Катя и Кристина: 2 водещи, 5 минути, 7 секунди за първо впечатление

Журналист и консултант по бизнес етикет се събраха в кауза за себепознанието
3 фев 2022 21:05, Петя Славова
2

Снимка: Булфото

Може ли човек сам да се "издърпа за косата нагоре", подобно на Барон Мюнхаузен и да се спаси в трудна ситуация или е необходимо да се довери на приятели и професионалисти? Какво означава промяната за всеки от нас и откъде е добре да се започне? Това са част от въпросите, които си задават и коментират журналистът от БНР Катя Василева и международният консултант по бизнес етикет Кристина Крънчева в подкаста 257. В него опит, умения и знания вплитат двете дами за да помогнат на другите, но и на себе си да живеят по-пълноценно. Проектът започва почти на шега, а неусетно се превръща в най-същественото събитие в живота им през последната година.

257 PODCAST  отбеляза първия си рожден ден. Разкажете как се появи той. Как началото стана възможно и какво точно събра журналиста Катя Василева и международния консултант по бизнес етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева?

Катя: В края на 2020 година, когато всичко вече беше под знака на пандемията и хората около мен трудно намираха за какво да се усмихнат, дистанцията се оказа и на духовно, а не само физическо ниво. Точно тогава имахме един разговор с Кристина Крънчева за ценностите и какво се случва с нас в това предизвикателно за всички време. След него се затвърди още повече мнението на вечния оптимист в мен, че на предизвикателствата трябва да се гледа като на нови възможности. Така се появи едно цяло предаване, посветено на това за какво сме благодарни през 2020 година. Не можете да си представите какви бяха отговорите и емоционалната реакция на хората, които участваха в това предновогодишно издание на "Ритъмът на столицата" по Радио София тогава. След първоначалната пауза, усетих как очите им светват от това, че могат да благодарят за нещо в една такава година, която тогава изпращахме. А това бяха бизнес лидери, популярни лица от света на изкуството и културата, лекари, учители, хора с различни професии, от различни сфери. И тогава си казах  - БНР е общественото радио. Това е медията с най-висока степен на доверие сред аудиторията. Показва го проучване на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към Оксфордския университет за поредна година.

От друга страна обаче много и различни изследвания показваха, че източниците на информация на хората се променят и стават все по-дигитални. На първа линия сред тях излязоха подкастите като възможност да слушаш каквото и когато поискаш, за да добиеш нови знания и умения. И така ми хрумна, че комбинацията между радио и подкаст може да бъде изключително подходяща за дискусия по теми, касаещи развитието ни, защото дава синергия между модерен канал и платформа с утвърден имидж. Беше останало само едно неизвестно в уравнението – кой е точният експерт, достоверен, надежден и сигурен източник на информация в този случай. И тогава се обадих на Кристина. Тя тутакси се съгласи.

Още от началото заложихме темите – всичко, което дава ключ за увереност и успех в личен и професионален план. Важно беше да  говорим не за това какво трябва да правим, а какво да спрем да правим. Защото знаем, че хората на високи позиции, а и не само, имат поведенчески дефицити, а най-актуалните лидерски качества са кураж, дързост, увереност, доверие, принадлежност, благодарност. Започнахме да говорим за промяна в поведението, което ще спомогне за развитието, като специално акцентираме, че 7 секунди е времето за нашето първо впечатление пред останалите. Оставаше да дадем и име на проекта. 257 PODCAST - 2 водещи, 5 минути, 7 секунди за първо впечатление.

Кое бе по-сложно – да бъде създаден един такъв продукт или да бъде поддържан и продължен?

Катя: Проектът от самото начало за мен е кауза, в която вярвам. Смятам, че никой не може да постигне каквото и да било, без да вярва в него. И когато не си сам, има поне още един като теб  - сме вече екип. Щом има доверие, отдаденост, уважение и благодарност, колкото и предизвикателства да има пред теб – ти знаеш в какво вярваш и към какво се стремиш и то ти носи смисъл и те движи напред. На практика сложно и невъзможно би било, ако спреш да вярваш в това, което правиш и тогава няма смисъл да продължаваш по тази писта. А ние още с първите епизоди видяхме, че това, което правим е полезно и носи смисъл и на хората, които ни слушат. Мотивацията ни към днешна дата – хиляди слушатели, стотици мейли и телефонни обаждания, в които хората благодарят за това, което са чули и задават нови и нови въпроси, на които заедно търсим отговор.

Кристина: Нито в един момент не съм се почувствала затруднена. Всичко сякаш идваше от само себе си. Никакво напрежение, никакви колебания. Напротив! С Катя направихме железен екип. Всеки отговаря за това, което най-добре може. Разбираме се с половин дума. Обратната връзка от слушателите ни окриля.

Кое е по-важно в сложното време, в което не сме живяли като днешното –  човек да се огледа около себе си или да се вгледа в себе си?

Кристина: Да, живеем в безпрецедентни времена. Всички сме като "замръзнали". Избледняха целите, мечтите се размиха и се простират до малки височини, които преди не забелязвахме.  Най-добре е да се огледаме в себе си. Да си отговорим на въпроса "какво искам аз?"

Сред темите, които обсъждате са себепознанието, промяната, надпреварата с нереалните очаквания. Как подбирате темите си?

Катя: Още от замисъла си в началото на 2021 година проектът не е просто в полза на хората, търсещи ключ за увереност и успех в личен и професионален план в предизвикателната пандемична реалност, а каузата, в която двете с Кристина вярваме, че може да променя. И това се случва. Много скоро след старта на  поредицата, тя доби популярност и получихме вдъхновяваща обратна връзка, както от бизнес средите, така и от хора, опитващи да се вгледат в себе си, да преосмислят мотивацията и търсят начини да добият куража да бъдат и отстояват себе си във всяка сфера, на всяка сцена. Официалният мейл, на който хората ни пишат е 257@bnr.bg. Изразяват мнение и задават въпроси и на лични съобщения, както и в социалните мрежи, в коментари под постовете с новите епизоди, в подкаст платформите. Свързват се с нас и на ефирния телефон на Радио София. На всеки въпрос ние се стараем да дадем отговор и това е водещото при избора на теми.

Много или малко са пет минути?

Катя: Достатъчно, за да могат да те слушат по всяко време, на всяко място, стига да имаш какво да кажеш, да си интересен и да си полезен. Питайте Кристина колко много време са и 30 секунди. Кратката форма също се оказва едно от ценните неща. В този динамичен свят, в който сякаш пандемията ни забърза още повече, без дори да си даваме сметка за това – да умееш да управляваш времето си и да можеш да бъдеш кратък и съдържателен е важно.

Кристина: В личен план мога да кажа, че се запознах с магията, наречена радио. Катя ме научи колко много време са 30 секунди. Започнах да усещам величината  „време“ на физическо ниво. Сега не знаете колко я ценя и уважавам. На въпроса Ви: Вече знам, че 5 минути са една цяла вечност . И могат да се кажат милион неща за 5 минути само.

На думи промяната във всеки от нас е лесна, но и както вие казвате в един от епизодите на подската – дълга, нужно й е време. До колко възможно е тя да се случи в реалността и изобщо осезаема ли е?

Кристина: Когато индивидуалните и социални ползи от дадена промяна са абсолютно неоспорими, ние сме гении в намирането на доводи, за да не направим промяната. И знаете ли защо? Не е защото не знаем какви биха били ползите за нас и за хората около нас. А защото живеем по инерция. И отказваме да излезем от комфортната си зона. Свикнали сме така или иначе, е как сега да започнем да се „мъчим“? Помислете колко много неща отлагаме за "някой ден"?

С подкаста се опитвате да съдействата хората да намерят по-добрата версия на самите тях. А успяхте ли и вие да намерите по-добрата версия на самите вас?

Катя: Залагаме на споделения опит и личните примери. През тази една година, ние не само разказахме, но и показахме какво е да бъдем уязвими, проявихме кураж, бяхме заедно на арената, не се срамувахме, разказахме и показахме нашата емоционална грамотност, бяхме много щастливи, и когато БДВО ни отличи PR Приз 2021 за проект на медия, което ни вдъхна още повече увереност, че това, което правим е полезно и променя.

Кристина: 257 е най-хубавото нещо, което ми се случи през 2021г. Осъзнах се, запознах се със себе си, преизчислих си емоциите и когато съм на арената (разбирайте в ефира на БНР) гледам към Катя, която е заслужила най-важното място сред публиката – това на човек, който проявява емпатия.

Кои са темите, които се оказаха най-интересни, но и най-трудни за слушателите?

Катя: Откъде започва промяната, защо е важна емоционалната грамотност, каква е силата на уязвимостта, как да преизчислим емоциите си в наша полза, можем ли да управляваме срама, защо перфекционизмът е нездравословна амбиция, как провалът може да бъде стъпка към успеха, защо им е нужен кураж на днешните лидери – са само част от интригуващите теми от първата година на 257 PODCAST. Но безспорно най-много хората се вълнуваха от срама и затова направихме още два епизода по темата.

Кристина: Срамът е най-тежката човешка емоция. Той извлича силата си от това, че е неизразим. Ето защо той върви ръка за ръка с перфекционизма - без усилие ни кара да си мълчим. Ако изграждаме достатъчно осъзнатост, за да назовем срама и да говорим за него, значи сме го повалили на колене. За да приемем уязвимостта си, първо трябва да станем устойчиви срещу срама. Не бихме могли да се изложим на показ, ако изпитваме ужас какво ще си помислят хората. В повечето случаи, това, че не ни бива с уязвимостта, означава, че сме дяволски добри със срама.

Да, трудно е да се говори за срама. Но този разговор не е дори на половина толкова опасен, колкото онова, което създаваме с мълчанието си! Всеки от нас изпитва срам. И всички се страхуваме да говорим за него. А колкото по-малко говорим, толкова по-често се срещаме с него.

Създали сте продукт, написали сте книга или сте нарисували картина. Споделянето на нещо, което сте създали е уязвимост. То е синоним на дълбока дързост. Но съзнателно или не сме свикнали да поставяме знак за равенство между собствената си значимост и мнението на хората за създадения от вас продукт или творба. Или казано по-просто: "Чувствате се значими, ако го харесат, и нищожни, ако не го харесат."

Вече се сдобихте и с награда. Разкажете за признанието и какво означава то за вас?

Катя: Да държиш статуетка, грамота в ръцете си или пък да постигнеш нещо друго, независимо какво е то е силно, мотивиращо, емоционално. Защото знаеш, че това е свързано с проявен кураж, уязвимост, сила, време, енергия, вълнение и вяра в това, което правиш. Използвам тук отново да благодаря на БДВО за това признание. То, признанието е панделката на скъпоценния подарък на успеха. На това посветихме и отделен епизод в 257 PODCAST.  Умеем ли истински да се зарадваме на успеха на другите, да споделим тяхната емоция. Отдаваме ли наистина дължимото признание на хората? Кога си постиженец и кога си истински лидер и добър мениджър – ето колко въпроси може да изникнат още от получаването на една награда. А нашата панделка на подаръка ни е цветна, емоционална и вдъхновяваща.

Кристина: Това беше първия конкурс, в който съм участвала. Голяма тревога, безсънни нощи, радост. И ако трябва сега да „преизчисля“ емоциите от тогава, остават уязвимост и кураж. Какво по-хубаво от това?!

Първи рожден ден! На тази възраст детето прохожда и от тук насетне започва трудното – изследването на света. Какви ще са вашите следващи стъпки в 257?

Катя: От новия сезон през февруари всеки месец ще има специален гост, който да споделя личен опит, преживявания, предизвикателства и решения, които го движат напред. Това може да е всеки, който има куража да сподели личната си вдъхновяваща, приземяваща, но и мотивираща история.

*Катя Василева е журналист в БНР. Старши редактор и водещ на предаването „Ритъмът на столицата“ по Радио София. Създател на отличения с „PR Приз 2021“ „257 PODCAST“ за личностно и кариерно развитие, заедно с международния консултант по бизнес, етикет и поведенчески коуч Кристина Крънчева.
Катя Василева има дългогодишен професионален опит в сферата на маркетинга и комуникациите.

* Кристина Крънчева е международен консултант по корпоративен етикет и протокол. Завършила е швейцарското училище за етикет и международен протокол Institut Villa Pierrefeu. Има лиценз за консултант по корпоративен етикет и международен протокол от The Protocol School of Washington®, САЩ, както и за имидж консултант от London Image Institute®. През 2014 г. придобива и  лиценз за България от Speakers Training Camp®, САЩ. От 2016г. е Executive Coach на Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching. Кристина Крънчева е известен лектор с повече от 17-годишна практика. Нейните обучения и семинари се ползват с изключително голям интерес. Сред индивидуалните клиенти на компанията са управители на български и международни компании и политици. По време на мандата на служебното правителство през 2013 г. Кристина е експерт по корпоративен етикет и протокол в Министерски съвет. Автор на книгата „Бизнес етикет“ (изд. „Изток-Запад“).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хубаво начинание, успех, дами!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па готини имена имат теа ***...