ЕС: Вътре сте, но все пак си налягайте парцалите

Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас похвали развитието ни и ни окуражи, че през 2007 г. ще влезем в Европейския съюз
16 май 2006 20:37,
ЕС: Вътре сте, но все пак си налягайте парцалите
Снимка: Корбис
Европейският съюз е отчел напредъка на България във всички наблюдавани области и това личи в позитивния Мониторингов доклад на Европейската комисия. Това мнение изказа днес след обяд ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас на специалната пресконференция за представянето на доклада.

Куркулас обяви, че липсата на дата не трябва да ни притеснява и неколкократно повтори, че страната ни е отбелязала сериозен напредък в стремежа си да изпълни критериите за членство в Европейския съюз. Това става ясно от елементарното сравнение на броя начервените зони“, които в предишния мониторингов доклад от октомври 2005 г. бяха 16, а в настоящия са само 6.

Напредъкът личи и от факта, че има и много области, които отжълти“, т.е. такива, в които напредък е желателен, са станали зелени, т.е. непроблематични. Сред тях Куркулас изведе визовата политика, административната уредба, пощенските услуги, авиацията и др.

Ако досега показаният напредък продължи, България ще бъде още по-готова за членство на 1 януари 2007, сигурен е Куркулас. В този смисъл и октомври 2006 г., когато се очаква финалното становище на ЕК, трябва да се разглежда не като нов тест за наличието на прогрес, а по-скоро като ново измерване на неоспоримия напредък.

Според ръководителя на Европейската комисия у нас до октомври има много време, в което позитивните промени са абсолютно реални и страната ни може да се справи с още някоя от забележките на Комисията. За всички е ясно обаче, че България е на прав път и ще се справи, завърши Куркулас.

Още по темата:

Атака“: Докладът е с подтекст, че кабинетът трябва да се смени

И СДС искат спешна преоценка на кабинета

Премиерът: Идват тежки времена за свикналите да живеят чрез корупция

ДСБ искат ново правителство по нова формула заради решението на ЕК

Меглена Кунева: Остават 227 дни. Можем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание