Кои грешки в закуската пречат да отслабнете?

Не приемате достатъчно протеини
12
Кои грешки в закуската пречат да отслабнете?
Снимка: Istock

Закуската се слави като най-важното хранене за деня. От нея зависят множество процеси в организма. Важно е тя да е здравословна и изпълнена с ценни хранителни вещества, за да може денят ви да започне с много енергия, а и за да помогнете на организма си да си осигури всички хранителни вещества, от които има нужда за целите на всички процеси, протичащи в него.

Да закусвате всеки ден е един от най-здравословните избори, които можете да направите. Но кои са грешките, които най-често се допускат със здравословната закуска или със закуската въобще, които ви пречат да контролирате теглото си, да имате повече енергия и да сте здрави?

Пропускате закуската, за да спестите от калории

Ако се опитвате да отслабнете и се ограничавате в приема на калории, най-лошото, което можете да направите е да се лишите от закуската. Всъщност обратната стратегия би била много по-целесъобразна, а именно да пропуснете вечерята или да хапнете нещо съвсем леко, за да не гладувате вечерта.

Пропускането на закуската всъщност забавя метаболизма, ограничава енергийните нива в организма и предразполага към прегладняване. А ако допускате да прегладнявате твърде често, това може да ви подтикне към нездравословни навици на хранене през деня или към преяждане.

Закусвате твърде късно

Най-здравословно е да закусвате в рамките на 1 до 2 часа след ставане от сън. Изследванията показват, че в този времеви прозорец след събуждане метаболизмът е най-нуждаещ се от хранителни вещества за енергия през целия ден.

Това е моментът, в който да му ги дадете. Важно е да наблегнете на здравословните протеини, фибри, сложни въглехидрати и полезни мазнини. Избягвайте тестени и сладки закуски. Те имат тъкмо обратния ефект.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: диетакалориизакуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Михаела пак преписва без да мисли. В колко да стана, че хигиена, закуска и час път до работа? Ами то и за кафе ми е рано и пия по пътя.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се яде, когато не си гладен, вкл. веднага след ставане от сън, когато още не си се движил - това е капитална грешка. Една от многото. Да се яде на час-два - постоянното преживяне е също грешно, така се хранят само новородените. Възрастен човек и животно се хране веднъж - два пъти дневно. И то след като е поработило, вкл. физически. Наблягането на жива храна, добре балансирана, а не с прекалено количество протеин, както днес поредните гурута настояват, е полезно също. И движение на чист въздух
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешката е една - приемане на много калории и разход на малко. Всичко друго за съчинения на недоучили биология преписвачи. А що се отнася пък до здравословно отслабаве - наблягане на плодове, зеленчуци, ядки и семена, нискокалорични бели меса, риба, при следене на калориите, и много ходене пеша на чист въздух, е здравословно. Прекаляването с мазнини и протеин, както препоръчват поредните модернистично-неграмотни идейници, ще ви докара бъбречна недостатъчност и проблеми с черния дроб.
7
2
 
3
 
! Отговори
Препечени... преди 1 година
...филийки с масло, плочка сирене и чаша чай. Всеки Божи ден. Между другото прясно и кисело мляко, баница, турски банички, сиренарки, пържени филийки, лангидки и палачинки. Това на картинката не е закуска...
6
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Хе, кой изобщо бил гладен рано сутрин...ами аз навремето бях доста гладен веднага след ставане. Не можех без да хапна...ама тогава тренирах, бях във форма. Откакто почнах да занемарявам и закуска и други неща, които съм правил, бързо качих двайстина килограма. За едно не съм съгласен в статията, че трябвало да се подбира какво да се яде. Не, не трябва и точно сутрин е момента да хапнем като хората. Виж, вечерта да, но без салати...по скоро нещо млечно за сън :)
5
2
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
към ПредложениеСалатата може да се замени със супичка.
4
6
 
13
 
! Отговори
Е преди 1 година
Самата идея за закуска е грешна.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закусвам с кафе.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вече самата закуска. На второ място количеството й. Кой изобщо е гладен рано сутрин!?! Ако ядете само когато сте наистина гладни и без да преяждате, със сигурност няма да надебелеете, а и ще ви е по-леко и ще сте по-жизнени.
1
2
 
15
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Шопска салата с двеста грама ракия за закуска е една чудесна комбинация от точно необходимите количества витамини, протеини и мазнини.