С вана или не, банята не трябва да се пренебрегва

Британците се къпят едва по 30 секунди, но това е крайно недостатъчно
Обновена: 6 окт 2013 12:34 | 6 окт 2013 12:34,
27
С вана или не, банята не трябва да се пренебрегва
Снимка: home-designing.com

Да имаш вана в банята си е лукс, но често радостта от купуването ѝ трае кратко и след това хората спират да ги използват. Причините са различни – изразходва се много вода, а тя не е евтина, времето за приготвянето на вана не е никак малко и почистването на банята и ваната след това е досадно.

Не е ясно колко българи имат възможността да се радват на собствена вана, но пък изследване показва, че около една четвърт от британците никога през живота си не са ползвали такава. Тенденцията във Великобритания е хората да ползват душа си и то за не повече от 30 секунди всяка сутрин.

Проучването е обхванало живущите в Северна Ирландия и Югоизточна Англия. То показва, че 26 % от популацията там не е имала възможността да се потопи в релаксиращия съд за къпане. Изследването е обхванало предимно по-младите жители на възраст между 18 и 24 години.

Липсата на къпане във вана не е толкова обезпокояваща, колкото краткия престой под душа, който едва ли е достатъчен за елементарно хигиенизиране. Лекарите са загрижени, че тенденцията може да повлияе върху здравето на хората и макар те ежедневно да се къпят, 30 секунди не могат да измият замърсяванията по тялото, което ще рефлектира върху цялостното им здравословно състояние.

Дори и да нямате вана у дома, може да се мотивирате за една по-дълготрайна баня, като хвърлите поглед на следните бани с вани в галерията на Tialoto.bg, създадени в хармония с природата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: баняванадушхигиена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
5
 
! Отговори
do 23 преди 10 години
I az ne moga da razbera dolu kakvo se kefiat na tia gnusni dupki v poda na baniata, zialoto pomestenie mokro, koshmar!Drugo si e dush kabina, kakto navsiakade v modernia zapad, vlizash, kapesh se, izlizash, vsichko e suho, ogledala, havlii, chetki za zabi,..Tochno v BG banite sa ultra izostanali ot normalnia sviat. Slagaite minusi no vseki den si go mislia, dori bez takiva statii da mi go napomniat. Slava bogu che pochti ne sam jiviala v BG i se kapia vseki den bez da sasipvam zialata si bania!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на Слънчев бряг във всеки хотел има вана, ама ингилизите предпочитат да лежат пияни в локвите. Та да знаете, това, че не се къпят се дължи на евтиния български алкохол. ВВС-то да снима....
18
2
 
14
 
! Отговори
жоро преди 10 години
Само да отбележа, че когато нашите траки са се къпали в минерална вода и после римляните са изградили върху изворите бани, тия *** едва ли избобщо са виждали такова. Дори по времето на турците си е имало баня във всяка по-богата къща. Сиромасите също са се къпали редовно. От там имаме и едни обичаи за бръсненето. Ама те си знаят. Откриха наскоро водопровод на траките на 2 к години. Е, ингилези, какво ще кажете? Мръсно племе сте. Или да ви напомням за ЧУМАТА??? ***.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алооооооо журналята ако не пуснете проучване за Англия поне по едно на ден нещо сигурно ще ви орежат хонорара ли ? Стига ни занимавахте с това племе плод на кръвосмешателства от стотици години. Има и млади хора без изградени ценности и някой вземе се подлъже да им подражава. Мъкнали блага от всички колонии но не напреднали особено в чистота поне не и личната както на физическо така и на умствено ниво. Ние си имаме наши си грижи и изследвания не ни трябват Ингилизките те са си за тях
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
........Краставицата която съдържа 99 процента вода......
15
3
 
21
 
! Отговори
grep преди 10 години
До еееееНевероятно, но факт! Още не мога да повяравам колко пъровбитни са мивките в УК. А относно канал на пода в банята - в Германия същата работа - няма! Някой е излъгал германците, че ваната е символ на лукс и сега навсякъде вани. Ако решиш да чиситиш, внимателно с парцала и така. В БГ сме светлини години напред. Де да беше така във всички области ...
14
1
 
