451 души са арестувани след убийството на Кюлев,46000 МПС са проверени

След заседанието на Съветa по сигурността стана ясно, че МВР ще получи още 5 млн. лева от МС за система за наблюдение, а армията няма да помага в борбата срещу организираната престъпност
2 ное 2005 19:24,
451 души са арестувани след убийството на Кюлев,46000 МПС са проверени
Над 450 задържани, 46 000 проверени МПС и близо 1500 адресни проверки е равносметката от новите мерки на МВР. Снимка: Булфото
В резултат на предприетите мерки след убийството на банкера Емил Кюлев, досега са проверени 46 000 моторни превозни средства, 451 души са задържани и са извършени 1496 адресни проверки на хора, които се подозират в криминална активност, обяви премиерът Сергей Станишев след края на заседанието на Съветa по сигурността към Министерския съвет.

Станишев обяви още, че на утрешното си заседание Министерският съвет ще гласува допълнителни 5 млн. лева на МВР за изграждане на система за наблюдение. В началото системата ще работи в София, а постепенно ще се развие и в страната. По думите на Станишев това значително ще облекчи работата на органите на министерството.

Премиерът каза, че е възложено изготвянето на аналитичен доклад от МВР, Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба за това кои са центровете и откъде идват потоците на финансиране на организираната престъпност. На базата на този анализ държавата ще може да действа много по-ефективно с целия си ресурс, допълни министър-председателят.

На заседанието е утвърдена работна група за контрол по изпълнението на мерките. Тя е получила задача да внесе доклад за изпълнение на утвърдените мерки и за евентуалната им актуализация на следващото заседание на съвета. Възложено е да се координира прилагането на механизми за пресичане на нарушения, свързани с обществени поръчки, лицензионни и разрешителни режими.

На заседанието е дискутиран и доклад на министрите на правосъдието и на вътрешните работи за мерките за ускоряване на прилагането на Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, и на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. По думите на Станишев на практика досега двата закона почти не действат.

Станишев каза, че се обсъжда идеята за законодателни промени, които да позволят на ГКПП-тата да има представители на НСБОП и НСС.

Става дума за нов по-системен подход от страна на държавата и на институциите за справяне с организираната престъпност, обясни Станишев. Той допълни, че това се прави не само защото престъпността е проблем за членството ни в ЕС, но и защото е пречка за успешното развитие на страната.

Направени са оценка и анализ на актуалното състояние на криминогенната обстановка в страната и на постигнатите резултатите от предприетите действия, които по думите на Станишев са оценени положително.

В резултат на засиленото присъствие на полиция и жандармерия има значително намаляване на битовата престъпност през последните седмици, посочи Сергей Станишев.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви след края на заседанието на Съветa по сигурността, че армията като въоръжени сили няма да участва в мерките, които се вземат срещу организираната престъпност. Той добави, че има инструкции, които регламентират тези въпроси, и затова Министерството на отбраната ще се придържа към тях. Като пример Близнаков посочи контрола на движението по пътищата и сътрудничеството, оказвано от страна на Военната полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание