Президентката на Грузия отказа да признае резултата от изборите

Това е същото, като да се позволи Русия да нахлуе, каза тя
27 окт 2024 22:55, Стела Стоянова
12
Президентката на Грузия отказа да признае резултата от изборите
Снимка БГНЕС, архив

"Не признавам тези избори. Това е същото като да се позволи Русия да нахлуе, Грузия да бъде подчинена на Русия. Нашите предци не за това живяха и ние няма да го приемем. Никой не може да отнеме на Грузия европейското бъдеще", заяви президентката на Грузия Саломе Зурабишвили в обръщение.

Тя обяви действащото правителство за нелегитимно и призова опозицията да протестира в понеделник вечерта пред парламента.

В ранни часове тази сутрин грузинската опозиция  отказа да признае изборните резултати и готви протести.

Централната избирателна комисия все още брои гласовете, но вече е ясно, че резултатите ще се различават от прогнозите на повечето екзит полове, които даваха победа за опозицията. Според данните от около 97% от избирателните секции управляващата партия "Грузинска мечта" печели 54,02% от гласовете на парламентарните избори. Четири опозиционни партии, които постигнаха договорка за общ следизборен алианс, минават 5 процентната бариера за влизане в парламента. Това са “Коалиция на промяната” - 10.81%, “Единство - национално движение” - 10.07%, “Силна Грузия” - 8,72%. “Гахария - За Грузия” - 7.73%

Опозицията смята, че изборите са откраднати.

"Ще се борим както никога досега, за да си върнем европейското бъдеще и няма да приемем резултатите от откраднати избори. Вече се срещнахме с нашите бъдещи прозападни, проевропейски коалиционни партньори. И да, сигурен съм, че следващото правителство ще е коалиционно. В следващите часове ще направим изявление как действаме, за да защитим изхода от тези избори, които бяха голяма победа за страната ни и които Иванишвили сега възнамерява да открадне“, каза лидерът на ПП „Единство – национално движение" Тинатин Бокучава.

Грузинският клон на Transparency International също отказа да признае предварителните резултати от парламентарните избори

"В резултат на анализа на ситуацията по време на предизборния период и измамните схеми, използвани в изборния ден, както и безпрецедентното въздействие върху волята на избирателите и фактите на насилие, считаме, че предварителните резултати, публикувани от ЦИК не отразява волята на гражданите на Грузия", написаха правозащитници на сайта на организацията.

Изпълнителният директор на Transparency International Georgia Ека Гигаури каза, че държавните институции са „действали в полза на управляващата партия и не са реагирали на конкретни нарушения“ по време на предизборния период и в деня на гласуването. „По същество видяхме, че им беше дадена зелена светлина да направят каквото е необходимо, за да получат гласове, знаейки предварително, че няма да бъдат преследвани“, добави тя.

"Грузинска мечта" започна да празнува своята победа само 20 минути след затварянето на избирателните секции в Грузия. Пред офиса на управляващата партия в Тбилиси бяха изстреляни фойерверки, а лидерите на партията, включително основателят й Бидзина Иванишвили, се качиха на специално изградената сцена и започнаха да поздравяват своите поддръжници.

"Бих искал да благодаря на вас и на цяла Грузия, нашите избиратели, които ни последваха с такава лоялност на четвъртите избори. Това е рядък случай в света, когато една и съща партия постига такъв успех в толкова трудна ситуация - това е добър показател за таланта на грузинския народ", каза Иванишвили, цитиран от "Ехото на Кавказ".

По това време екзит половете на опозиционните канали “Мтавари” и “Формула” показваха, че “Грузинската мечта” губи изборите. Според “Мтавари”  “Грузинска мечта” получавa 42%, a опозиционната коалиция има 48%. Екзитполът, поръчан от “Формула”, имаше подобни данни: ”Грузинска мечта” - 40,9%, опозицията - 51,9%

Само екзит полът на проправителствения канал Imedi, показваше, че “Грузинска мечта” получава 56,1% от гласовете.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили публикува резултатите от екзитполовете, които показват победа на опозицията, и написа в Туитър: Европейска Грузия” печели с 52% от гласовете, въпреки опитите за фалшифициране на изборите и без гласовете на диаспората... Грузия демонстрира демократичност, европейски стремеж и зрялост... Гордея се и съм уверена в нашето европейско бъдеще!

