Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни

Румен Радев е основният генератор на спънките пред нас, добави той
23 апр 2024 06:45, Анисия Иванова
108
Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни
Снимка: БГНЕС

„Включването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България, след като ЕС отхвърли другите български искания“.

Това заяви македонският президент и кандидат за втори мандат на поста Стево Пендаровски в интервю за Канал 5.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, каза Пендаровски.

Той изрази скептицизъм, че ако ВМРО-ДПМЕ сформира следващото правителство, ще осъществи конституционни промени. Според Пендаровски партията е станала заложник на дългогодишната си реторика за „българизация“ на РСМ, вследствие на изпълнение на условията от Договора за добросъседство.

Настоящият македонски президент твърди, че вписването на българите е единственото условие, което Скопие трябва да изпълни, за да стартира преговори с ЕС. Според него София не може да наложи вето на преговорния процес, заради въпроси, свързани с историята.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор, трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Той отново коментира въпроса за националната идентичност на Гоце Делчев, като заяви, че той се е декларирал като българин, борещ се за независима Македония.

Кандидат-президентът заяви, че провалът на историческата комисия се дължи на това, че част от българските историци са се опитвали да угодят на българските политици и не са се държали професионално.

Пендаровски разказа за първата си среща с българския президент Румен Радев през 2019 г. Македонският политик твърди, че Радев е отправил „жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Българският държавен глава е поискал Скопие да изпълнява договора си с България, така както изпълнява договора си с Гърция.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, добави Пендаровски./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Балкани
Цените на жилищата в Гърция хвърчат, в Атика искат 3664 eвpo/ĸв.м
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
До Анонимен52 С какво да се занимава, това ще да е специалността му от университета в Белград!
51
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
До филип.... Яж албанския!!! Клоун.
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен с България, този с какво друго се занимава?
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина може да бъде много лош пендер, така че внимавай с приказките :)))
48
0
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Трябва много твърда дипломация по адрес на нахалните македонци. Защото наистина са нагли. Но нашите дипломати са мекушави. И какво е това сега - Главчев - хем премиер, хем външен министър? Смешна работа...
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българин, какво да го правиш! Мисли си, че на някой му пука за какво се вълнува. Айде, говори каквото си искаш предизборно - ПОЗВОЛЯВАМЕ ТИ!!!
46
2
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 седмици
Пълен бойкот на всичко сръбско заради политака на геноцид и асимилация към българите от Маккедония , западните покрайнини и ТНимошко! Никакви сръбски кафански чалги! Сега ще се разбере кой е истински българин а не акто учиндолския чалгар.
45
2
 
13
 
! Отговори
Рамбооо преди 3 седмици
Този сърбоман много мрази българите.Но в този живот всичко се връща и то тъпкано, защото много хора са загинали за тази Македония, а гърците направиха така, че да има бъдещи конфликти заради това име Република Северна Македония
44
1
 
16
 
! Отговори
ясно преди 3 седмици
Браво на Румен Радев ако е изразил ясна и недвусмислена българска позиция!
43
1
 
3
 
! Отговори
Така е... преди 3 седмици
Управляващите България не защитават интереса на хората от много дълго време... Вече са забравили как се случва даже, не могат и да искат!
42
1
 
13
 
! Отговори
Vs преди 3 седмици
Езика им е ясен! Български, ама на "шльокавица"! Идентичност - засега нямат! Виновник за случващото се - ДАНС и държавата, които работят само за собствен интерес и са много яки родоотстъпници! Което, от своя страна, позволи на сърбите да всеят ненавист към българите. Това е. Иначе всички знаем, че почти няма известна личност, която да няма македонски корени! Представете си докъде е стигнало облъчването!
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С тия мнения ще си останете в чакалнята на ЕС до 3000-та година:)))))))))))))))
40
1
 
10
 
! Отговори
Тоя се е напушил! преди 3 седмици
Не знам ЕС да е отхвърлял някакви Български искания, но е ФАКТ че днес Северна Македония е все още в чакалнята и няма скорошни изгледи да дочака Европейския експрес! Но зад баира пухти Сръбския парен локомотив марка "Патризанец" с раздрънканите Юговагони и току виж се е качила на него.То за него няма НИ ЕДИН кандидат от бившите Югорепублики, но за Северна Македония има запазено място....за бунището на историята.Та това е изборът - или ЕС, или Сърбия, живееща още във времето на Тито и Милошевич!
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС неможе да отхвърли историята ни охльов. С тая омраза ще видите ЕС в другия живот. Това че е подписано нещо не означава че сте влезли. Няма дс гласуваме за вас докато не си махнете антиБългарското правителство. Селчо. Когато е имало България вие не сте били замислени дори. Нямаш език. Уж не си Българин а говориш на кирилица . Уж Кирил и Методи били "македонци" , а говориш и с латински ченгели? Измислен клоун , като историята ти.
38
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
До Анонимен42 Не само е прав, но трябва да застане "Мирно", защото те са подписали договор! Та подписаните договори, трябва да се изпълняват. За това нищо не се прави на устна договорка.
37
11
 
4
 
! Отговори
Свобода преди 3 седмици
*** и путинофилите са виновни за тая каша с македонците. Заедно народите ни трябва да се борим за европейска интеграция, защото сите сме балканци и братя.
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пендераски...Вие сами се спъвате....като куци коне сте....с капаци...
35
1
 
25
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
До Реалполитик Никой не ги кара насила да казват , че са българи. Да бъдат, каквито искат, но не могат и да казват , че отдавна починали българи са македонци! Да не говорим за преиначаване на много факти. Не може през 1900г. 1 182 000 души от 2 858 000/по официална турска статистика/ да са българи и после през годините да се стопят до около 3500 човека към днешна дата! Това може да стане след много здраво етническо прочистване и терор!
34
0
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 седмици
Да изберат - или със Сърбия или с ЕС. Средно положение няма.
33
1
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
Аз не разбирам защо не им резнем клона от всякъде. Гражданство, образование, визи и т.н., а накрая просто да забравим, че съществуват докато не се усетят сами колко са зле.