Кои са ключовите фактори за стареене?

Ключът е сърдечно-съдовата система
27
Кои са ключовите фактори за стареене?
Снимка: Pixabay

Сърдечно-съдовата система е ключът към физическата възраст на тялото, a стареенето пряко зависи от състоянието ѝ, каза кардиологът Мартин Хале пред focus.de.

Отвореността и еластичността на кръвоносните съдове спомага за снабдяването на всички клетки на тялото с хранителни вещества. Ако те се запушат, се образуват вредни отлагания, които пречат на нормалното функциониране на цялата кръвоносна система.

Лекарят посочи ключови „фактори за стареене“, които влияят негативно на човешкото тяло.

На първо място кардиологът обърна внимание на правилното хранене. Затлъстяването причинява увреждане на вътрешните стени на кръвоносните съдове, като освобождава вещества в кръвния поток, способстващи възпалителните процеси.

Вреден е също и холестеролът, тъй като се отлага в кръвоносните съдове и те могат да се "втвърдят". Захарта разрушава защитния слой на кръвоносните съдове и разтваря клетките, а при високо кръвно налягане, което се увеличава и поради стрес, рискът от разкъсване на стените се увеличава.

И накрая, пушенето също е опасно. Никотинът попада в кръвоносните съдове, разрушава вътрешните стени и убива клетките, които могат да образуват дупки и белези. Освен това затлъстяването и тютюнопушенето могат да причинят хронични възпалителни процеси в организма./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Работа преди 2 години
Работа,работа и пак работа. Движението е живот. С остаряването по-малко работа и по-бавно, но не и да лежиш. Дядо ми живя до 96, участвал в 3 войни /мобилизиран/ . Работеше активно до 80, после все по-малко. Предпочиташе сух хляб, така се увеличава слюнкоотделянето. Зеленчуците само ги солеше, олиото не е нужно, дори и зехтина. Правеше петмес от плодовете и вино. Краката си миеше всяка вечер със студена вода, за по-добро кръвообращение. След работа отиваше да плува. На пролет хапваше самардала.
11
3
 
4
 
! Отговори
дървото на живота преди 2 години
Бабите ни живееха по над 90 год. и въобще не приличаха на сегашните млади глигани.
10
0
 
8
 
! Отговори
ан преди 2 години
Мисълта, че остарявате е най-ключовият фактор. Не мислете за глупости.
9
8
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
С толкова простти и проклети юдо-комунисти наоколо - с радост да си отидеш...
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жлъчката ? зехтин и англииска сол
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е съдба. За горе ред няма, най-важно е човек да е вътрешно щастлив през пътуването, другото няма значение.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък на село знам няколко пенсии над 80 ядът всичко, пият всичко и си попушват някоя цигарка, ама цял ден не се спират. Движението е в основата на здравето и качеството на живот.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабапък ядеше сладко и тестяно, защото беше по-евтино. Живя си спокойно 90 години и си замина, както всеки човек, живял някога на тая земя. Ако ми покажете как на 90 години човек може да изглежда като на 30 само щото спазвал някакви съвети измежду тия горе, сигур ще хвана 200-така.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо да каже за стреса?
3
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тия да ги разправят на 100 годишните дядки дето пушат по кутия на ден и 100 годишните бабки дето лочат по три коли на ден
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето. Никой се е измъкнал жив от живота. Все пак нормално е да остарееш. Жалко е, ако не успееш.
1
0
 
18
 
! Отговори
16 преди 2 години
ЕГН-то?