Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис

13% от момчетата на 11% момичетата на 11 години са пушили поне една цигара
26 апр 2024 07:00, Нели Христова
146
Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис
Снимка: Pixabay/carlostm_10

13% от момчетата на 11% момичетата на 11 години в България са пушили поне една цигара през последните 30 дни, предаде БГНЕС, позовавайки се на доклад за здравословното поведение на децата в училищна възраст на ООН.

Тези данни се допълват с 17% тютюнопушене при момчетата на 13 години.

Средните данни за регионите на Европа, Централна Азия и Канада са 2% при момчетата и момичетата на 11 години, 5% за момчетата и 6% за момичетата на 13 години и 15% за двата пола на 15 години.

Данните за електронни цигари са огледални. Над 30% от българските ученици на 15 години са използвали електронна цигара през последните 30 дни.

При пиенето на алкохол българските момчета са на челните позиции. 20% от 11 годишните са консумирали алкохол поне веднъж през последните 30 дни, цифрата скача до 32% при 13 годишните.

Българските момчета на 15 години водят класацията и при употребата на канабис с 19%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от Общество
Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
8
 
! Отговори
НА НЯКОЙ преди 3 седмици
ДЕМОКРАЦИЯТА ИМ ДЕЙСТВА ЗЛЕ
33
0
 
14
 
! Отговори
Дилърите са от преди 3 седмици
ДАНС МВР и ГДБОП
32
10
 
5
 
! Отговори
пиши копейке преди 3 седмици
Тука една копейка, според мен от руското посолство ,защото не знае и български, непрекъснато пише,че виновно за това положение е евроатлантизмът. Точно обратното, миличък--ние, българите най-много обичаме путин, имаме най - много съветски паметници, най - малко хор а смятат ,че руснаците са виновни за страданията в света, след 2022г. Който е с русия стига по просия ,затънал в простотия. ФАКТ!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да си опитал цигара на 11 не е пушене. Пълни глупости
30
2
 
7
 
! Отговори
One преди 3 седмици
Браво, поне в нещо сме първи!!!!
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не вярвам, че нашите деца пият повече от английските алкаши.
28
0
 
20
 
! Отговори
МАРАША преди 3 седмици
Нали наркотиците ги държът ДС и службашите .
27
7
 
17
 
! Отговори
Идват избори преди 3 седмици
Гласувайте за Тикви, калинки и депесарчета с лика-прилика приятелите на путин-копейки от всички партии. И после не се сърдете---нови милиони за мините,т.е. за Ковачки, синдикати и сие; за БДЖ- за да лапат и от там; за ненаситната паст на Тиквата и обрача от фирма на Доган.
26
3
 
9
 
! Отговори
Алов преди 3 седмици
Веднъж да сме първи в някоя класация.
25
14
 
7
 
! Отговори
45 години КОМУНИЗЪМ преди 3 седмици
Това са деца, израснали в демокрация, и възпитани от родители израснали в КОМУНИЗМА, който забрани християнските ценности и църкви с наказания и присъди...
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не пипайте 11 годишните- те експерементират- аз и моите братовчеди свивахме "цигари" от изсъхналите листа от цветята на баба и вестници- сълзи се стичаха, усещахме, че не мириши на цигара, ама дърпахме и повръщахме, а после от едно шише с малко ракия се наговорихме изпихме го и пак повръщахме, аз се предох на татко, после всички ядохме здрав бой- до тук бяхме с цигарите- истинските цигари дойдоха по късно. Пазете децата от наркотици- там е болката.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като на практика няма държава, отговорността за децата е на родителите. Така че, това е наш провал.
22
4
 
11
 
! Отговори
Факти преди 3 седмици
Кой каквото прави на себе си го прави.След години ще се чудят защо не могат да заченат здрави деца или ще страдат от безплодие. Въведените евроатлантически ценности до това водят демокрация по модела на САЩ.
21
0
 
19
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
Важното е имотите да вървят нагоре, другото са подробности, нали така?
20
6
 
13
 
! Отговори
кирил петков преди 3 седмици
аз в 5ти клас пробвах кристали и бело и с асена правихме аз на тебе ти на мене хехе ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА!
19
1
 
29
 
! Отговори
Тежко положение преди 3 седмици
Тези после идват на работа. Задържат се по няколко месеца в добрия случай. Претенции за пари срещу безхаберие и неграмотност. Такива хора навремето с образованието от 90-те не висшисти, а гимназиите нямаше да завършат. Сега са инженери, прависти, които правят елементарни правописни грешки. А и ъ, о и у нв знаят къде се пише. И по-големият проблем е, че вниманието им можеш да задържиш за не повече от 2-3 минути. Като *** са. Затова и никой няма да инвестира в България. С кого ще работи?
18
1
 
27
 
! Отговори
Рашко преди 3 седмици
Това е манталитет. С родители с такъв манталитет толкоз! Работил съм в училище, знам за какво става въпрос, махнах се. Не са виновни нито план Ран Ът, нито нашето правителство (изредиха се управляващи от всички в политическия спектър), нито въображаемото правителство в сянка. С отказ от възпитание и с "ти ли ще ми кажеш" това е положението! 35 години анархия са достатъчни и второ такова поколение да израсте...
17
1
 
26
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Причината е една и тя е ясна. Парите следват ученика. Гони се количество на завършелите ученици а не качество. Когато няма качество стоката се разваля. По време на комунизма имаше качество. Затова вместо последни на класациите бяхме в първите редици на класациите по качество на образованието. По време на комунизма, не учиш, повтаряш годината. Не ходиш на училище изключват те от училището. Тези които ги изключваха ги приемаха само в спортните училища.Сега всички завършват с отличен успех подарък
16
1
 
18
 
! Отговори
Учител преди 3 седмици
нормално все пак 54% от тях са функционално неграмотни..
15
10
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 седмици
От къде ги вадят тези "статистики " ?Някои много обичат да се самооплюват.И ние ги знаем кои са.Не вярвам на филми ,реклами и на Путин и на нашите русофили , дето се кефят да доказват колко е лошо сега.