Изборите преминаха при огромен интерес. По данни на грузинската ЦИК избирателната активност е била 59%.

Изборите се провеждат за първи път по напълно пропорционална система, като за попадане в парламента партиите трябва да преодолеят 5% бариера. В 90% от избирателните участъци има електронно гласуване.

Парламентарните избори в Грузия започнаха с фрапантни нарушения. Изпълнителният директор на Transparency International Georgia Ека Гигаури и бившият омбудстман Нино Ломджария публикуваха видео, в което се вижда как неизвестен мъж набутва в избирателната урна множество бюлетини. Инцидентът е станал в изборната секция № 69 в Марнеулския район. Срещу наблюдателя на изборите, който е заснел нарушението, е било упражнено физическо насилие.

Секция №69 в град Марнеули вече е затворена. Потребителите на социалните медии идентифицираха мъжа с купчина бюлетини във видеото като местен служител - заместник-председател на градския съвет на Марнеули.

Председателят на Централната избирателна комисия на Грузия заяви, че Министерството на вътрешните работи е образувало наказателно дело. Малко по-късно ЦИК анулира резултатите от изборите в 69-та избирателна секция в Марнеули.

На друг участък - №74, неизвестни нападнаха представител на партия "Единство — Национално движение". Той е бил пребит, когато се опитал да съобщи на членовете на избирателната комисия за нарушения. Прегледан е от медицински екип.На някои привърженици на проруската партия “Грузинска мечта” бяха дадени по две бюлетини.

В Тбилиси е станало масово сбиване близо до избирателна секция №60, съобщиха грузински медии. В него участваха няколко десетки души. Конфликтът е възникнал в ж.к. Глдани. Съобщава се, че в сбиването са участвали привърженици на проруската партия "Грузинска мечта" и наблюдатели. Съдейки по видеозаписа от местопроизшествието, полицията не се е намесила в боя.

Парламентарните избори в Грузия са ключови за бъдещето на страната, като на тях се противопоставят обединените проевропейски опозиционни формации и управляващата партия, обвинявана в проруски авторитарни практики.

ЕС се опасява, че Тбилиси се отдалечава от своята амбиция да се присъедини към блока, въпреки че тази цел е  вписана в грузинска конституция, и може да се сближи с Москва.

Последните социологически проучвания показват, че алиансът от опозиционни партии би могъл да събере достатъчно гласове, за да победи управляващата партия „Грузинска мечта“ на милиардера Бидзина Иванишвили, обвиняван, че дърпа в сянка конците на властта от десетина години.

Опозиционните сили в Грузия, които традиционното са разделени, успяха да сформират невиждан фронт срещу управляващата партия.  Сред този опозиционен квартет е и Единното национално движение на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, „черната овца“ на Иванишвили.

Програмата на четирите опозиционни партии, обединили се в алианс, предвижда големи изборни и съдебни реформи и отмяна на обнародваните неотдавна закони, прокарани от управляващата партия и породили полемика и критики.

„Но ако управляващата партия се опита да остане на власт независимо от резултата от изборите, има риск от следизборни размирици“, предупреждава експертът относно Грузия Гела Вазадзе от Центъра за стратегически анализи.

В неделя, седмица преди вота, десетки хиляди проевропейски протестиращи се събраха в Тбилиси, знак за все още силните аспирации за сближаване с ЕС, особено сред младите поколения. В отговор управляващата партия докара в сряда вечерта с автобуси десетки хиляди свои поддръжници, сред които държавни чиновници, за митинг на „Площада на Свободата“ в центъра на Тбилиси.

"Ако опозицията дойде на власт, тя ще започне война срещу Русия", твърди Тамила Сирадзе, 70-годишна участничка в тази демонстрация.

„Грузинска мечта“, която е на власт от 2012 г. , е обвинявана, че се спуска по проруска авторитарна спирала и отдалечава Грузия от ЕС, както и от НАТО, към която Тбилиси също иска да се присъедини.

