Британското правителство остави старците „без гащи“

400 пенсионни фонда във Великобритания обявиха банкрут, а кабинетът отказва да изплати компенсации на пострадалите
16 мар 2006 11:13,
Британското правителство остави старците „без гащи“
"Голата" демонстрация на пенсионерите. Снимка: Евронюз
Британското правителство остави старците „без гащи“. Такъв бе лайтмотивът на проведената в Лондон протестна демонстрация, предаде Евронюз. Причината е отказът на премиера да изплати компенсации на възрастни британци, рискуващи да останат без пенсии. Става дума за 85 хиляди души, които са вложили парите си в пенсионни фондове по месторабота.

По времето, когато икономиката растеше, и средствата им растели. Сега обаче 400 пенсионни фонда обявиха банкрут.

„Правителството обеща, че пенсиите ни ще бъдат на сигурно място – заяви участник в акцията, - убеждаваха ни да влагаме парите си в инвестиционните фондове. Аз мисля, че правителството е длъжно да ни върне парите“.

От специалната парламентарна комисия постъпиха препоръки към премиера да изплати компенсации на пенсионерите. Ан Абрахам, представител на комисията, смята, че правителството не е предупредило населението за възможните рискове.

„Оценявам случилото се като лоша идея, вината за която е на правителството – каза Абрахам. - Правителството излезе навремето с официално заявление, за което си носи отговорността. Информацията се оказа неточна, непълна, противоречива“.

Необходимостта от пенсионна реформа във Великобритания назряваше отдавна. За внедряването на измененията в живота обаче е нужна не една година. И на утрешните пенсионери, по всяка вероятност, ще им е необходимо още сега да се готвят за тежките времена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание