Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?

Като не харесвала тези съюзи, може да напусне
29 юли 2024 08:06, Александър Попов
130
Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша изрази недоверие относно членството на Унгария в ЕС и НАТО след противоречивите изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан по адрес на Полша, предаде ПАП.

В речта си в Летния университет в Тоскана на 27 юли Орбан разкритикува „лицемерието“ на Полша, както и "погрешната политика на ЕС и Запада".

Орбан също така обвини Полша, че променя баланса на силите в Европа, като отслабва оста Берлин-Париж в полза на нова конфигурация: Лондон, Варшава, Киев, балтийските държави и Скандинавия.

„Ние не правим бизнес с Русия, за разлика от премиера Орбан, който е в периферията на международната общност, в ЕС и НАТО“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Теофил Бартошевски.

Дипломатът определи речта на Орбан за „атака срещу Полша, САЩ, ЕС и НАТО“.

„Не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които толкова много не харесва и които уж се отнасят зле с нея. Защо той (Орбан) не сформира съюз с (Владимир) Путин и с някои авторитарни държави от този тип?“, запита Бартошевски.

„Това е принципът. Ако не искаш да си член на някакъв клуб, винаги можеш да се оттеглиш. Разбира се, в момента това е анти-европейска, анти-украинска и анти-полска политика“, продължи той.

Заместник-министърът повдигна въпроса и за това, че Будапеща в момента блокира 2 млрд. злоти (509 млн. долара), дължими на Полша от ЕС за възстановяване на разходите за военното оборудване, което Варшава е предоставила на Украйна.

Откакто пое председателството на ЕС, Орбан засили опитите си да се изяви като преговарящ между Москва и Киев. През юли той предприе „мирно турне“ и се срещна с Путин, китайския президент Си Дзинпин и кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

По време на речта си Орбан заяви, че мирът може „да бъде донесен само отвън“. Той каза, че както Украйна, така и Русия вярват, че могат да спечелят, и не желаят да преговарят.

Посещенията на Орбан предизвикаха критики от страна на ЕС и президента на Украйна Володимир Зеленски. Последният заяви, че НАТО и ЕС могат да разрешат войната без Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка, ЕС малко или много е съюз! Що за съюзник си, като постоянно плюеш по твоите? Добре им беше на унгарците, когато в началото на 90 те всички инвестиции на Европа се изсипаха при тях и в Чехия и Полша. С тоя характер на източноевропейците, постоянно някой да им дава и да им е длъжен, нищо чудно скоро Източна Европа пак да стане боклучивия буфер с Русия.
48
15
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Къртицата Полша трябва да бъде изхвърлена от ЕС!
47
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците защо се обаждат нали е демокрация и ЕС не е СССР ,а НАТО не е Варшавския договор
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шляxтuтe ca uзkлючuтeлнo nogлu u нarлu, зaтoвa nak шe яgaт xypkaтa... Шe uм xapтuca нe caмo Жeчnocnoлuтa, aмu u Изтoчнa Пpycuя, Cuлeзuя, Бaлтuйckoтo kpaйбpeжue, чe u Бeлoвeжkaтa ropa...
45
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Унгария трябва да напусне ЕС и НАТО
44
16
 
13
 
! Отговори
То и аз преди 1 месец
СЕ ЧУДЯ ЩО УНГАРИЯ Е В ЕС ???? ДА ИЗЧЕЗВАТ В АЗИЯ И ДА СПРАТ ДА ЛАПАТ ЕВРОФОНДОВЕ
43
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само гледайте филм за този и разследвания на журналисти. Абсолютен продажник и популист. Унгария е забележете СЛЕД България в класацията за корупция. Абсолютен негодник който сам си прави пропаганда, колко е успешен. Като реториката му се свежда до 2-3 основни неща , които държат съзнанието на населението му будно. Това е олицетворение на диктатор в напреднал стадии.
42
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марш от Европа.....кремълска подлог@
41
8
 
20
 
! Отговори
Един там преди 1 месец
България пък трябва да изхвърли крадците от Запад! Защо в магазините тук е по-скъпо от магазините е западна Европа? Толкова ли сме богати да плащаме безумно скъпи цени? Иначе заплатите са си Български... Но цените по-скъпи! Вън крадци и мошеници долни!
40
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Холери полски!
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заместник-министърът повдигна въпроса и за това, че Будапеща в момента блокира 2 млрд. злоти (509 млн. долара), дължими на Полша от ЕС за възстановяване на разходите за военното оборудване, което Варшава е предоставила на Украйна. Това означава, че другите страни си търсят парите за Украйна от ЕС, но не и ние. Даряваме на Украйна напълно безплатно, като балъци
38
9
 
15
 
! Отговори
Един там преди 1 месец
Полша, леката жена на Америка за Европа... Жалко за нормалните поляци които не понасят политиците им.
37
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова хората го обичат и гласуват за Орбан нашата мутра може само да му лиже краката
36
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние си мислехме че Борисов е дърводелец. Погледнете го този. Бойко е като някой интелигентен манекен пред този унгарец.
35
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не ти харесва супата защо я сърбаш още има Брикс
34
17
 
12
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Трябва копейката Орбан да бъде въвлечена във война с Русия и тогава ще стане смешно.
33
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен Орбан ми прилича на пoмak. Смисъл уж здрав и набит като щангист ама не точно. Някви неправилни черти има. Уж здрави юмруци ама слаби предмишници и слаби рамене. Абе криви черти. Пoмak.
32
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Axa! 3нaчu вcuчko, koeтo нe oтъpвa нa мepaцuтe нa Пoлшa зa Жeчnocnoлuтa бuлo cpeщy EC u HATO, тaka лu?
31
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай сега, нали е демокрация. Как беше в онзи смешен клип "правото да избираш"... за каква демокрация говорим, когато не се зачита чуждата позиция? В крайна сметка Орбан за разлика от всички европейски лидери мисли преди всичко за страната си, което е правилната позиция. А не като наш Денков който беше казал "Не е важно българската икономика дали страда, важното е да навредим на Русия". Преведено - българи, ***, важното е на Путин да му е зле... Ето това са евроатлантическите ценности!
30
16
 
16
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Орбан е на руска хранилка и скоро ходи до Кремъл за да си предоговори надницата и да му дадат нови инструкции...