Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ

Запрянов: Армията е в добро състояние
Обновена: 6 май 2024 13:14 | 6 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
197
Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ
Снимка: БГНЕС

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите Ф-16", каза министърът.
Българската армия е в добро състояние и посреща празника си с удовлетворение от постигнатото, посочи той.
"Всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили", каза служебният министър.

Още по темата

Тази година няма военен парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната традиция се дава приоритет на великденските празници, така че военнослужещите ни да бъдат в семейна среда, каза Атанас Запрянов.

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и
кораби.

Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за
Въоръжените сили, смята Запрянов.

"Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна", коментира той.

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

Обстановката около страната ни се следи с повишено внимание, защото недалеч от нас се води война. Въоръжените сили са готови да защитават страната ни, но въпреки това няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов.

"България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", посочи Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: армияЗапрянов
Още от Политика
Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Всъщност... Надраскал си 4 лъжи и още 1-2 неща, които не означават нищо.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 142 Освен общи приказки на комунистическата пропагнда можеш ли да ми обясниш защо официалната доктрина на БНА беше да ЗАДЪРЖИМ настъпващите турски/гръцки войски, докато дойде "помощ" щом е била "фактор"? 48 часа. Толкова беше. Вие си мислите, че само вие сте ходили в казарма ли?
147
2
 
7
 
! Отговори
Всъщност... преди 3 седмици
Договорът ни за покупка на F-16 който правителството сключи е направо образец за некадърност. Доставят ни самолети, които не се произвеждат в САЩ а Американските ВВС не са поръчвали този модел от десетилетия. Вероятно нашите са сглобени от останали на склад части някъде в Индия. Купуваме ги БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИЕТО и без резервни части.За всеки проблем ще ги пращаме до САЩ НА НАШИ РАЗНОСКИ. И по договор на самолетите ни ще е разрешено да летят ЕДИНСТВЕНО СЛЕД РАЗРЕШЕНИЕ от европейския щаб на НАТО. Амин.
146
3
 
8
 
! Отговори
БНА преди 3 седмици
До Анонимен Пак дъртта опорка. След идването на Демокрацията разсекретиха архивите на гранични войски. За целия период от 1944 до 1989 от Българиоя са опитали да избягат ОСЕМНАДЕСЕТ ЧОВЕКА, включително и спортисти дето са излизали в чужбина и не са се връщали. За повече от 40 г. ОСЕМНАДЕСЕТ ЧОВЕКА. Толкова за опорката ти. А я провери коко са ИЗБЯГАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ След като през демокрацията на власт идват СДС, после НДСВ и след тях ГЕРБ? МИЛИОНИ... и не искат и не искат да да се връщат. Що ли?
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новото дяволче Фют!
144
2
 
8
 
! Отговори
До 142 преди 3 седмици
БНА беше Фактор на Балканите!!! Днес съм на 56 г., но още помня тактическото обучение във ВВ и умението да владея СВД и АК-47, единственият проблем са годинките, очилата и болежките! -))) Бротовчеда (година по-възрастен) беше механик водач на Т-72, та ми казва " Ей, ся мъ пусни в танка и тръгвам", вярвам му. Тъй че, 150,000 Редовна армия плюс 3-4 пъти по толкова Резерв (туй прай 500,000 - 600,000души) обучен и въоръжен до зъби си беше Фактор!!!!!!
143
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До БНА "БНА си вършеше идеално работата" Мда, да стреля по опитващите се да ИЗЛЯЗАТ от комунистическия рай.
142
5
 
