Протести в Португалия заради високи цени на жилищата

Имотната криза в страна е хроничен проблем
29 сеп 2024 08:49, Инна Ангелова
29
Протести в Португалия заради високи цени на жилищата
Снимка: Pixabay

Хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия, за да протестират срещу рязкото покачване на цените на наемите и жилищата. Демонстрацията е част от недоволство от ценовата криза, направила имотния пазар недостъпен за много граждани на иберийската страна, предаде Ройтерс.

Участниците в протестната акция носеха плакати с надписи "Исках да се преместя от дома на родителите си, но наемът не ми позволи" и скандираха възгласа "домът е за живеене, не за спекулиране".

Рита Силва от движението "Справедлив живот", което организира демонстрацията, сподели следното пред Ройтерс: "Положението ни най-малко не се е променило през последните две години".

Имотната криза в Португалия се корени в хроничния недостиг на жилища на достъпни цени, а допълнителен утежняващ фактор се оказва и пристигането на богати чужденци, примамени от правото на местожителство и данъчните облекчения. Бумът на туризма, от друга страна, доведе до засилено търсене на краткосрочни ваканционни наеми, което още повече натовари пазара на недвижими имоти.

Десноцентристкото правителство на Португалия обяви комплекс от мерки на стойност 2 милиарда евро за построяване на около 33 000 жилища до 2030 г., но протестиращите са уморени.

"Цяла поредица правителства излизаше с най-различни мерки и комплекси от мерки, но жилищният въпрос само и единствено се влошава", каза Силва. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от САЩ
Малка разлика между Харис и Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
До Политкоретен. Това всъщност вече не е така. Цените са наистина високи и трудно се купува дори от чужденци. Само наистина богатите могат да си позволят. Във всеки случай, ако говорим за луксозния сегмент, определено не това създава проблема. Инфлацията е виновна. Освен това данъците са високи в Португалия, дори се увеличиха тази година. И Airbnb- то, но то също носи и много доходи за иначе бедните португалци, така че не всичко е негативно.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
В САЩ 90 процента от хората живеят под наем и ако останат без работа отиват да живеят на палатка под моста. Това е капитализма. Брутално мачкане на работническата класа. Ама като идваше у нас капитализма всеки българин си мислеше, че ще стане Рокфелер, защото е по-умен от другите. Алчен народ влезе в капана. При бай Тошо бяхме по-добре от запада. Всеки имаше собствено жилище, че и къща на село. Всеки американец можеше само да ни завижда.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
При бай Тошо всеки имаше апартамент. Държавата поддържаше ниски цените на апартаментите и даваше нисколихвени кредити. Младите семейства изплащаха апартамента до 10 години и ставаше техен. А сега знаем как е. Хората изплащат кредит за двустаен апартамент 35 години и пак не могат да го изплатят, защото банките постоянно вдигат лихвите. Това е капитализма, ама 89-та като скачахте по площадите и скандирахте "Койт' не скача, е червен" не го знаехте. И го поехте големия капиталистически.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Няма да си взема в Манастирски ливади , ами ще гледам евтините апартаменти в Португалия . Не сте добре .
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Не забелязвате, че през 1989 година свърши с демонстрирането на колко по-добре се живеело при капитализма в сравнение със социализма. От тогава се връщат към нормалното си състояние - голяма бедност.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Да дойдат от Португалия в България. Тук цените са в пъти по-ниски от цените в Португалия, както и цените в София са в пъти по-ниски от цените в Лондон.
22
2
 
3
 
! Отговори
Политкоретен преди 24 минути
Това си е сериозен проблем там. Всеки чужденец иска да живее в Португалия и да си купи имот. В резултат доходите на местните просто не позволяват да си имаш собствено жилище заради безумните цени. Протестите им определено са оправдани.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Там протестират и то не от сега, а тука не помръдваме, щото сме големи тарикати, мислим, че с някоя дупка ще спечелим милионите. На какво са тия цени у нас - на гледката от дома на комшията, на кутийките, които трябва да минават за стаи, на липсата на отделни кухни, та всичко да се омирише на манджа, на ниските тавани, все едно сме японци и седим на пода, на инфраструктурата наоколо ли или топ качеството? Ама така е, тарикатлъкът ще ни затрие, не друго.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
До N 2: Това е донякъде вярно - португалците работят много, но губят много време и имат малка добавена стойност, следователно по-ниски заплати. Плюс много високи данъци. Не могат да спестят пари от заплата. Как да си купят къща, да не говорим, ако е малко скъпа.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
До N 4 : И там по селата е евтино
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Да дойдат португалците в София.Тук цените са символични,наемите нищожни .Могат да си купят на зелено от Грийн Лайф....
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Кои цени са по-ниски от София? В Лисабон мислиш ли, че са по-ниски цените? Или пак сравняваме ябълки с круши?
16
1
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 1 час
Къде е тва Хонк Конк, да не е до Кинк Конк?
15
3
 
1
 
! Отговори
Itso преди 1 час
В Хонк Конк защо не протестират а? Хем там живеят по 30 души в двустаен апартамент и си дават 3/4 от заплатата за наем.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За какво протестират , като цените им са по -ниски от София
13
1
 
5
 
! Отговори
Хи хи до 6 преди 1 час
и пълен с патладжаааааааани !
12
6
 
6
 
! Отговори
Хи хи до 6 преди 1 час
Нормално е цената в София да е два пъти и повече по висока от Ландън ! Ландън е кооооочина, и пълен с *** !
11
2
 
5
 
! Отговори
А пък ние преди 1 час
Сме много добре. И не протестираме, щото не сме някакви неблагодарници като португалските бъхляри!
10
3
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 1 час
Твоето съществуване е пълна глупост, кретеен!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Do 6А в България, а в София, където една стая в центъра, съобразно стандарта на живот, е два пъти повече отколкото в Лондон.Пълни и абсолютни глупости.