Сблъсъци на антиимигрантски демонстрации във Великобритания

Напрежението започна след убийството на три деца в Саутпорт
3 авг 2024 22:45, Анисия Иванова
63
Сблъсъци на антиимигрантски демонстрации във Великобритания
Снимка: БГНЕС

Сблъсъци между протестиращи и полицията избухнаха днес на демонстрации с антиимиграционни и антимюсюлмански лозунги, организирани в няколко града във Великобритания, като най-ожесточени бяха те в Ливърпул, Северозападна Англия, предаде Франс прес.

В Ливърпул демонстрантите хвърляха столове, тухли и други предмети по силите на реда, съобщи фотограф на АФП. Местни медии съобщиха за прояви на насилие в северния град Манчестър, както и в Белфаст, Северна Ирландия.

Премиерът лейбърист Киър Стармър, дошъл на власт едва преди месец, заяви, че няма оправдание за насилието и обвини за него "крайната десница", отбелязва Ройтерс.

Министър-председателят свика днес извънредна видеоконферентна среща с ключовите си министри и "потвърди, че правителството подкрепя полицията в предприемането на всички необходими действия за гарантиране на сигурност по улиците", заяви негов говорител.

Британските власти съобщиха вчера, че полицията в цялата страна се подготвя за размирици днес и утре, а охраната на джамиите ще бъде засилена поради напрежението след убийството на три деца в понеделник в град Саутпорт в Северозападна Англия.

При подновеното улично насилие в британските градове днес бяха ранени няколко полицейски служители. Полицията се опитва да се справи с продължаващи четвърти ден на безредици след убийството на три момичета в Саутпорт.

През последните дни в няколко града избухнаха вълнения със стотици участници, след като в социалните мрежи бързо се разпространи фалшива информация, че заподозреният за нападението с нож в школа по танци за деца в Саутпорт е мигрант - радикален мюсюлманин, отбелязва Ройтерс.

Полицията съобщи, че заподозреният 17-годишният Аксел Рудакубана е роден в Кардиф, Уелс, но антиимигрантските и антимюсюлмански протести продължават, прераствайки в насилие и безредици, като в североизточния град Съндърланд.

Снощи стотици участници в антиимигрантски протест в града мятаха камъни по полицаи в снаряжение за борба с безредиците близо до джамия, след което преобърнаха автомобили, запалиха кола и предизвикаха пожар до полицейски участък.

Четирима ранени полицаи бяха откарани в болница, а 12 души бяха арестувани, заяви днес пред репортери главният полицейски инспектор за района на Съндърланд Марк Хол. "Това не беше протест, а непростимо насилие и безредици", подчерта той.

Полицията в Ливърпул съобщи днес, че няколко полицаи са били ранени, докато са опитвали да овладеят "значителни безредици" в центъра на града.

Властите в източния град Хъл казаха, че четирима души са били арестувани, а трима полицаи са били ранени, докато са се справяли с протестите, при които са били замеряни с бутилки, съобщава БТА.

Според Би Би Си за този уикенд са планирани най-малко 30 демонстрации в Обединеното кралство, както и редица контрапротести на организации за борба с расизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мигрантски банди със самурайски мечове и ножове излязоха по улиците на британските градове Сток, Ливърпул, Нюкасъл.
34
1
 
24
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Ще подаде ли оставка министърката на полицията,която си продължава да говори,че мотивите на извършителя са неясни,но не било терористичен акт?
33
3
 
37
 
! Отговори
християнин преди 1 месец
Докога нашия оглупял христ.свят ще се залъгва,че християни и мюсюлмани могат да са едно общество?Мразя войната,и искам мир,но ислямския свят непрекъснато демонстрира,че не приема никакви други правила на живот,освен техните-мюсюлманските.Затова ЦЕЛИЯ ОСТАНАЛ ОСВЯТ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С МЮСЮЛМАНИТЕ.Това е един античовешки свят,в който човешкия живот няма стойност.Дойдаха в Еропа,и заочнаха да избиват невинни деца,жени,възрастни.В името на техния аллах.как да се отнасяме с тях?Да ги търпим?!НЕ!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българите били интегрирани като имигранти, попитайте тези, които живеят и работят там, вече са много все някого познавате, те общуват само в българската общност, досег с англичани почти нямат, евентуално на работното място, на екскурзия в Англия ходи в Шекспировия Глоуб театър, а бях само 4 дни в Лондон, моите познати дори не са чували, те нямат време от работа и житейски грижи, английското общество е затворено, повече внимание ще обърнат на един турист, отколкото на работещите имигранти там
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
родителите му са имигранти от Руанда, каква фалшива информация, докато англичаните я карат на социални помощи, имигрантите ще се увеличават, защото някой трябва да им осигури средствата за това, навсякъде в Англия работят имигранти или деца на имигранти, тези които не са тъмнокожи са от Източна Европа - Полша, Румъния, България
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали ги бяхте интегрирали, какво стана? На Китай не им трябва да правят нищо, процесите в западна Европа и САЩ вече са започнали. След 20г военните им ще са заети с градски бунтове, няма да имат сили за нищо друго.
29
4
 
25
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Малииии, тва наистина ли е във Великия Запад, дето всеки иска да избяга ?
28
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вода с олио не можеш да смесиш. Ще има граждански войни и страдание за хората. Обикновено не за тия, които са виновни.
27
10
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Лъжеш! Ако наистина живееше в Ливърпул нямаше да пишеш небивалици.. Не подценявай хората , които четат световните новинарски сайтове и в частност " Liverpool echo "
26
7
 
26
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Живея в Ливърпул от 6 години. Ходил съм в Саутпорт многократно. Наистина е огромна трагедия когато тоя тъмен "англичанин" от Кардиф без причина заколи тези малки дечица и искрено съчувствам на родителите. Но в случая хората протестират срещу полицията и политиците защото съвсем явно защитават радикалните мигранти а не заради някаква си "крайна десница". Говорил съм с много англичани в района. Никой няма нищо против българите. Лоша дума не съм чул за тези 6г. и никога не съм крил че съм българин
25
10
 
7
 
! Отговори
Отрочето преди 1 месец
Живее в Ливърпул, антифашистката протести в града са били по многолюдни и полицията е защитавала крайнодесните шебеци и футболните хулигани,за да не им строшат *** тиви нормалните ливърпулци.
24
7
 
23
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
"Англичаните и французите не се майтапят, когато става въпрос да се защитят или да отмъстят на полицията и властите за бездействието им!" ----------------- Да бе, ама колко англичани и французи са останали в Англия и Франция? Като четем новините, те отдавна са малцинство.
23
5
 
6
 
! Отговори
Не така преди 1 месец
Така нищо не се променя с няколко хвърлени бутилки и малко шумотевица за украса. Ще арестуват няколко човека, ще почистят улиците да са готови за следващия работен ден и туй то. Пито платено, забравено. Но не и ако полицията почне да дава жертви. Тук говорим за организирана стрелба от отделни хора в тълпата. Тук един, там два и така се прави защото полицията е агент на системата създадена не да пази вас от престъпници а системата от ВАС и затова към тях не трябва да има милост ;)
22
3
 
25
 
! Отговори
61 преди 1 месец
"И българите живеещи в Англия имигранти. Не забравяйте това.", Да, така е ама ние, българите в Англия обикновено сме добре интегрирани и обикновено, като сме станали с д-то нагоре, не скачаме да колиме местните като прасета (въпреки очевидните им прилики) по Коледа.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези погрешно възприемат убиеца като мюсюлманин. Той е мaймyнa.
20
15
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
И българите живеещи в Англия имигранти. Не забравяйте това.
19
6
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 1 месец
Както отиват нещата, за всеки убит или нападнат британец ще бъдат атакувани и принуидени да се изселят поне десет. Нещо ми напомня за Третия райх, ама изглежда няма друг начин.
18
2
 
15
 
! Отговори
дедо поп преди 1 месец
Е шо са тия размирици?? Пудела джонсън нали им обеща нобелови лауреати. Да са им честити
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Украйна хората май започват да мислят с главата си в град Ковель хиляди в момента са обкръжили военното окръжие. На мястото Украинските фашисти ще пращат спецназ да овладяват положението. Е крайно време е заспала Англия и Украйна да се събуди. Едните ги колят и убиват чужденците другите техните управляващи.
16
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Toя джендър Киър Стармър между другото получава една доста голяма пенсия за която прокара законче да не се облага с данъци, както е за всички останали в страната. А сега иска и цензура да налага. Чудя се що за *** гласуват за тези партии и такива хора..