Евродепутати искат Унгария аут от Шенген, сред тях и наш

Мярката е срещу облекчения визов режим на Будапеща за Русия
5 авг 2024 14:09, Петър Бойчев
162
Евродепутати искат Унгария аут от Шенген, сред тях и наш
Андрей Ковачев Снимка БГНЕС

67 евродепутати поискаха председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да изключи Унгария от системата за свободно пътуване през вътрешните граници в ЕС. Сред подписалите е и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Инициативата им е предизвикана от решението на Будапеща да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси, съобщава в. "Сега". След като комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че ЕС ще предприеме действия, ако визовата схема бъде призната за риск, група от 67 депутати в Европейския парламент настояват изпълнителната власт на ЕС да предприеме мерки срещу Будапеща, включително евентуално да отстрани Унгария от Шенгенската зона за свободно пътуване.

„Призоваваме Европейската комисия да предприеме спешни мерки за разследване на решението на Унгария, тъй като то може да представлява вратичка и потенциално да застраши цялостното функциониране на Шенгенското пространство и ролята му на сигурна зона за гражданите”, пише в писмото, инициирано от чешката евродепутатка Дануш Нерудова и литовския ѝ колега Петрас Аустревичус.

„Ако унгарското правителство откаже да промени политиката си, Еврокомисията и всички представители на ЕС трябва да поставят под въпрос унгарското присъствие в Шенгенското пространство, като въведат нови мерки за защита на европейските граждани, включително нов контрол по унгарските граници, ако е необходимо”, се казва още в позицията. В нея се разглежда и възможността други държави от ЕС да не признават унгарските визи и да въведат контрол по границите на страната.

Унгария разшири в края на миналия месец списъка на държавите, откъдето гастарбайтерите ще имат облекчен достъп през нейните граници, а по този начин и през границите на другите държави в Шенгенското пространство. В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Русия и Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
11
 
56
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Тоя за ковач става, ама за евродепутат е пълна издънка.
103
15
 
66
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 1 месец
ВЕЧЕ ДА СЕ РАЗПАДА ТАЗИ ЕВРОПУМИЯ,КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА С ДИКТАТУРА,А НЕ ДЕМОКРАТИЧНО!
102
14
 
63
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
Тия от Брюксел са пълни откачалки,а тоя Андрей Ковачев да вземе някой да го пребие.Ненормалник.
101
14
 
67
 
! Отговори
Бастун преди 1 месец
В ЕС нямаш право на собствено мнение. ЕС диктува правилата.
100
9
 
57
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Андрей Ковачев е откровен п......
99
66
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Унгарците са най- гадните на границите - ако си от държава вън от Шенген ти изкарват всичко от багажа , само за да покажат власт . Вън от ЕС и Шенген , гадни маджари . Винаги са били наопаки . Използвачи и интересчии нямат място в ЕС.
98
78
 
24
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Не мога да повярвам колко драскачи поддържат империята на злото . Даже унгарците, които са закърмени с омраза към всичко руско им промиха мозъците и сега са първи защитници на техните палачи . А тези от вас които злобеете срещу ЕС - отивайте за живеете в любимата ви Русия и тогава ще ревете . Сега живеете в демократично и свободно общество, а Путин изпраща на сигурна смърт своите граждани да се бият за амбициите му .
97
18
 
70
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Ковачев, тогава за какво ни е Шенген на нас? Можеш ли да мислиш с това нещо на раменете си? Не Унгария, а ние трябва да се махнем от ЕС защото е бюрократичен и няма никакъв смисъл от него освен за такива като теб.
96
17
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а се сърдим на унгарците, че не ни искат в шенген, ами с такива като андрей ковачев се стига дотам
95
15
 
56
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Тоя *** Ковачев да нарамва мешката и отива на фронта да помага на любимата си Украйна
94
17
 
58
 
! Отговори
Дебил преди 1 месец
Орбан знае какво е доброто и за Унгария и за ЕС. Европейските депутати май са възпитани в България?
93
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то и Бг не е в Шенген.:))
92
31
 
53
 
! Отговори
азггжожгг преди 1 месец
Всички български политици които са такива соколи срещу Русия и всичко руско и всички които са в добри отношения с Русия да влязат в Специален регистър И след време когато установим че отново сме на грешната страна и влезем в брикс всички тия и фамилиите им да им стегнем багажа и да ги изпратим В някоя от верните на САЩ държави Сигурен съм че като брой Това са много малко хора и България въобще няма да усети тяхната липса и смея да кажа че още от сега не са ни нужни Чао палячовци и не можачи
91
20
 
62
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
ЕС е на път да стане по-зле и то Третия райх!! Затова понякога ми се иска ВСВ да беше свършила по по-различен начин. Щяхте да видите сега еда либерастия, толерастия, гей-паради, и навлеци от цял свят в Европа.
90
18
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е тоя Ковачев, с колко процента одобрение от българския народ се е заврял на това удобно място???. Аман от проамерикански, проукраински зомбита, но не и български представители.
89
46
 
21
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Унгария много обича парите от Шенген, ама и много обича *** лер чето. Интересна двойна игра, та от два стола ще седне наземята.
88
39
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
23+ % у нас гласуваха за Андрей Ковачев и Урсулата. И да ревете и да не ревете - факт.
87
10
 
42
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Жеката/51 "Откога в Европа се наказва различното мислене,начин на говорене и вярата в идеали?" - ВИНАГИ. Други въпроси?
86
8
 
45
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Този явно вече е от другата страна!
85
13
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко съм щастлив :За Германия и Франсетата , руска газ , --БОЛ !За останалЕте от ЕС --санкции !Радвам се на ''ЕДИНСТВОТО'' в ЕС , ЕС много бил ''единен'' !