Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис

13% от момчетата на 11% момичетата на 11 години са пушили поне една цигара
26 апр 2024 07:00, Нели Христова
146
Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис
Снимка: Pixabay/carlostm_10

13% от момчетата на 11% момичетата на 11 години в България са пушили поне една цигара през последните 30 дни, предаде БГНЕС, позовавайки се на доклад за здравословното поведение на децата в училищна възраст на ООН.

Тези данни се допълват с 17% тютюнопушене при момчетата на 13 години.

Средните данни за регионите на Европа, Централна Азия и Канада са 2% при момчетата и момичетата на 11 години, 5% за момчетата и 6% за момичетата на 13 години и 15% за двата пола на 15 години.

Данните за електронни цигари са огледални. Над 30% от българските ученици на 15 години са използвали електронна цигара през последните 30 дни.

При пиенето на алкохол българските момчета са на челните позиции. 20% от 11 годишните са консумирали алкохол поне веднъж през последните 30 дни, цифрата скача до 32% при 13 годишните.

Българските момчета на 15 години водят класацията и при употребата на канабис с 19%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от Общество
Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
gg преди 3 седмици
Пропуснали сте да кажете и колко са пристрастени към хазарт.
73
1
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 седмици
И какво като статистиката е такава?Повече от 15 г.никой не се занимава с развитието на учениците-няма нормални обществени условия,здрава семейна среда,добро законодателство,превенция и пр.Каналите си вървят и няма един осъден,а се хващат дребни дилърчета.Знае се от памти века кой държи каналите за дрога.Първанов навремето в Русе направи среща за 10годишна борба с агресията в у-ще-нещо да се промени?Забогатя Я.Такева,учителите ги смазаха,останаха само статистиките,както е сега с дрогата.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1972 целите 9-ти класове на 8-*** гимназия на Шишман се изнасяха през междучасията в двора отсреща и трескаво пафкаха. На купоните сe почваше с вермут и после - яко водка. Сексът беше като здрасти. Виж, стаф почти нямаше. Make love, not war.
71
5
 
6
 
! Отговори
Внушения преди 3 седмици
Аз лично не позанвам такива. Но пък познавам българчета шампиони в какво ли не. Новото робство не спира българчетата. "Не се гаси туй, що не гасне". Съчинителят на статистиката не е чел гостатъчно.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Станимир- В Раша ползват Крокодилчик и се напиват с одеколон Боярешник!
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Благодаря *** мама, татко, баба, дядо че ме потупваха тогава и днес всичко е наред!
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поне в нещо да сме първи..
67
3
 
9
 
! Отговори
ДАААА преди 3 седмици
Нека семейния кодекс и съдиите дават още повече права и привилегии на децата над бащите си ! Незаконните права и привилегии водят до това ! След като родитеят а ТОЙ Е САМО БАЩАТА А НЕ МАЙКАТА няма права над детето си да го наказва , лишава , ограничава , и на края да се отрече от него ще бъде така !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първо, тия статистики не са верни и динамично променливи. Общо взето обществените условия навсякъде по света са благоприятни за тия негативни явления. Заинтересувайте се от хипи движението през 70-те г. Второ,стига статистики. Нека вместо тях някой да се опита да даде съвет или рецепта как да се справим с проблема, пък и др. като тях. Да се почне не от децата, а от майките им и бащите. 90 % от негативите идват от семействата. Голям % от децата живеят с разведени родители, скандали, насилия и тн
65
2
 
14
 
! Отговори
Рада Асенова преди 3 седмици
Такъв тип публикации с неясно какви статистики са ми крайно странни. Как пък един журналист не направи някакво проучване и статия, в която обяснява нещо от сорта " Държавата и съответните й органи предприе следните мерки , за да ограничи употребата на канабис".
64
8
 
16
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 3 седмици
Преди 40 години това беше абсолютно невъзможно...ами да, разбира се....тогава нямаше демокрация...
63
1
 
4
 
! Отговори
До Станимир преди 3 седмици
Ходили сме и ходим често - така е, както казваш. Освен това и масово са с "депресии" и антидепресанти от детска възраст. Ужас. Бомба, огромна бомба със закъснител е там.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е не е ли това право на "демократичен" юроGейски избор? Честита ви дУмокрация. Понеже стана ясно, черазединеният запад я докарва само на думи.
61
3
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 3 седмици
Демокрацията не е за слабо развитите държави...за тях най-подходящ е тоталитарния режим...
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И както винаги виновно е училището, а родителите нямат нищо общо... Нали така???????
59
0
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Чакай чакай... преди няколко дни имаше статия, че ние сме под средното за наркотици, но водим класацията за пиене... последно какво решихте, първи или последни сме?
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И с най-много фенове на Путин на глава от население. Корелацията е очевидна.
57
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Те малките, че пушели, оставете това. Всеки иска да пробва. Ама големите защо като са пробвали, пушат до край? Ей това не мога да разбера.
56
0
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 3 седмици
и по с е К С и аборти да не забравяме.
55
0
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 седмици
Разбирам малки деца да ги излъжеш да си купят цигари и алкохол.Ама голям човек доброволно да си дава парите за тия глупости да се убива доброволно и съзнателно не го разбирам.Да не се оплаква Ганди че няма пари