Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование

Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра
Обновена: 1 май 2024 10:02 | 1 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
131
Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основната се оказва образованието на безработните.

Ниска безработица, но и намаляло търсене на труд. Така анализ на Института за пазарна икономика определя пазара на труда за изминалата година. След пандемията от COVID-19 и кризата, до която тя доведе трудовия пазар, сега той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица вече две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През миналата година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко дори от предпандемичната 2019 г., предаде Нова телевизия.

Защо обаче сред тях има хора, които трайно не успяват да се реализират на пазара на труда, въпреки глада за кадри, за който все по-често говорим? Според експертите, причините са неподходящото им образование, уменията или пък района, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в липсата на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се неподходящ за работодателите и това ги отказва да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара в момента са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със средно образование също остава нисък – около 4, с такава образователна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с основно образование, а най-висок като не спира да расте, е той при тези с начално образование – почти 27. Това превръща пазара във все по-затворен за необразованите.

И региона, в който живеят безработните, може да бъде фактор - той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи между 2 и 4 в различните области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, включително и София-град. Въпреки че там експертите отдават това на свиването на аутсорсинг сектора и на забавяне в търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии.

За ситуацията допринасят и младите хора на възраст между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те представляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, добрата новина е, че те все пак намаляват - за 10 години – с 10%. Броят им се изчислява на 153 хиляди души като повечето от тях са жени, предимно с по-ниска степен на образование, живеят в слабо населени места и разчитат на издръжка от близки, родители или от съпруг, когато става въпрос за омъжени жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: безработнизаетост
Още от Общество
В колело от стрес: Какво е Burn On?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 2 седмици
Демократите не искат да работят ,а само да крадът.!!!
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 119 - Ако нямах морал и етика, доста щяха да са мъртви, да други да са ми слуги, бетер роби.
122
2
 
7
 
! Отговори
Пена преди 2 седмици
Пеевски и Борисов ограбиха България и никой друг!
121
2
 
6
 
! Отговори
Джо преди 2 седмици
На мъртва държава работна ръка не й трябва!
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми нема читави работодатели. Всичките перат нещо.
119
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русофилите що не работят?
118
1
 
3
 
! Отговори
До 5о преди 2 седмици
Махай се оттука! Тук не е за образовани! Тук е само за неграмотниците от България на опашките пред бюрата за работа! Много бързо трият!
117
2
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 2 седмици
Махай се оттука! Тук не е за образовани! Тук е само за неграмотниците от България на опашките пред бюрата за работа!
116
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен (117) Ако имаше акъл нямаше да си заплаткаджия а Чорбаджия!! Ама нямаш акъл!!
115
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От това което чета разбирам че българраците масово източват социалните системи в ЕС а и в Англия. А се чудех откъде тоя пари за имоти в скъсаняци от прованса. Банките раздават кредити за бог да прости (2-3 процента лихва) а сИляците пазарЯт като невидели. После тича до Германия/Франция/Англия да събере социалката и да плати вноската. Ужас!!!
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аз съм също със средно образование но работя като програмист, ако имаш акъл не ти трябва више
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен (15) Ехо, можеш ли да броиш до седем?!?!Месечен доход седемцифрен?!Ти Бил Гейтс ли си уеее, смешникоо?!Дай му на селянин някой лев и му гледай простотията.Неграмотен си че чак от ушите ти тече!!
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма работнъ ръкъ, търсим че много ни тряба, но не търсим...неква шизоидност се получава.
111
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Профаните продължават да повтарят лъжат, че в САЩ и ЕС било пазарна икономика. Пуснете си речта на аржентинския президент Хавиер Мили на форума в Давос - свободна пазарна икономика няма никъде вече. Държавните и ЕС субсидии противоречат на принципите на пазарната икономика, според които не бива да има никаква централизирана намеса в частния сектор, никакви помощи, никакви субсидии. Мили е най-големия икономист от Адам Смит насам.
110
0
 
34
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Доста от обявите са формални. Има изискване да си пуснал обява и ако няма кандидат от България може да си внесеш таджикистанци,индийци и др.. Някои фирми дори преиграват като изискване са писали кандидата да може да пише бързо на клавиатура като минималното изискване беше с 30 думи над рекорда на Гинес за минута... Нема се вдигат заплати ще се внасят свежи роби, че местните избегаха или измряха от мизерия.
109
3
 
15
 
! Отговори
Новозеландец преди 2 седмици
Първо обявете фалит за физически лица и премахнете / чси и колекторските фирми , както и наследяването на дългове , ако тези не ги избесите по крушите нищо няма да се оправи.
108
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скъпо платени работници са необходими само на хартия. Няма центрове за квалификация. Нито работодатели, които да дават пари за обучение!
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Костадинов и Расате са на крайно различни позиции. Костадинов е болшевик и русофил, а Расате е националист.
106
6
 
3
 
! Отговори
бЪкшиш ( ._. ) преди 2 седмици
Костадинов е пич, но аз повече харесвам Расате - по-мъжки стои. Този Костадинов е голям стойкаджия.
105
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нас това обикновените pycopoби грантаджии какво ни интересува??