Звездният ни рожденик: Камен Донев на 44

Вижте интересни факти за живота му
15 апр 2015 07:10, Красимир Ангелов
12

Снимка: Булфото

Днес, на 15 април, своя рожден ден празнува един от най-обичаните и популярни хора в съвременния български театър – Камен Донев. Той е роден през 1971 година в Русе.

Завършва специалност "Актьорско майсторство" в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. В своята кариера до този момент Камен Донев има над 40 роли в театъра и киното, като е написал повече от 30 драматургични творби.

Ето и няколко любопитни факта за живота и кариерата на Камен Донев:

Като малък се занимава с фолклор в танцовия ансамбъл ”Найден Киров" в родния си град Русе.

В началото на своята кариера той става изключително популярен като музикант с участието си в трио заедно със Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска. Групата дори издава два албума, като голяма популярност им носи песента "Обичам те, мила".

Малко по-късно участва и в българското хумористично телевизионно предаване "Улицата" на режисьора Теди Москов, което му носи и популярност в телевизията.

През 2006 година издава сборника "Всичко дотук – текстове за театър, кино и телевизия", събрал най-доброто от многогодишното му творчество.

За постановката си "Почивен ден" през 2004 г. е номиниран за "Икар" и "Аскеер" за драматургия, през 2006 г. получава номинация за наградата "Елиас Канети". В колекцията му е и приз за принос към българската култура на Радио Класик  FM и Министерството на културата.

Камен Донев е споделял, че е страстен почитател на картинга.

Постановката, която му носи най-сериозна популярност е "Възгледите на един учител за народното творчество". Премиерата на спектакъла е през 2007 г. и оттогава той не спира да пълни театралните салони. Освен това постановката му носи и много награди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Много е тъжно, че съществуват коментари като номер 6 и 8. Дано поне след тази статия човекът, който не е чувал за Камен Донев, се запознае с творчеството му - горещо препоръчвам "Възгледите на един учител за народното творчество". А за протестите от 2013 година, чест прави на актьора, че с бинтована ръка подкрепи недоволството на хората против арогантността на властимащите.
10
2
 
2
 
! Отговори
111 преди 9 години
ГОЛЕМ!!!!
9
14
 
2
 
! Отговори
Ан преди 9 години
Нито е звезда ,нито е сладур.
8
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честно да ви кажа, гледам отвреме на време българско кино и театър, но този човек за първи път го чувам. Звезден рожденик. Интересно.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спектакъла "Възгледите на един учител за народното творчество" ме накараха да вляза в театър за първи път от 20 години насам.
6
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проявен като слуга на олигархията при олигархопротестите...
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На една от снимките ми заприлича на Цветан Василев!!!!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито Камене!Бъди жив и здрав.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анета преди 9 години
Честит Рожден Ден!Дълги години нека ни радва с креативните си идеи и игра!Радвам се ,че в България има такива личности като него,които смело иронизират българските и въобще човешките недостатъци по този забавен начин.Винаги адекватен и ангажиран с проблемите на времето ! За мен е велик актьор,танцьор,певец и творец !Бъди здрав и се запази такъв !!!
2
14
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Велик актьор, ама слаб певец.
1
3
 
23
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Камен Донев е абсолютен сладур! Очакваме го в Пловдив, Хасково и Пазарджик! Искаме предварителна информация обаче, за да можем да си купим билети по-рано, че и тях взеха да раздават с връзки. Успех! Много добър актьор и достоен човек! Не се срещат често такива като него! Обичаме го много!