Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни

Румен Радев е основният генератор на спънките пред нас, добави той
23 апр 2024 06:45, Анисия Иванова
108
Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни
Снимка: БГНЕС

„Включването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България, след като ЕС отхвърли другите български искания“.

Това заяви македонският президент и кандидат за втори мандат на поста Стево Пендаровски в интервю за Канал 5.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, каза Пендаровски.

Той изрази скептицизъм, че ако ВМРО-ДПМЕ сформира следващото правителство, ще осъществи конституционни промени. Според Пендаровски партията е станала заложник на дългогодишната си реторика за „българизация“ на РСМ, вследствие на изпълнение на условията от Договора за добросъседство.

Настоящият македонски президент твърди, че вписването на българите е единственото условие, което Скопие трябва да изпълни, за да стартира преговори с ЕС. Според него София не може да наложи вето на преговорния процес, заради въпроси, свързани с историята.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор, трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Той отново коментира въпроса за националната идентичност на Гоце Делчев, като заяви, че той се е декларирал като българин, борещ се за независима Македония.

Кандидат-президентът заяви, че провалът на историческата комисия се дължи на това, че част от българските историци са се опитвали да угодят на българските политици и не са се държали професионално.

Пендаровски разказа за първата си среща с българския президент Румен Радев през 2019 г. Македонският политик твърди, че Радев е отправил „жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Българският държавен глава е поискал Скопие да изпълнява договора си с България, така както изпълнява договора си с Гърция.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, добави Пендаровски./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Балкани
Цените на жилищата в Гърция хвърчат, в Атика искат 3664 eвpo/ĸв.м
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
14
 
! Отговори
Богдан преди 3 седмици
Добре че са макетата, че да не изглеждаме ние, като най-големите балъци на балканския полуостров.
71
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тия вече имали 6 различни етноса и то със сериозен %, ако добавят българите щели да станат 7, и после ке се бият в гърдите, че били оригиналдъ македонци ... хахаха
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а бе в Югославия си е нах-добре
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? "______________И аз питам,какво остава?За какво се съгласихме да вдигнем ветото?Виновните да отговарят!
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македонците са с 35% Албанци и 200 евро заплати, но явно на дневен ред им е винаги България.
67
2
 
26
 
! Отговори
констатация преди 3 седмици
Сърбизирани зомбита. Приличат на украинци с промити мозъци. Албанците ще ги вкарат в пътя. Вече са 40 процента
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В прав текст казва че европейските ни "съюзници" са ни прецакали за сметка на макетата а родните мекотели Герб,Пп,Дб са се навели и са подписали.Това докато тук тръбяфа колко е изгодно френското споразумение.
65
3
 
24
 
! Отговори
SDI преди 3 седмици
Котато през 1885 Сърбия ни напада, подтиквана от Запада, и най- вече от Австро-Унгария, това е защото Запада се е страхувал от могъща България, след като Източна Румелия се връща в пределите на отечеството. Знаейки, че ако тръгнем да присъединим и Македония по този начин, Запада ще ни обяви вече директна война и ще ни разпарчатоса още повече, Гоце Делчев и останалите българи в Македония са тръгнали на варианта за освобождение първо на територията, и чак след това присъединяването й към България.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Палячовци и клоуни! Мрш!
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тия трябва пълен игнор и влизане в ЕС през 2176 година
62
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако наш министър председател или президент беше направил подобни брутални изказвания по адрес на която и да е друга държава в ЕС, щяхме да видим членство през крив макарон. В случая, българските политици се държат така, сякаш България се моли на Северна Македония. Докога ще търпим такива брутални "шамари"???
61
2
 
7
 
! Отговори
Ясно, ясно. преди 3 седмици
Значи да очакваме скоро Урсула да каже, че Радев е пречка за демокрацията? Когато твърде много мелят една и съща тема нещо се мъти.
60
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Не ни занимавйте с тази северомакедонска нация! Изобщо не ни интересуват! Ние сме в ЕС и ще сме там, докато го има, а те да продължават да се въртят в измисленото си минало!
59
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
реално-евросъюза е патерица на хамерика и насъсква малките народи помежду си-да отхвърлиш явните факти е тежка диагноза-македонците са българи, македонския език наистина е диалект и то насила измислен-на всичко това евросъюза се изплю, но аз не съм учуден.
58
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако всички са ти длъжни, си украинец. Ако си виновен за всичко, си руснак. Ако всички са ти виновни, си българин. Ако българите са ти виновни за всичко, си македонец.
57
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макетата са прости български сел.яндури.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
FYROM
55
1
 
18
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
До филип Какво ме интересува какъв ще си? Но няма да твърдиш, че Гоце е македонец, след като е казал, че е българин!
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македонец е толкова националност, колкото и Софиянец!
53
2
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 3 седмици
Пак ли почнахте всеки ден да ни занимавате с лъжедонците? И трябва да им четем глупостите?