Кои са признаците, че не уважавате себе си?

Често сте в ущърб на собствените си интереси
21 фев 2023 23:00, Михаела Лазарова
44
Кои са признаците, че не уважавате себе си?
Снимка: Istock

Всеки има своя характер, изграден от силни и слаби страни. Всеки ден ни се налага да общуваме не само с близки, но и с непознати. Едно е сигурно, без значение дали познаваме хората или не, ние оставяме в тях определено впечатление за себе си. Добро, лошо, смесени чувства или пък те разбират, че ние не уважаваме себе си. Кои са признаците, че може би вие не уважавате себе си, вижте в следващите редове.

Спестяване на пари за другите – Понякога, дори твърде често на моменти ни се случва да се откажем от нещо за себе си, за да има повече за другите. Можем да не си купим крем за лице или друго важно за нас, за да зарадваме любимия човек или приятел, роднина. Прекрасен жест, но другите бързо разбират, когато често жертваме собствените си нужди и се възползват от добрината ни.

Не обичате тялото си – Това е липса не само на уважение, но и на любов към себе си. Това се проявява в постоянна самокритика пред интимен партньор, колеги, познати, ниско самочувствие, уязвимост. Все неща, от които хората край нас се възползват, за да ни обидят, да ни манипулират.

Трудно изразявате собствено мнение – Може би защото ви е неудобно, не искате да ви приемат за невъзпитани. Или пък се притеснявате да откажете нещо, за да не се създава конфликтна ситуация в работата, семейството, с роднини и приятели. Неспособността и страхът да премълчаваме е липса на уважение към нас самите. Превръщаме се в идеалната мишена за манипулаторите.

Не вярвате на преценката си и постоянно търсите съвети – Да си неуверен, да се колебаеш помага, но само понякога. Когато обаче границата е прескочена и има твърде много самокритика и страх от провал, това ни излага на риск някой да ни посъветва и насочи в грешна посока или да се възползва от нас по някакъв начин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ожениш ли се - това е показателно, че не се уважаваш.
20
0
 
2
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименАбсолютно, много е важно т'ва да се случи.
19
8
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Вписвам се на 1000%. Но пък има едно нещо, за което съм бетон - твърдо вярвам, че Велика Русия ще превземе напълно територята на Клоуна!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че полагате неквалифициран труд за жълти стотинки и не полагате усилия да се квалифицират.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти мене уважаваш ли ме?
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кои са признаците, че не уважавате себе си?"-------------Вярвате безрезервно на поднесената ви филтрирана информация от масмедиите.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е да сте отгледани от побъркани родители. Излезте от средата си и се върнете след 5-6 години, за да се убедите.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека нощ госпожи и господа, до утревечер.
13
2
 
13
 
! Отговори
От 19 преди 1 година
Замениха със звездички в коментара ми една най-обикновена българска дума, която е синоним на "клоун".
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... То наистина се считаше за топ-красавица, макар че фъфлеше заради прекомерно напомпаните джуки, а когато се усмихваше, устата й се изкривяваше гротескно откъм лявата страна, като на клоун. Останах с впечатление, че пианистът я възприе като бъдещия *** на предаването, а тя горката заяви, че още на старта е победила останалите. Така че, участията в подобни предавания се преценяват според различни критерии от различните хора.
11
2
 
22
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Давам ти пример. От любопитство тази вечер гледах донякъде началото на "Ергенът". Смаяха ме напомпаните с хиалурон устни на повечето от момичетата и започнах да се чудя дали организаторите на предаването не са търсили нарочно девойки и млади жени, които чрез допълнителни корекции са се загрозили, вместо да се разхубавят. Не си направих труда да запомня имена, но ме изуми някакво девойче, което обясняваше как по плажовете мъжете я зяпали, а жените им злобеели То наистина се считаше за
10
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 година
До Асан 14 - Да, съмняваш ли се? Ако няма твой коментар под някой от качените тук материали, изпитвам огромно разочарование! Внасяш много колорит, усеща се и остроумие.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 11 - Тук грешиш. Много кифли, а също и посредствени комплексари дават мило и драго да се набутат в някое от тези риалити формати, защото така се осъществява мечтата им да станат "звезди" (според техните представи). И не мислят, че тези риалитита са пошли или неморални, напротив. В техните очи това е светът на хайлайфа, в който те си мечтаят да влязат.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление, някои от тези особености на поведението е принуден да демонстрира зависимият човек - понася неуважително отношение, не смее да изрази собственото си мнение, старае се да бъде винаги в услуга на онези, от които зависи и да ги убеди, че винаги могат да разчитат на него. Това се наблюдава във всеки трудов колектив, а също и в богати или поне твърде заможни семейства, в които са успели да влязат зет или снаха от бедно семейство и на никаква цена не искат да се разведат.
7
5
 
4
 
! Отговори
Не и при свеки преди 1 година
Ако в поведението ти липсва дори и само една от изброените черти, свекърва ти ще те обяви за супер егоистка, твърдоглава и високомерна.
6
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Друг съществен пример: Да участваш в пошли и неморални риалитита, възможно най-пошлите и неморалните заради петцифрен хонорар.
5
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Статията е доста точна. Има и други. Много други примери. Да звъниш на човек, който не ти вдига телефона, нон-стоп да му звъниш, аз имам такива познати и да го търсиш за кафенце или биричка, когато не е приел предишен път. Това е банален битов пример, но показателен за това, че не се цениш и уважаваш. В политиката имаме примери как някои за постове са готови да преглътнат обида от лидер на партия. Цвета Караянчева показа какво е да не се уважаваш и остана в политиката, за да е еди каква си.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поддържате връзка с хора, които ви завиждат и им се обяснявате за неща, които ви приписват съдейки по тях самите.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходите да гласувате като мало умни!
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като подкрепяш ОкреЙни? :D