24
 
! Отговори
Британска идилия преди 10 години
Тия са *бати мизерниците. Лично съм била свидетел как става тъпата *** със сапунката и солите, и пяната, и цялата помия от мръсотията си, от ваната и се загръща с хавлията без да се изплакне... Те гъ*овете си не мият - слагат си хартийка да не си изцапат белите маркови слипове и прашки, кой да се сети, че напредналата човешка цивилизация е измислила за тая цел бидето...
13
2
 
22
 
! Отговори
до еееее преди 10 години
Не ме сещай за техните мивки че полудявам!И пикаенето по стените под наклон във тоалетните им в баровете,ингилизка му работа!
12
5
 
17
 
! Отговори
хм преди 10 години
на мен пътк ми е странно, какво са се хванали всички с това честитене след баня. какъв е толкова проблемът, че си честитим банята? като започнат някакви да обясняват, как българите толкова рядко се къпели, че си я честитяли. дрън-дрън, когато са започнали да го правят баните не се били нещо травиално, като сега. британците, французите и повечето останали западни народи, въобще и през ум не им е минавало да се мокрят:)). спомнете си писмото на наполеон до жозефина или времето на луй 14, когато се поливали с парфюм за да убият естественият "аромат", който се носел от тях. за българите от онове в
11
3
 
4
 
! Отговори
Изабела преди 10 години
До Некой си до 2имам си другарче...
10
3
 
53
 
! Отговори
БГ преди 10 години
КЪПАНЕТО И ЧЕТЕНЕТО ОПРЕДЕЛЯТ КУЛТУРАТА СА КАЗАЛИ РИМЛЯНИТЕ,А ХОРА КОИТО НЕ СЕ КЪПЯТ(<30sec),ТРЪГНАЛИ ДА НИ НИЩЯТ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ С НАШАТА НАД 1300ГОДИШНА ИСТОРИЯ,НИЩО ,ЧЕ СЛЕД БАНЯ СМЕ СИ КАЗВАЛИ ЧЕСТИТО,ПОНЕ СМЕ СЕ КЪПАЛИ ДЕ
9
2
 
9
 
! Отговори
Некой си до 2 преди 10 години
Изабело аиди да сме другарчета :)
8
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега разбирам защо са богати- защото пестят!))))))
7
6
 
70
 
! Отговори
еееее преди 10 години
Да откриеш нормален смесител за вода на мивката или душ си е истинско чудо за Англия.Душа не е популярен както при нас. Те си ползват основно ваната. На запад нямат канал на пода на банята. Пода на банята е дървен или фаянсов. Мразя техните мивки на които от едната страна е студена вода а на противоположната топлата. За да смесиш вода трябва да запушиш мивката с тапата. Българите сме много по-напред с ползването на смесители и душове и начина по който се къпим. Айде стига сте се прекланели.
6
3
 
17
 
! Отговори
манго преди 10 години
Хайд сега,вана баня и аз се къпя ка ме хване дъжд,па то комшията като го е страх от вода ко да прай
5
7
 
51
 
! Отговори
@#$$ преди 10 години
Не знам за британците, ама знам много българи, които ползват душ или вана веднъж седмично, а през останалото врене овоняват около себе си:( честита баня!
4
11
 
32
 
! Отговори
езичник преди 10 години
по-малко от 20 минути къпане е квасене. те на запад затова ползват толкова много парфюм. защото не се къпят като хората. а по-време на пости изобщо не го правят.
3
5
 
4
 
! Отговори
bobo преди 10 години
NECISTOPLYTNICI ( I FRANCUZITE ) ! NO TEZI TYPI GADOVE ZAVLADJHA SVETA S EZIK MUZIKA I KOLONIALIZAM ! TYPI NO DOMINIRASTI !
2
1
 
51
 
! Отговори
Изабела преди 10 години
Пестете вода ,къпете се с другарче! :) Редовно и качествено,какви са тия 30 секунди....
1
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тенденцията във Великобритания е хората да ползват душа си и то за не повече от 30 секунди всяка сутрин."30 секунди ? А после що британците смърдяли на коч...7-8 минути е минимума за качествен душ.