3
 
! Отговори
БНА преди 3 седмици
До Анонимен БНА не беше нищо повече от прах в очите на обществото. БНА си вършеше идеално работата, ама опорките ти няма да имат смисъл ако си го признаеш. Впрочем, я си кажи. Роден си някъде около 2000г. и никога не си бил казарма.Иначе нямаше да ги приказваш тия небивалици.Иначе пък, гоолям експерт се извъди за неща ставали преди твоето раждане. А за безаналоговите Фу-16 ти препоръчвам да прочетеш договора за покупка, който нашите неккадърници са подписали.Ше ти се прииска да станеш русофил.
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПроСоТо Аз попитах как са я осигурявали, ти ми пишеше къде си се скатавал "част от живота" ти. И като си бил в армията защо се правиш че не знаеш, че БНА не беше нищо повече от прах в очите на обществото - поне в доктрината на БНА се признаваше, че за нищо не става.
140
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българската армия и българския футбол са в безупречно състояние, само Господ може да им помогне:))))
139
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
обаждам се "от кухнята",драги !...Известна част от живота ми премина в служба в ПВО-ЗРК..
138
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПроСоТо Как разбра, че са я осигурявали? Понеже така ти казваше партийния секретар ли? Знаеш ли каква беше доктрината на БНА? Да "удържим" турците или гърците 48 ЧАСА. Нищо не са "осигурявали" - те бяха средство СССР да ни ИЗТОЧВА икономически.
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АТАНАСКЕ, ПОРЪЧАХТЕ ЕДНИ ЧЕРТЕЖИ, А СЕГА ВИ Е СТРАХ ДАЖЕ ДА СИ ГИ ЗАЩИТИТЕ ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ! TAKOВА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО НЕ Е БИЛО.
136
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
е,глупав въпрос !...Те осигуряваха нашата защита във въздуха !...Па и друго:..-Може да не ти се вярва,но заради тиясамолети в частност и въоръжението,което имахме,ТОГАВАШНИТЕ ни "врагове",сега "първи дружки"-Гърция и Турция, трепереха пред мисълта да се сбият с нас..
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПроСоТо "През 89-та имахме 250 бойни самолета !!!!!." Те кои проблеми "решиха"?
134
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 седмици
А бе истина 131, къде се беше заврял, че не можаха да се вслушат в "гениалните ти мъдрости", ами се "нах ендрха" с тия (не тея) еф-ки, а не взеха миражите!? 'баси "минавката", ' баси! 'ей, хора! "Слушайте" хора като истина 131, че иначе...
133
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
абе те тия прословути "ф-16",при това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КРЪЩАВАНИ С НИЩО НЕ ЗНАЧЕЩОТО "блок70" ,са "заидвали" от няколко години....С волски каруци ли ги доставят,та се бавят толкова ?...И най-вече:-КОЙ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШАТ тия НЯКОЛКО фърчила?...През 89-та имахме 250 бойни самолета !!!!!...Защо ги унищожиха?..-За да ни продават ,и то на жестоки цени,залежалата си стока от шейсетте години?
132
0
 
3
 
! Отговори
до Истина преди 3 седмици
"""За същите пари щяха да вземат 4 миража повече..."""" ------ Производството на френските "Миражи" е спряно от над 20 години!!! Днес Французите летан на "Рафал", наистина много добър, но и мнооооооого скъп самолет, поне за нас. Цената му е около 150 Мил. долара без въоръжението и резервните части.
131
0
 
1
 
! Отговори
888 преди 3 седмици
Обучен пилот е едно, а високо подготвен - съвсем друго! Средният годишен нальот за военен пилот на средно ниво е около 120 Часа, а за да получите АС са необходими поне 600-700 Часа нальот, тоест, 5-6 години. В Израел, например, има пилоти с над 800-900 часа нальот за за 6-7 години!
130
2
 
7
 
! Отговори
Истина преди 3 седмици
За същите пари щяха да вземат 4 миража повече и щяха да се обучават в европа! Крайно време е ЕС да има своя войска и за страните членки да има преференции за купуване на военна техника и боеприпаси. Също така изключително важно е да може 50% от въоръжението/като ракети, снаряди/ на каквито и да е машини, самолети и т.н. да може да се произвежда в България!