Великобритания санкционира Беларус за нарушаване на човешките права

В списъка са началници на затворнически лагери
9 авг 2024 19:15, Петър Бойчев
39
Великобритания санкционира Беларус за нарушаване на човешките права
Снимка БГНЕС

Великобритания обяви днес нов пакет санкции срещу Беларус. Те са наложени на четири физически и три юридически лица за нарушения на човешките права и продължаваща подкрепа за руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Британското правителство съобщи, че координираните действия с международните партньори са свързани с годишнината от „силно опорочените“ президентски избори в Беларус през 2020 г.

Повечето независими наблюдатели смятат, че президентът Александър Лукашенко е загубил вота. Той се задържа на власт, след като вкара в затвора хиляди хора, за да потуши продължилите с месеци улични протести с помощта на съюзника си – руския президент Владимир Путин.

Сред санкционираните днес са началниците на четири беларуски наказателни колонии, в които са държани политически затворници.

„Четири години след бруталните сцени, които наблюдавахме в Беларус, безмилостните репресии на Лукашенко над гражданското общество не показват признаци на отслабване“, каза британският министър на външните работи Дейвид Лами.  „Ние сме на страната на хората в Беларус и техния стремеж към свобода и демокрация, и призоваваме режима да освободи всички политически затворници незабавно и без условия“, добави той.

Трите юридически лица, които са санкционирани, са две машиностроителни предприятия, които изнасят за Русия стоки с употреба във военния сектор, и една свързана с правителството на Беларус компания, която извършва дейност в сферата на отбраната.

Великобритания обяви и помощ от 2,5 милиона лири стерлинги (3 млн. долара) за финансиране на каузи, свързани с човешките права и гражданското общество в Беларус, съобщи БТА.
Четете още

    Иран е готов да развие сътрудничество с

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
34
 
! Отговори
Чужденец преди 1 месец
Тия още си въобразяват че имат някакво особено международно значение..
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям праз :)))
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та тя Британия стана велика с потъпкване на човешки права и то брутално с оръжия , това не е ли някакъв парадокс сега , или просто лицемерие ?
9
0
 
29
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Песпомошните лондонски наркомани *** не са в състояния да казват каквотоидае Великобритания потъва като Украйна сащ също теса пред фалит честито лондонски *** фалит
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя великата британия , а днес не толкова велика , кого ли не е санкционирала.....от човешки права .
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези съвсем се вживяха в ролята на световен жандарм. Позабравиха, че колонизаторът вече не са те, а началниците им зад океана. Които вече също изпускат короната. Нещо ще им се наложи сщоро да изтрезнеят.
6
0
 
35
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Лукашенко си го премести в другия крачол
5
30
 
5
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 1 месец
абе кви човешки права в комунистическа държава
4
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната нагла британска намеса във вътрешните работи на Беларус. Кой си ти, че си тръгнал да налагаш санкции?
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cвoбoga зa Джyлuян Acaнgж!
2
27
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
До АнонименТова "скоро" да не се окаже като онези 3 дни за превземане на Киев. А вагнеровците от Мали ли пристигат? Тези, които успели да отърват кожата там де.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещу елитните батальони на ВСУ застават спецназът на ВДВ и ЧВК "Вагнер": - "Скоро придем. Всех положим. Живым не выйдет никто".