Съдят Дан Браун за плагиатство

Авторът на най-продавания съвременен роман „Шифърът на Леонардо“ е заподозрян в кражба на идеи от излязла преди повече от 20 години историческа книга
28 фев 2006 10:02,
Съдят Дан Браун за плагиатство
И в България предизвика огромен интерес. Снимка: kniga-bg.com
Авторът на бестселъра за 2005 година „Шифърът на Леонардо“ Дан Браун е изправен пред съда в Лондон по обвинение за плагиатство, съобщават световните агенции. Писателят е заподозрян в кражба на идеи от излязла преди повече от 20 години книга.

В започналия вчера процес срещу Браун в съда се изправят двама от тримата автори на „Светата кръв и свещеният Граал“ - Майкъл Бейджънт и Ричард Лий. Те настояват, че една от основните сюжетни линии в най-продаваната съвременна книга – за връзката между Иисус и Мария Магдалена, е открадната от техния роман.

Третият автор на книгата и идеолог на концепцията за „Светата кръв и свещеният Граал“ - 75-годишният Хенри Линкълн, не е страна по делото само заради влошеното си здраве.

Говорителят на обвинителите отбелязва, че авторите са били поразени от изумителните сходства с тяхната историческа книга, излязла през далечната 1982. „В основата на техния иск е кражбата на интелектуална собственост. Цели сегменти от „Шифърът на Леонардо“ са откраднати от „Светата кръв и свещеният Граал ”, казва говорителят пред медиите.

Според авторите, ако Браун бъде оправдан, ще е налице прецедент, защото той просто е взел идеите от тяхната документална книга и ги е превърнал в роман, който впоследствие логично е станал най-продаваният модерен роман със своите повече от 30 милиона изкупени копия.

За съжаление на милионите фенове по цял свят, процесът срещу Браун със сигурност ще забави премиерата на филма по „Шифърът на Леонардо“, която бе насрочена за май тази година на филмовия фестивал в Кан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание