Четиристранна коалиция се готви при официален отказ на НДСВ от мандата

Ще преговарят Коалиция за България, ДПС, БНС и НДСВ; Станишев не се отказва от кандидатурата си за премиер
11 авг 2005 17:35,
Четиристранна коалиция се готви при официален отказ на НДСВ от мандата
Станишев не вижда причина да снеме кандидатурата си за премиер, снимка: Булфото

НДСВ е информирано, че Коалиция за България, ДПС и БНС са готови да има четиристранна среща час по-скоро след официалното отказване на НДСВ от втория мандат. Това каза днес на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на политическото ръководство на Коалиция за България Сергей Станишев.

Oт страна на НДСВ все още няма официална позиция за това дали се отказват от втория мандат, въпреки че лидерът на политическата формация Симеон Сакскобургготски заяви по-рано днес, че вече не са мандатоносители.

При решение на НДСВ за отказ от втория мандат сме готови още от утре да се проведат консултации в четиристранен формат за формиране на четиристранна коалиция за управление на страната, заяви Станишев.

Той посочи, че има обща позиция на левицата, ДПС и БНС, потвърдена и на многостранна среща, че те не биха участвали в консултации в рамките на втория мандат.

Готови сме разговорите за формализирането на коалицията да протекат в много кратко време, така че в следващата седмица до сряда най-късно България да има правителство, гласувано от парламента, добави той.

Станишев посочи, че при разговорите с ДПС и БНС е договорено, че те имат готовност за формиране на коалиция, но страната се нуждае от голямо парламентарно мнозинство. Ако има широка управленска коалиция, това ще бъде историческо постижение за страната, смята той.

Към този момент Коалиция за България няма основание да снеме кандидатурата на лидера на коалицията за премиер, каза Сергей Станишев в отговор на въпрос. По думите му кандидатурата на лидера на левицата означава максимално отговорен ангажимент от страна на левицата за стабилността на управлението.

Приемаме правителството да носи названието програмно правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност, отбеляза лидерът на БСП.

Станишев посочи, че въпросите за премиера, за структурата и персоналния състав на Министерския съвет и за разпределението на отговорностите са предмет на четиристранна среща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание