Бутнаха козирката на "Българска армия" с уникална машина

Демонтират дома на ЦСКА с месец по-бързо
18 апр 2024 13:33, Стела Стоянова
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият стадион, който ще бъде издигнат на мястото на "Българска армия" ще бъде с капацитет около 16 000 места, като може да бъде увеличен за отделни събития до 18 000. Това обяви членът на Управителния съвет на "Спортни имоти Българска армия" Данаил Димов.

Той присъства заедно с част от оперативното ръководство на "ЦСКА-София" на началото на събарянето на козирката на досегашния стадион. Димов обясни, че новото съоръжение няма да е само за мачове, а и концерти, както и други публични събития. Досега стадионът побираше около 20 000 души.

"Имаме готов проект, работим по избора на изпълнители. Такъв стадион не е строен в последните 40 години в България. Трябва да изберем строител. Няма вариант да не се построи стадионът, процесът е необратим. Капацитетът е болезнена тема за всички, но се съобразяваме с дадености. Няма как да е за 40 000 души, трябва да се мисли и за поддръжката. По-лесно е да го построиш, отколкото да го поддържаш. От 16 000 до 18 000 ще е капацитетът, в зависимост от събитията. Това няма да е само стадион, а ивент център. Дава възможности, каквито спортно съоръжение в България, не дават. Основните неща са съгласувани с УЕФА", заяви Данаил Димов. Той допълни, че демонтирането ще струва около 1 млн. лв., което се оценява като евтино. Очаква се то да приключи до два месеца, т.е. малко по-рано от предвидените по план 3 месеца, пише "Сега".

Главният ръководител по демонтирането Юксел Караахмед поясни, че целият демонтаж и впоследствие строеж на новото съоръжение ще бъде екологично съобразен.

"Набляга се на екологията. Има дървета  от предната страна сме направили екранизация, така че да запазим дърветата цели. Седалките са предварително демонтирани, за да не се смесват с останалите неща. Към момента няма проблеми, всичко върви по план. Основното, което се маха, е стоманобетонът и останалите отпадъци, които излизат от площадката. От земните маси почти всичко се маха. Пилоните на осветлението ще бъдат демонтирани", разказа той.

Козирката ще бъде разрушена напълно за около една седмица. Тя няма да бъде взривявана, за да не се праши районът в Борисовата градина, а ще бъде събаряна елемент по елемент. При това ще се пръска с вода, за да има най-малко въздействие върху околната среда. Ще се използва една много рядко срещана машина, каквито има още четири по света - две в Германия и по една в Австралия и Канада. Тя може да работи на височина до 38 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Днес БГ преди 4 седмици
Вие ако спрете да плащате данъци, дали държавата ще ви построи нови офиси с държавни пари? Как мислите? Трябва ли да вземаме пример от ЦСКА?
33
2
 
3
 
! Отговори
Честно ли е това? преди 4 седмици
Хем не плаща данъци, хем стадион строи с държавните пари. Що е то? Гатанка кажете?
32
5
 
3
 
! Отговори
готвят се преди 4 седмици
......да съсипят парка. На този стадион не му е там мястото
31
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
А на тениските на ФК Леевски до кога ще пише НАП? :))))))))))))))))))))))) Закривай!!!
30
1
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 4 седмици
Пяна излиза от устата на наркоманите Дани Илиев и Любо ***, които бият собствената си публика! Левски е светиня и няма нищо общо с ведомствения отбор на Държавна Сигурност и Милицията, а в наше време - личното отборче на Шиши и Бойко!
29
2
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 4 седмици
Ти ли решаваш дали няма да има стадион в Борисовата градина?! Я питай жена си дали ти позволява да излезеш да пиеш бира с приятели и не давай мнение за нещо, което е решено още през 1925 година! Тогава Софийска обшина отпуска парцел за стадион в местност "Пустиняна", а нотариален акт има от 30-те години!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има хора, които искат да гледат футбол, а не биячи на собствените си ултраси, но така е в БГ :)) Как пък за толкова години не построиха един нормален модерен стадион за 35-40 хиляди зрители, фенове има, ама желание май нема от тези които имат парите :)) Желая успех на армейците, но ако ще правят само 16 хиляден стадион, по-добре да не го правят :)))
27
3
 
