Бойко Борисов поведе на Дончева в кметската битка

27% от софиянци предпочитат Бойко Борисов, а 20% - Татяна Дончева, трети излезе Гаврийски, сочи мащабно социологическо проучване
12 окт 2005 12:55,
Бойко Борисов поведе на Дончева в кметската битка
Ниската избирателна активност ще бъде в полза на Татяна Дончева, смятат социолози. Снимки: Булфото
27 на сто софийските избиратели заявяват, че предпочитат Бойко Борисов за кмет на София, а 20 на сто - Татяна Дончева, сочат резултатите на Агенцията за социални проучвания и анализи АССА - М от представително изследване на предизборните нагласи в София, направено в периода 6-10 октомври по метода на интервю лице в лице.

30 на сто обаче посочват, че ще дадат вот за кандидата на левицата, а 28 на сто - за бившия главен секретар на МВР, съобщи още доц. Михаил Мирчев от АССА-М.

До първите двама плътно се приближава издигнатият от Демократи за силна България Светослав Гаврийски. Той печели симпатиите на 10 на сто от всички избиратели и на 14 на сто от решилите да участват във вота.

Милен Велчев и Минко Герджиков се нареждат на четвърто и пето място.

Татяна Дончева засега най-силно мобилизира партийния вот - 83 на сто, 8 на сто от симпатизантите на БСП обаче предпочитат Бойко Борисов.

Не без основание се твърди, че НДСВ се опитва да работи с две свои кандидатури - едната скрита - на Бойко Борисов,а другата е официалната на Милен Велчев , коментира Мирчев. Това разколебава електората и 49 на сто от жълтите отиват към Борисов, а 42 на сто - към Велчев.

СДС е в аналогична неудобна ситуация - 38 на сто ще гласуват за Герджиков , 23 процента харесват Бойко Борисов, а 13 на сто още не са решили.

ДСБ има втората монолитна партийна и симпатизантска маса - 81 на сто ще дадат своя вот за Светослав Гаврийски и мобилизацията ще нараства.

От столичаните, които не симпатизират на никоя политическа сила, 10 на сто ще подкрепят левия кандидат, 36 на сто Бойко Борисов, 26 на сто посочват, че няма да гласуват.

25 на сто от гласувалите за "Атака" на парламентарните избори ще гласуват за независимия кандидат Велизар Енчев, 75 на сто ще се ориентират в последния момент.

В категорията 18-29 години 29 на сто са отговорили че ще гласуват за Борисов, той запазва висок процент - 26 на сто и при избирателите от 30 до 39 години и в категорията 40 - 49
години (31 на сто). Гласоподавателите над 50 години предпочитат Дончева, според проучването.

Не се очертават големи разлики в предпочитанията по пол. 29 на сто от жените и 27 на сто от мъжете предпочитат Бойко Борисов. Татяна Дончева е фаворит за 21 на сто от жените и 19
на сто от мъжете. При Гаврийски процентите са поравно - по 11 на сто.

Ниската избирателна активност ще бъде в полза на Татяна Дончева, а по-високата дава шансове на Бойко Борисов, коментира Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание