Питър Джаксън оглави класацията на Forbes за най-високоплатен артист

В престижнана десятка присъстват имената на само три жени
11 фев 2022 15:03, Петя Славова
4
Питър Джаксън оглави класацията на Forbes за най-високоплатен артист
Снимка: БГНЕС

Режисьорът на "Властелинът на пръстените" и "Завръщане" Питър Джаксън оглави списъка на богатите на списание Forbes като най-високоплатения артист за 2021 г.

Миналата година Джаксън е спечелил 580 млн. долара, главно чрез продажбата на част от бизнеса си с визуални ефекти Weta Digital на Unity Software за 1,6 млрд. долара. По оценки на Forbes, Джексън е спечелил лично около 600 млн. долара в брой и 375 млн. долара в акции от сделката, което го прави третия човек в историята, станал милиардер от правене на филми, след Стивън Спилбърг и Джордж Лукас.

Всичките 10 изпълнители в списъка са мъже, като само три жени попадат в топ 20. Музикантите Боб Дилън, Пол Саймън и Брус Спрингстийн са попаднали в топ 10 благодарение на продажбата на своите каталози, като последният е на второ място, след като е продал музиката си на „Sony Music“ за приблизително 500 млн. долара.

Създателите на " South Park" Трей Паркър и Мат Стоун са на 6-то място с 210 млн. долара, след като подписаха шестгодишен договор за 900 млн. долара с Paramount+ за създаването на няколко филма, предава БГНЕС.

Музикантите Кание Уест, Джей-Зи и актьорът Дуейн "Скалата" Джонсън също попаднаха в топ 10, благодарение на продажбите на филми и музика, както и заради изгодни търговски договори за продажба на маратонки, шампанско и текила.

Рийз Уидърспун беше най-добре печелещата жена през миналата година под № 12, като спечели 115 млн. долара чрез продуцентската си компания Hello Sunshine, която се фокусира върху женски истории, и 20 млн. долара за ролята си в драмата на Apple TV The Morning Show.

Телевизията е силно застъпена в класацията: създателят на "Двама мъже и половина" и "Теория за големия взрив" Чък Лори заема 13-о място със 100 млн. долара; създателят на "Закон и ред" Дик Улф е на 15-о място с 86 млн. долара; съавторите на "Приятели" Кевин Брайт, Марта Кауфман и Дейвид Крейн са спечелили 82 млн. долара и заемат 17-о място; продуцентът на "Бриджъртън" и създател на "Анатомията на Грей" Шонда Раймс е на 18-о място с 81 млн. долара.

Други музикални изпълнители, попаднали в списъка, са Red Hot Chili Peppers, които заемат 11-то място, след като продадоха своя каталог на музикалния инвестиционен фонд Hipgnosis; Mötley Crüe. Те, на свой ред, заемат 22-ро място със 72 млн. долара, след като продадоха девет от албумите си на притежателя на музикални права BMG. Следват ги Beach Boys с 64 млн. долара, след като продават музиката си на изпълнителния директор на развлекателната компания Irving Azoff.

"Никога не е имало по-добър момент да бъдеш продавач - особено ако си суперзвезда, която държи правата върху десетилетия хитове", пише Лизет Войтко от Forbes.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Питър ДжаксънForbes
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В престижнана десятка присъстват имената на само три жени"===Аз лично нямам нищо против да има повече жени, но ако не са спечелили роля, която да им донесе пари или не са се договорили добре за заплащането, какво да правим? Аман с тая политическа коректност и криворазбрано равенство. Равенство може да има във възможностите, не в резултатите (последното все повече се налага). Ако тръгнем по тоя път, що няма от Източна Европа, Африка, Азия? Що няма от ЛГБТ? А? Аман от простотии.
2
0
 
9
 
! Отговори
пх преди 2 години
Джаксън е Режисьор, бе, а не актьор! И да, човека умее да прави филми, парите които е спечелил не ги е крал!
1
2
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Много им здраве ,но катафалката няма ремарке ...