Някои от лидерите на „Грузинска мечта“ са много критични към Запада. Бидзина Иванишвили нарече Запада „Световна партия на войната“, която ще се отнася към превърналата се в нейна жертва Грузия като към „пушечно месо“. В интервю, публикувано тази седмица, Иванишвили заяви дори, че по улиците на Запада се вихрят оргии.

Грузия, бивша съветска република, си остава силно белязана от руската инвазия по време на кратка война през 2008 г. Русия след това разположи военни бази в двата грузински сепаратистки района – Абхазия и Южна Осетия, които призна като независими държави.

В този контекст управляващата партия води кампания, като се представя за единствено способна да попречи на предполагаемата „украинизация“ на Грузия. Правителството казва, че иска да спечели три четвърти от местата в парламента, едно широко мнозинство, което ще му позволи да промени конституцията и според проекта си да забрани прозападните опозиционни партии.

Проевропейската президентка Саломе Зурабишвили, която прекрати връзките си  с правителството, в интервю за Франс прес през октомври обрисува нещата с думите: „Това ще бъде нещо като почти референдум относно избора между Европа или завръщането към едно несигурно руско минало“.

Грузия беше обхваната през май от големи протести срещу закона за чуждестранното влияние, критикуван от Запада и вдъхновен от руско законодателство за чуждестранните агенти, използвано в Русия за заглушаване на гласа на дисидентите.

Брюксел замрази след това процеса за присъединяване на Грузия в ЕС и САЩ наложиха санкции на грузински представители, обвинени, че са разрешили бруталното потушаване на протестите. Тбилиси реагира, като заплаши, че ще преразгледа дипломатическите си отношения с Вашингтон.

Русия си остава исторически играч в Кавказ и е страната, в която Иванишвили натрупа състояние след разпадането на СССР.

Индикация за предизвикателството на изборите в Грузия е това, че Кремъл обвини Запада в неприкрита намеса в тях.

Последната причина за напрежение между Брюксел и Тбилиси стана обнародването в началото на октомври на закон, ограничаващ силно правата на ЛГБТ общността.

Според Тамар Джакели, активистка от ЛГБТ общността, интервюирана тази седмица от Франс прес, този закон се използва, за да се отклони вниманието от истинските проблеми на грузинското население – бедността и масовата емиграция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: изборипрезидентГрузия
Още от Звезди
Продадоха къщата на Матю Пери, година след като умря в нея
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Атоя *** знае ли че на изборите има международни наблюдатели...или залага на шанса нюландката да дойде с курабийките...ей всеки иска далапа пари наготово..тая видя как мръсниязелен тшърт дере пари от Запада и иска и тя...искала протести...иска майдан да *** ***
11
1
 
6
 
! Отговори
Shshshshsh преди 1 час
Тъжна Грузия.... Поредния Майдан се пече. А статията е по реден пропаганден краварски ***
10
0
 
8
 
! Отговори
Експерт-финансист преди 1 час
Да вземе пример от един друг демократ. Той направо ги забрани.
9
0
 
5
 
! Отговори
Саакашвили преди 1 час
Даго пита него. 2008 опита и отнесе шамарите.
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Никой нормален не иска да е под руски ботуш, всеки бяга към Европа и Щатите. Факт!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да я импийчнат и до там!!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За съжаление на тази кукумявка, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ) отсъдиха, че изборите са легитимни.
5
2
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 1 час
Агитка от Украйна вече е в Грузия. Ще организират грузински майдан.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Накратко диваци те не знаят да губят. Прибягват до насилие. Типични евроатлантици.
3
19
 
5
 
! Отговори
БЯГАТ ОТ РУСИЯ преди 2 часа
15 РЕПУБЛИКИ ИЗБЯГАХА ОТ РУСИЯ, И ПУТИН ПРИЕМА НОЕИ ШАРАНИ - СЕВ. КОРЕЯ, ЙЕМЕН, ЛИВАН, СИРИЯ...
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
То не се знае какво ще е бъдещето на Европа, те за европейско бъдеще се борели. Почакайте, огледайте се! Ама са ви платили и искат резултати. Това сме го гледали.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нюланд иде с поничките!