Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия

Това заяви Макрон на брифинг със Си Дзинпин
95
Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еманюел Макрон заяви днес, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". Той заяви това на общ брифинг за медиите в Париж с президента Си Дзинпин, предаде АФП.

"Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от продажба на каквито и да било оръжия или оказване на помощ на Москва и да контролират стриктно износа на стоки с двойна употреба", които биха могли да се използват за военни цели.

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе "положителна роля" за намирането на мирно решение на войната.

АФП отбелязва, че на брифинга не са били разрешени журналистически въпроси.

Западът, начело със Съединените щати, редовно критикува Китай по въпроса за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави - включително Украйна - той никога не е осъждал публично Русия, отбелязва АФП.

Освен това Пекин укрепи дипломатическите и икономическите си отношения с Москва след началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 година. Държавният департамент на САЩ обяви нова вълна от санкции в началото на май, по-специално срещу китайски компании, които според него оказват подкрепа на руската инвазия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: КитайоръжияРусия
Още от Свят
Съдия поиска убежище в Беларус, разследват го за шпионаж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Си преди 1 седмица
Аз не продавам оръжия на Русия! Аз продавам оръжия на Монголия, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан, и там още няколко други станци а те ако после ги препродават на Русия тва си е тяхна вина, аз нищо нз по въпроса сес се? бухахах
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другаря Си вижда Русия като колония с ресурси изпомпва я на безценица и нищо не инвестира в Русия Руснаците докато мислят Запада за враг не виждат как Китай тихомълком ги ограбва и навлиза в Сибир
79
3
 
9
 
! Отговори
Макарон преди 1 седмица
се мисли за значим, а всъщност от него не зависи нищо. Педе_раси гнuсни.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това бяха мокрите сънища на Блинкен. Но нещо Си му би дузпата. Нещо по-обективно: https://pogled.info/svetoven/poseshtenieto-na-blinken-razkri-slabostta-na-sasht-pred-kitai.168685 "Нито един високопоставен китайски служител не дойде на летището да посрещне държавния секретар Блинкен, който така безславно приключи посещението си в Китай. Защо най-важните преговори за Вашингтон по същество завършиха с провел?" - - Има и нормални статии за четене, които не са свързани с мечтите на евроатлантиците
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо да продава оръжие на Русия? Тя си го произвежда сама и достатъчно. Търговският обмен там си върви по други линии и за други стоки и услуги. Иначе Блинкен го напъдиха от Китай. Господин Си не си направи труда да е любезен с него изобщо. Потърсете истинската информация. Тя не е в официалните ни наведени "медии", в които освен пропагандни материали на ЕССР и САЩ друго няма.
76
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Това всъщност Си ли го е казал или са евроатлантически лъжи на Макрон? ПП. Си срещна ли се с Урсулата както беше обявено?
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо никой не посрещна в Китай Блинкен, а самия Си попита тоя кога ще си ходи? Защо накрая го изпрати само американския посланик? Като поSрано дете го напъдиха. Четете истински новини. Те не са тук. Вижте в ютюб "Невероятните приклрючения на Блинкен в Китай". Свежо, професионално, интересно и непропагандно.
74
11
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
..........съюза Русия-Китай.......... Хахааааа, тоя съюз е само в болните фантазии на копейкаджиите :))))))))))))))))))))))) Другарят Си иска Сибир. Другарят Си може да чака.
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Микрон е като Байдрън - идея си няма какво става около него. Поредната смешна марионетка на колонизаторите, които фалираха и сега се чудят как да докопат още малко свежи средства и да поостанат в световния елит.
72
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 75 "Бизнесът, търговията, взаимноизгодните икономически отношения са градивната сила, в никакъв случай не е войната!" - така е. Кажи го на ЕС. ПП. Китай и Русия развиват изключително добра търговия. Положителното търговско салдо на Русия със света е с 50% повече от миналата година. Развиваща се Азия успешно заменя западаща Европа като сила. И ЕС дами са си виновни за това. Факти.
71
0
 
4
 
! Отговори
И правилно! преди 1 седмица
Търговията преди всичко! Бизнесът, търговията, взаимноизгодните икономически отношения са градивната сила, в никакъв случай не е войната!
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да не продава, а да подарява в замяна на нещо друго, което Русия да даде. Така може ли?
69
1
 
15
 
! Отговори
По същество преди 1 седмица
Дали е поел ангажимент? Или е казал - добре. Ще изнасяме повече стоки за двойна употреба и оръжия за Северна Корея и Монголия, а те вече, ако решат да ги дадат на Русия - тяхна си работа. *Намигване.*
68
13
 
3
 
! Отговори
НЕ САМО ОРЪЖИЯ преди 1 седмица
КИТАЙ ИЗТЕГЛЯ ВСИЧКИТЕ СИ БАНКИ И АВОАРИ ОТ РУСИЯ, А ез. БАЙКАЛ СТАВА ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ!
67
3
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Поредната фалшивка.. Пуснах истината, взета от сингапурски вестник, но ли3a-читe от "днec" са я изтрили..
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
няма бе вяма, само им купуваме петрола , те оръжия сами си правят... :)
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това ли са договорили Блинкин и Си на срещата преди няколко дена? Да не се доставят оръжия на Русия? Това е някаква шега все едно да кажеш да се внася сняг на Антрактида.
64
0
 
4
 
! Отговори
гладен реактор преди 1 седмица
по въпроса за политически ориентираните преразкази може да видите снимките в китайското работническо дело, и да ги сравните с тоя кадър от видеоклип от фейсбук
63
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 1 седмица
ако самитещ руснацищ понаха да избягват да мешат русия в материали за китай е реднощ и гладния реактор сащейкощ да се сетищ че манастира шаолин бият по лошо от манастира ляолин.
62
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
преразказ с елементи на разсъждения. добре че са китайците да публикуват адекватни новини без да се притесняват от митрофанова