2
 
! Отговори
Остра нужда !!! преди 4 седмици
Стадиони в Борисовата градина НЯМАТ място. Равното Софийско поле е достатъчно голямо за всякакви стадиони. Там може да се направи и огромен безплатен паркинг и специална и напълно легална зона да бой между феновете, охранявана от МВР с единствената цел за не-намеса по време на боя. Параклис за бързо процедиране на нещастните и "трагични" случаи също трябва да има. България остро се ниждае от подобряване на МАТРЯЛА !!!
26
7
 
2
 
! Отговори
Тити Ревльото преди 4 седмици
Невежите жители на крайните квартали на София - ведомствени обитатели на панелки в Левски Г и Левски В, както и Люлин - потомци на сел.я.ци., дошли да работят 'на София' за да вземат жителство, няма как да знаят, че стадионът е там, отпреди да има Борисова градина, а това е единствения стадион в София с нотариален акт. Нека си отговорим на въпроса докога Софийска община ще плаща данъците и няма да събира наем за стадиона в жк. Сухата река, кръстен на убиец и майор от ДС - Гунди!
25
5
 
7
 
! Отговори
Робин Худ преди 4 седмици
Дайте козирката на вечните просяци, които са на държавна издръжка - отборчето на Шиши и Боко, Леефски от жк Сухата река!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако не настоявахте толкова много да е в парка, щеше да има 40000 места. Ама на, така стана, от глупост.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да се маха тоя стадион, разглабяйте и го изнесете перманентно. Не му е мястото в центъра на града. Такива места се правят по крайните квартали, за да са по-близо до феновете.
22
1
 
2
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 4 седмици
уникална машина, стига бе, специална разработка от "Екотой" ли е?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз се надявам, поне един модерен 30 хиляден стадион да направят, но в коментарите споменаха некакви 16 хиляди, на което съм склонен да вервам, предвид корупцията в БГ :)))
20
2
 
5
 
! Отговори
Хфйдйньб преди 4 седмици
Цска умре! Стадион в Ловеч!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ловеч....Старите тоалетни ще бъдат подарени на Герена !
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В центъра на парка трябва да има дървета, алеи, пясъчници, люлки, пързалки за децата, а не стадион. Все едно Янките да си направят стадион в Сентрал парка?! Алоооооу-другите отбори имат стадиони накрая на града. Този стадион няма място в центъра на парка. ВЪЗСТАНОВЕТЕ БОРИСОВАТА ГРАДИНА!!!!!! Вън стадиона от парка!!!!!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако питате мен, намерили сме работа на "уникалната машина" от Германия, затова демонтажът ще струва 1 млн лева. Питам се, защо такива машини са само 4 в света. Какви ли големи структури са разрушавани, обаче, ето сега е привикана едната от Германия, за "уникалния демонтаж" на малък стадион. Ние плащаме! Парите отиват при "партньори". Към евро ще минем, нема да ни е толкоз да личи!
16
2
 
9
 
! Отговори
Стадиона извън парка преди 4 седмици
Всички отбори в София имат стадиони накрая на града-и Левски, и Славия, и Локомотив. Няма аргумент Цесека да са със стадион- в парка. Там е парк. Стадионът трябва да е накрая на града-както и другите отбори. В миналото е направена грешка, сега тази грешка може да се поправи, и да бъде възстановен парка. А стадион да си направят накрая на града-както е и с другите отбори!
15
0
 
1
 
! Отговори
чорбе преди 4 седмици
До Анонимен"София-Запад бие ли още собствените си фенове, само питам :)))"ЗападЪ наказва :D