбира се.
60
5
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
До Христо Христов"Заради санкциите, заплатите на тъкачките в Русия са пораснали 4 пъти в доларови еквивалент. На шофьорите с 38%." И колко точно в долари са станали? Влез в Росстат и виж им заплатите по регионите. Масово получават по 350-450 долара месечно.
59
13
 
11
 
! Отговори
Бат Ради да ви обади преди 1 месец
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
58
14
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Ами Орбан се изживява като един селски тарикат. Хем не харесва ЕС и НАТО, но с голямо желание се възползва от всичките блага, които произлизат от членството в тях. В същото време привидно тъгува за евразийската общност, но не иска да е част от нея.
57
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си 'п0д.логa на америка не е европейско, и полша да излезе от ес като не и харесва тякой да казва истината.
56
11
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Заради санкциите, заплатите на тъкачките в Русия са пораснали 4 пъти в доларови еквивалент. На шофьорите с 38%. А как е в ЕС, освен, че всяко тримесечие установява "изненадващ" нов спад на икономиката?
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даъси *** та америка не е еврохейско, и полша да излезе от ес като не и хапесва тякой да казва истината.
54
12
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Сталин е ВЕЛИК, че не е рискувал живота на Червената армия да помага на продажните поляци по време на Варшавското въстание!
53
10
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Британските подстрекатели трябваше да помагат по време на Варшавското въстание на марионетките си, но ги оставиха сами да се бият за британските интереси. Пада им се на полските про'с'таци като не учат уроците от историята. Да ако пак им се случи от същото и то по много!
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Хиената на Европа" пак се обажда...
51
5
 
11
 
! Отговори
Танчо преди 1 месец
Еми така си е , Берлин и пази Боже Париж са резил... Виж Лондон е друго нещо.... Но всички тях ги обединява едно...... Или ще оправят ЕС икономически или влизат я небитието. За Русия какво да коментирам на този етап те печелят.
50
10
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Унгария е в центъра на ЕС Полша да си прави съюз с Англия и прибалтийските. Сталин е ВЕЛИК, че не е рискувал живота на Червената армия да помага на продажните поляци по време на Варшавското въстание!