Вучич: Сърбия и България могат да подобрят още отношенията си

Двамата президенти имаха двустранна среща преди церемонията
10 дек 2023 17:22, Красимир Ангелов
78
Вучич: Сърбия и България могат да подобрят още отношенията си
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич изказа мнение, че Сърбия и България могат допълнително да подобрят отношенията си, предаде Танюг.

Вучич, заедно с българския президент Румен Радев, държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев и ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре, участваха в церемонията по пускане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Вучич и Радев имаха двустранна среща преди церемонията.

При обиколката на газовата станция Вучич каза, че отношенията между двете страни могат да бъдат още по-добри и че ще бъдат решени всички останали проблеми.

"Разговаряхме днес за това и ще гледаме да решаваме тези по-дребни проблеми, които съществуват, свързани с книги и учебници и други неща, така че ще решим това, както и всички останали неща," каза Вучич.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че откриването на интерконектора ще допринесе за енергийната сигурност на Европа.

Алиев подчерта, че Азербайджан и Сърбия са стратегически партньори и имат подписана декларация за стратегическо партньорство, като с действията си потвърждават това.

"Ще имаме възможност да разговаряме с Вучич на четири очи. Под негово лидерство Сърбия се развива, има независима политика, която служи на сръбския народ“, каза Алиев. Уверен съм, че след откриването на интерконектора това ще допринесе за развитието на Сърбия и знам , че президентът има големи планове за развитието на тази държава“, добави той.

Алиев посочи, че и Азербайджан и България са обвързани със стратегическо партньорство. Днешната церемония е церемония на приятелство и партньорство, каза той. Алиев поздрави Радев и Вучич и заяви, че интерконекторът ще допринесе за енергийната сигурност и на Сърбия, и на Европа.

"Енергийната стратегия на Азербайджан се прилага с всички проекти, които сме започнали, преначертаващи евразийската енергийна карта. Днес нашият нефт и газ се доставя и до Средиземноморието чрез южния газов коридор“, каза Алиев и добави, че не е случайно, че лидери на високо равнище говорят за Азербайджан като за надеждна държава и паневропейски износител.

"Моят брат Румен може да потвърди това“, каза президентът на Азербайджан и даде пример с изнесените количества газ към България. В духа на приятелство сме отдадени на това и високо ценим нашето приятелство, основаващо се на стратегическо партньорство", каза Алиев. (БТА, Елена Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбите са велики, за разлика от нас. Това е народ, а ние сме мишки долни
59
0
 
7
 
! Отговори
Мара Бунева преди 5 месеца
Никакво доверие на този сръбски шовинист! Докато тези хора не се излекуват от отровата, натрупана поне няколко поколения, нищо добро да не очакват! Или ги чака прокобата за ,,всички сърби под една круша", или да се вчовечават и да се държат като съвременна европейска нация. Дори французи и германци се помириха, само тези и техните македонистки слуги я карат като по югосръбските времена. Само че вече няма как да си и с Русия, и с Европа. Знаем какво става с този на двата стила...
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може да се подобрят отношенията, но само ако сърбия има интерес от това. Ако няма интерес, а то явно никога е нямало, сърбите си говорят само приказки от 1001 нощи.
57
6
 
23
 
! Отговори
мики преди 5 месеца
До Ниш включително всичко е българско - Пирот, Сурдулица, Враня, Лесковац, Зайчар, Неготин, Княжевац, Велики Търновац, Босилеград, Цариброд, цялото Поморавие и т.н. Никога не го забравяйте! Тези земи са били системно присвоявани през годините от сърбите, асимилирайки геноцидно българите отнемайки им етническите права. Помнете това, когато слушате сръбска музика и когато отивате уж на екскурзия там по изконно българските земи. Помнете, че сърбите са основните виновници за Македония.
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Радев и Вучич русофили
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вучич докара сръбкините до мисъл за отопление на дърва, т.е. не е успешна политиката на чакане да се натрупат резерви, които да се харчат избирателно.
54
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много отдавна трябваше да скъсаме връзките с тази кебапчийница. Само зло сме видяли от тях.Само чалгарите и тези дето ходят за плескавици им се радват.
53
2
 
9
 
! Отговори
Могат... преди 5 месеца
Накарайте макетата да признаят българите като държавотворен народ и да ги впишат в конституцията,да спрат да крадат история и да си присвояват исторически личности,да престанат да тероризират и пребиват българи заради произхода им,да признаят,че маке-езика е български диалект,да променят учебниците...Иначе само си плямпате общи алабализми! В противен случай поговорката за сърбетЕ важи с пълна сила...
52
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че си имаме кусури, имаме, но сме в пъти по-свестни от сърбите!!!И моля Радев да подсети да не се тормозят българите от Западните покрайнини!
51
6
 
12
 
! Отговори
цариброджанин преди 5 месеца
Србляк и на снимка... изчисти го!
50
4
 
5
 
! Отговори
akudфйкк преди 5 месеца
ако продължава да ни блокират България Румъния за Шенген да разширяваме дунава да правим по-дълбока и горе при Сърбия големи пристанища
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стоянов спри вноса на нерегламентирани парфюми идващи от Сърбия, нека има правила в тази държава наречена България!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямат друг изход.
47
7
 
17
 
! Отговори
Митака преди 5 месеца
Много лоши неща сте правили и правите на България.Не сте стока сърби и го знаете.
46
1
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 месеца
До Вековен пич: Това, което пишеш звучи добре, но иначе си е пълна фантастика.
45
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вучич, сега кой български град ще поискате?
44
15
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
48 На България не и трябва нищо!Сърбите са по хора от ГанYO!Като си в БГ мизерия и разпад виждаш а щом минеш границата все едно влизаш в Европа дори бедните села поне са чисти и имат хубави пътища също така имат сърбите и паметници на Васил Левски!
43
1
 
5
 
! Отговори
МАРАШ преди 5 месеца
Бг митничарите пускат тирове пълни с дрога щот са ко рум пи ра ни ко *** ле та!Един такъв го хванаха с много матерял чак у Франция!
42
1
 
6
 
! Отговори
Евала Сърбия преди 5 месеца
Бг Митничаро е най корумпираното Хю мне на света!
41
5
 
9
 
! Отговори
КЕБА ЕВАЛА преди 5 месеца
Искаме Шенген с Сърбияда ходиме по кръчми и кафани и да ни пее Кеба Евала!Сръбската храна е по хубава неискам бай Ушеф митничар да ни рекетира що си носиме 2 луканки и три кашкавала!